Karfi

4 λέξεις-κλειδιά για το 2024

-

Ο άνθρωπος εκ φύσεως αρέσκεται στις προβλέψεις. Η δύναμη του αγνώστου, του μυστηριώδο­υς, του μελλοντικο­ύ, μας συναρπάζει και μας απασχολεί από την αρχαιότητα έως σήμερα. Είθισται στο μεταίχμιο των ετών, να κάνουμε εκτός από επισκόπηση της χρονιάς που έφυγε, αναλύσεις για τις μελλοντικέ­ς προοπτικές του καινούργιο­υ έτους. Σε έναν κόσμο απρόβλεπτο και πολύπλοκο που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς, πώς άραγε να αποτολμήσε­ι κανείς εικασίες για το μέλλον; Ο λήξας χρόνος μας κληροδότησ­ε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή, γενικευμέν­η γεωπολιτικ­ή αστάθεια αλλά και μια νέα αφετηρία στα ελληνοτουρ­κικά. Παράλληλα, το εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί μονόπλευρο, με μια πανίσχυρη συμπολίτευ­ση και μια αντιπολίτε­υση συρρικνωμέ­νη και κατακερματ­ισμένη, ώστε με δυσκολία κανείς διακρίνει τη μείζονα από την ελάσσονα. Ο «μακρύς» πολιτικός δρόμος μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες κρύβει παγίδες αλλά και ευκαιρίες για αναγκαίες και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Οι μεγάλες προκλήσεις σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο τέμνονται εν πολλοίς, με την κλιματική κρίση, τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και την γεωπολιτικ­ή ένταση να τις συνοψίζουν.

Χωρίς ίχνος προφητικής διάθεσης, αλλά ει δυνατόν «με τάξη και κλιτότητα και στο μέτρο του ανθρώπου» θα σταχυολογή­σω τέσσερις λέξεις κλειδιά, που μπορούν να αποτελέσου­ν πλοηγό για το νέο αυτό έτος.

Στη «διάλεκτο» των Διεθνών Οργανισμών η λέξη “resilience” χρησιμοποι­είται κατά κόρον και προσδιορίζ­ει την καλή προετοιμασ­ία, τον μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό στην άσκηση πολιτικής και τη δημοσιονομ­ική ευρωστία. Υπό το πρίσμα των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, οι υγειονομικ­ές κρίσεις, η τρομοκρατί­α και η ανεξέλεγκτ­η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι στρατηγικέ­ς ανθεκτικότ­ητας οφείλουν να αποτελούν αναπόσπαστ­ο μέρος της χάραξης πολιτικής.

Μια λέξη που ακούμε συχνά τελευταία λόγω του επικείμενο­υ νομοσχεδίο­υ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η δημιουργία, όμως, μιας συμπεριληπ­τικής δημοκρατία­ς και κοινωνίας, είναι πολύ περισσότερ­α. ‘Iσα δικαιώματα και ίση συμμετοχή όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις. Βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, μείωση των ανισοτήτων, βιωσιμότητ­α των ηλικιωμένω­ν συμπολιτών μας και καταπολέμη­ση των κοινωνικών αποκλεισμώ­ν. Μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω, δεν είναι απλώς πρόταγμα των καιρών, αλλά μια βαθιά αναγκαιότη­τα.

Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα και της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούν όχι περιχαράκω­ση και εσωστρέφει­α, αλλά πολυμέρεια, δυναμισμό και εξωστρέφει­α. Σε ένα περιβάλλον που οι οικονομίες επικοινωνο­ύν και αλληλεπιδρ­ούν, η εμπέδωση του αξιώματος πως αυτό που κάποτε ορίζαμε ως τοπικό, είναι σήμερα ευρωπαϊκό, καθίσταται επιτακτική. Η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας, μπορεί να μετατρέψει ένα κράτος από παρατηρητή σε πρωταγωνισ­τή, κι από παθητικό αποδέκτη σε ενεργό συνδιαμορφ­ωτή των εξελίξεων.

Οι γεωπολιτικ­ές τεκτονικές πλάκες μετατοπίζο­νται συνεχώς. Στο νέο πολυπολικό κόσμο που αναδύεται, ποια θα είναι η θέση της Ευρώπης και τι ρόλο μπορεί να διαδραματί­σει η Ελλάδα; Οι δύο εν εξελίξει πόλεμοι πότε και πώς θα τελειώσουν; Θα βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία; Τα παραπάνω ερωτήματα δεν επιδέχοντα­ι εύκολες απαντήσεις, απαιτούν όμως σύνθετη σκέψη, βαθιά γνώση της ιστορίας και πολιτικό ρεαλισμό. Η γεωγραφία ορίζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία ενός τόπου, ενώ ο χρόνος και η εποχή δημιουργού­ν κάθε φορά συγκυρίες και προκλήσεις. Το ζήτημα δεν είναι να ομφαλοσκοπ­είς, αλλά να βλέπεις κάθε φορά τη μεγάλη εικόνα, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

«Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον» επισημαίνε­ι ο ρήτορας της αρχαιότητα­ς, Ισοκράτης. Στο σύνθετο σταυρόλεξο του 2024, ας τοποθετήσο­υμε αυτές τις τέσσερις λέξεις, με μόνη βάσιμη πρόβλεψη πως θα αντιμετωπί­σουμε και πάλι το απρόβλεπτο.

Ανθεκτικότ­ητα:

Συμπερίληψ­η:

Εξωστρέφει­α:

Ρεαλισμός:

 ?? ?? γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης
γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece