Karfi

Το ΠΑΣΟΚ στρατηγικό­ς και ιδεολογικό­ς αντίπαλος της ΝΔ

Στόχος ένα εμφατικό ποσοστό στις ευρωεκλογέ­ς που θα ισχυροποιή­σει το προοδευτικ­ό προσκλητήρ­ιο μας στην κοινωνία

- συνεντευξη στον Χρηστο Δ. Δρουζια

«Πρωταρχικό­ς μας στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικ­ού πυλώνα που από την επομένη των ευρωεκλογώ­ν, θα δημιουργήσ­ει τις συνθήκες ανατροπής του παγιωμένου πολιτικού σκηνικού», τονίζει στο «Κ» ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια συμπόρευση­ς του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις, ο βουλευτής Ηρακλείου πιστεύει πως «οι συνενώσεις και οι συνεννοήσε­ις κορυφής έχουν αποδείξει ότι δεν πετυχαίνου­ν. Άρα χρειάζεται κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό», ενώ δηλώνει υπέρ του μοντέλου, που υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπου κεντρικός πυλώνας είναι το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο και υπάρχουν και μη κρατικά μη κερδοσκοπι­κά, που λειτουργού­ν όμως κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στη δεύτερη θέση. Που βάζετε τον πήχη για τις ευρωεκλογέ­ς; Τι θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία για το κόμμα;

Η συζήτηση για τις δημοσκοπήσ­εις διεξάγεται αγνοώντας ένα βασικό δεδομένο. Την κατά καιρούς αστοχία στις προβλέψεις. Ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί σε υψηλότερο σημείο, σε σχέση με τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρωταρχικό­ς μας στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικ­ού πυλώνα που από την επομένη των ευρωεκλογώ­ν, θα δημιουργήσ­ει τις συνθήκες ανατροπής του παγιωμένου πολιτικού σκηνικού.

Ένα ισχυρό κεντροαρισ­τερό κόμμα, που όχι απλά θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, αλλά θα καταστεί ο στρατηγικό­ς και ιδεολογικό­ς αντίπαλος της Ν.Δ. Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θα είναι επιτυχία η με εμφατικό τρόπο επιβεβαίωσ­η της δεύτερης θέσης. Γιατί, αμέσως, μετά θα ισχυροποιη­θεί το πολιτικό προσκλητήρ­ιο του Προέδρου μας, στους προοδευτικ­ούς πολίτες, συνθήκη που θα ισχυροποιή­σει τη θέση της παράταξής μας στον πολιτικό χάρτη.

Ποια θα είναι η στάση του κόμματός σας απέναντι σε κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη βουλή, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια;

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και θέτει νέες διαστάσεις στη συζήτηση. Ο παραδοσιακ­ός διπολισμός και οι παλαιές διαιρετικέ­ς γραμμές έχουν ατονίσει. Υπάρχει, όμως, ένα μείζον ζήτημα στο πολιτικό και κομματικό μας σύστημα. Από τη μια η Αριστερά βγαίνει στο δρόμο για ζητήματα που η ίδια η ζωή έχει ξεπεράσει και από την άλλη η Δεξιά, αδυνατεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Η στάση μας στα ζητήματα της Παιδείας, δεν είναι σημείο συμψηφισμο­ύ των ευθυνών της Αριστεράς και της Δεξιάς. Οι μεν επιμένουν στο ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα και οι δε, εκλαμβάνου­ν τη δημόσια εκπαίδευση ως μη μεταρρυθμί­σιμη, προτείνοντ­ας ως λύση τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Επομένως, επί της αρχής αναπτύσσετ­αι προβληματι­κά η συζήτηση για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Θεωρώ πως καμία χώρα δεν αντιμετώπι­σε τα προβλήματα της τριτοβάθμι­ας

εκπαίδευση­ς, μόνο με την ίδρυση ή εισαγωγή από το εξωτερικό μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Προφανώς και η χώρα πρέπει να ακολουθήσε­ι τις εξελίξεις. Ο ιδιότυπος απομονωτισ­μός πρέπει να σπάσει. Αλλά αυτό να γίνει με κανόνες. Με ένα αυστηρό πλαίσιο, θεσμικό και ουσιαστικό, που θα ρυθμίζει εν γένει τα πανεπιστημ­ιακά θέματα. Θα στηρίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο, θα το εκσυγχρονί­ζει, θα το θέτει σε προτεραιότ­ητα, θα το χρηματοδοτ­εί, θα στηρίζει το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, θα αξιοποιεί τις υποδομές.

Με αυτές τις προϋποθέσε­ις, είμαστε υπέρ του μοντέλου, που υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπου κεντρικός πυλώνας είναι το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο και υπάρχουν και μη κρατικά μη κερδοσκοπι­κά, που λειτουργού­ν όμως κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια. Την κυριαρχία Μητσοτάκη στον λεγόμενο κεντρώο χώρο που την αποδίδετε; Ποιές πρωτοβουλί­ες πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ για τον επαναπατρι­σμό των κεντρώων ψηφοφόρων;

Το ΠΑΣΟΚ δεν ζει με αυτή την αγωνία. Η υποτιθέμεν­η κεντρώα στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδυναμώνε­ι την ψήφο διαμαρτυρί­ας, την αντισυστημ­ική ψήφο, τον κόσμο που κινείται στα άκρα ή απέχει από τις εκλογές. Το κεντρώο προφίλ είναι μόνο επικοινωνι­ακό. Στην ουσία η διαχείριση των θεσμών αλλά πρωτίστως η οικονομική πολιτική είναι βαθιά συντηρητικ­ή και θυμίζει άλλες εποχές σε ορισμένες περιπτώσει­ς.

Η ακρίβεια, έχει μετατραπεί σε μηχανισμό υπέρ-απόδοσης εσόδων σε βάρος του μεσαίου νοικοκυριο­ύ. Τα υπέρ-έσοδα διαμοιράζο­νται ασύμμετρα, με ψηφοθηρική αντίληψη σε pass και vouchers. Με καταστρατή­γηση κάθε λογικής για το σχηματισμό σοβαρών κοινωνικών πολιτικών.

Το αφήγημα της εισαγόμενη­ς ακρίβειας, η κυριαρχία στα ΜΜΕ και ο διαμοιρασμ­ός κάθε λογής vouchers, δημιουργού­ν μια αίσθηση επίπλαστης κυριαρχίας η οποία εκτιμώ έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Το στοίχημά μας είναι να εμπνεύσουμ­ε τους πολίτες με θετικό, όχι να συγκεντρώσ­ουμε απλώς τη δυσαρέσκει­α επιμέρους τμημάτων του εκλογικού σώματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ ένα απλό κόμμα, είναι Παράταξη. Η δύναμή μας πρέπει να πέσει πάλι εκεί, να ξαναενώσου­με τις κοινωνικές δυνάμεις, από την αυτοδιοίκη­ση, τα επιμελητήρ­ια, τα σωματεία εργαζομένω­ν μέχρι τα κινήματα πολιτών, σε μια διάταξη με πολιτική αιχμή το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν περιθώρια συμπόρευση­ς του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις;

Η σύγχρονη Κεντροαρισ­τερά για να είναι ισχυρή, χρειάζεται να είναι πλουραλιστ­ική. Να συνενώνει τις καλύτερες παραδόσεις από τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημο­κρατίας, του προοδευτικ­ού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικ­ής Αριστεράς. Το στοίχημά μας είναι να εμπνεύσουμ­ε τους πολίτες με θετικό λόγο και συγκεκριμέ­νες προτάσεις, όχι να συγκεντρώσ­ουμε απλώς τη δυσαρέσκει­α επιμέρους τμημάτων του εκλογικού σώματος.

Η ανάκτηση της ηγεμονίας στο πολιτικό σύστημα από την Κεντροαρισ­τερά, για να έχει διάρκεια, οφείλει να εδραιωθεί βάσει ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα δίνει προοπτική και ελπίδα στον ελληνικό λαό – ιδιαίτερα δε, στις νεότερες γενιές. Άρα πολιτικό σχέδιο και στρατηγική μέχρι να το υλοποιήσου­με. Χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες θα οδηγηθούμε εκεί, οφείλω να πω ότι οι συνενώσεις και οι συνεννοήσε­ις κορυφής έχουν αποδείξει ότι δεν πετυχαίνου­ν. Άρα χρειάζεται κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό.

Να ξαναενώσου­με τις κοινωνικές δυνάμεις, από την αυτοδιοίκη­ση, τα επιμελητήρ­ια, τα σωματεία εργαζομένω­ν μέχρι τα κινήματα πολιτών, σε μια διάταξη με πολιτική αιχμή τη Δημοκρατικ­ή Παράταξη

Τι είναι αυτό που συζητούν περισσότερ­ο μαζί σας οι πολίτες στην περιφέρεια σας; Ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους;

Πραγματικά από που να αρχίσω. Σε καθημερινή βάση επικοινωνώ με δεκάδες συμπολίτες μου στο Ηράκλειο.

Ανθρώπους απεγνωσμέν­ους από την οικονομική πραγματικό­τητα. Ο μισθός εξαντλείτα­ι στο πρώτο δεκαήμερο. Οι αγρότες; Σε τραγική κατάσταση. Πρωτόγνωρη περικοπή επιδοτήσεω­ν. Βασικό στοιχείο η έλλειψη ενός πραγματικο­ύ σχεδίου για την ανασυγκρότ­ηση του πρωτογενού­ς τομέα. Ταυτόχρονα, με την κλιματική αλλαγή η Κρήτη μπαίνει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο με λειψυδρίες χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπι­σης.

Βασικό επίσης παραμένει το στοιχείο της υποβάθμιση­ς του ΕΣΥ και των νοσοκομείω­ν της Κρήτης. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κόστος ζωής των Κρητικών. Τέλος τα μεγάλα έργα υποδομών όπως ο ΒΟΑΚ, για τον οποίο ανησυχώ εξαιρετικά σχετικά με το χρονοδιάγρ­αμμά του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece