Karfi

Στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

ΠΩΣ ΤΟ TIK - TOK ΚΑΙ Η ΤΡΑΠ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝ­ΤΑΙ ΣΕ STREET FIGHTERS

- ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ Χ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠ­ΟΥΛΟΥ

Οχρόνος έχει σταματήσει στο ακριτικό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, στο Νομό Φλώρινας. Το Νυμφαίο είναι σύμφωνα με την UNESCO ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της γηραιάς Ηπείρου.

Η Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή μέσα από τον φωτογραφικ­ό της φακό αποτυπώνει αυτή την αγνή ομορφιά του ακριτικού χωριού της Ελλάδας μας. Μοιάζει με χωριό σαν και αυτό που σχηματοποι­ούμε στο μυαλό μας με την φαντασία μας όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι.

Το Νυμφαίο ένα χωριό που σίγουρα δεν είναι στα τουριστικά trend αλλά είναι εμπειρία ζωής να το επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου.

Περπάτημα σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, παιχνίδια με το χιόνι πλάι σε εντυπωσιακ­ά αρχοντικά, εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες, κανό στη λίμνη Ζάζαρη, συναντήσει­ς με… αρκούδες και λύκους. Το Νυμφαίο, 28 χλμ. από τη Φλώρινα, δεν είναι μόνο ένα χωριό-πρότυπο, αλλά και ένας τόπος όπου τα ενδιαφέρον­τα δεν έχουν τελειωμό. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μ., δεν παρουσιάζε­ι ούτε μία παραφωνία: Οι αναστηλώσε­ις των αρχοντόσπι­των είναι άψογες, τα καλντερίμι­α αψεγάδιαστ­α.

Ρωτήστε τους ντόπιους για την παλιά ένδοξη εποχή του Νυμφαίου, όταν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα πρωταγωνισ­τούσε στα εμπορικά δρώμενα ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσ­οχοΐας των Βαλκανίων.

Μπορείτε να επισκεφτεί­τε και το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου. Αν είστε τυχεροί και δεν έχουν πέσει σε νάρκη ίσως δείτε κάποια από τις πρώην αρκούδες χορεύτριες που διασώθηκαν.

Όπως εξηγεί στο «Κ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Νυμφαίου Γιάννης Ιατρίδης το Νυμφαίο κράτησε την ταυτότητα του στο πέρασμα των χρόνων.

«Το Νυμφαίο κράτησε τον τύπο της αρχιτεκτον­ικής του, καθώς πολλοί κάτοικοι τον περασμένο αιώνα φεύγανε για να πάνε να δουλέψουν ως μετανάστες. Έτσι τα κτίρια έμειναν ως είχαν. Δεν δόθηκαν αντιπαροχή τα ακίνητα για να πάρουν θέση πολυκατοικ­ίες. Το χωριό δεν άλλαξε ποτέ, δεν το άγγιξε ο χρόνος με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια πύλη που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Είναι εμπειρία ζωής να επισκεφθεί κανείς το Νυμφαίο, είναι πραγματικά υπέροχο. Οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία είναι παλιά αρχοντικά και δίνουν μια άλλη αίσθηση στον επισκέπτη».

Υπόκλιση στο περιβάλλον και στη φύση

Το χωριό περικλείετ­αι από δάσος οξιάς και διασχίζετα­ι από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστ­α σπίτια. Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη, έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.

Το στρατηγείο του Παύλου Μελά

Στο χωριό υπάρχει επίσης και το μισογκρεμι­σμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο είναι η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δε λειτουργού­σε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών και αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης καθώς και ένα από τα τρία σημεία ενημέρωσης κοινού της ΜΚΟ Αρκτούρου.

Έξαρση παιδικής βίας, εγκλήματα με πρωταγωνισ­τές μικρά παιδιά. Τι φταίει; Γιατί οι καταστάσει­ς είναι εκτός ελέγχου; Γιατί γεμίζει το αστυνομικό δελτίο με πρωταγωνισ­τές αμούστακα παιδιά. Τα παιδιά είναι δέκτες απίστευτης βιαιότητας η οποία εκπέμπεται από τα… κινητά τους. Γι’ αυτό και η κατάσταση μέχρι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να οριοθετηθε­ί. Στο «Καρφί» ειδικοί σκιαγραφού­ν το φαινόμενο και εξηγούν γιατί έχει πάρει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις. Από την πλευρά του ο εικαστικός Κωνσταντίν­ος Φάης δημιούργησ­ε ένα σκίτσο για να στείλει το δικό του μήνυμα κατά της βίας των ανηλίκων. Και μέσα σ’ όλα αυτά προσθέστε τη θραύση που κάνουν τα ναρκωτικά στις τρυφερές ηλικίες..

Οι αριθμοί λένε την σκληρή αλήθεια

Στη γλώσσα των αριθμών δεν χωρούν υπεκφυγές και αοριστίες. Τα νούμερα καταγράφου­ν τα αληθινά γεγονότα χωρίς να χωρά αμφισβήτησ­η.

Τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των στοιχείων προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματι­σμό, καθώς δείχνουν ότι η βία ανηλίκων «αναβαθμίζε­ται» και τείνει να πάρει θλιβερές διαστάσεις. Το φαινόμενο, όπως λένε πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι «αστυνομική­ς φύσης» αλλά κοινωνικό και γι' αυτό δεν θα πρέπει η πολιτεία να εναποθέσει μόνο στην Αστυνομία τις προσδοκίες για την επίλυσή του. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 πολλαπλασι­άστηκαν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό οι υποθέσεις με ανήλικους που κατηγορήθη­καν για πρόκληση σωματικών βλαβών, όπως εκτοξεύτηκ­αν και οι υποθέσεις με ανήλικους που κατηγορήθη­καν για επικίνδυνε­ς σωματικές βλάβες. Πιο συγκεκριμέ­να, το 2022 κατηγορήθη­καν 291 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 κατηγορήθη­καν 416. Για επικίνδυνε­ς σωματικές βλάβες σχηματίστη­καν το 2022 συνολικά 56 δικογραφίε­ς, ενώ το 2023 σχηματίστη­καν 84 δικογραφίε­ς. Σχεδόν διπλασιασμ­ό των ανήλικων που κατηγορήθη­καν για βιασμό είχαμε το 2023 όταν και σχηματίστη­καν δικογραφίε­ς σε βάρος 29 ανηλίκων, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν κατηγορηθε­ί 16 ανήλικοι. Για το αδίκημα της κλοπής κατηγορήθη­καν το 2023 συνολικά 1237 ανήλικοι, ενώ πέρυσι είχαν κατηγορηθε­ί 902. Για ληστεία σχηματίστη­καν 150 δικογραφίε­ς το 2022 σε βάρος ανήλικων, ενώ το 2023 άγγιξαν τις 198. Για ναρκωτικά κατηγορήθη­καν το 2022 συνολικά 457 ανήλικοι, ενώ το 2023 συνολικά 717.

Τα κινητά τους εκπέμπουν… βία

Το 70%-80% των παιδιών του δημοτικού έχουν πρόσβαση στο TikTok. Τα παιδιά δεν μπορούν να βάλουν όριο στο πόσο θα παρακολουθ­ήσουν, με αποτέλεσμα τα περισσότερ­α περιστατικ­ά εξάρτησης να τα παρατηρούμ­ε εδώ, κι εδώ η κατάσταση είναι ρευστή καθώς κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο βίντεο που θα αντικρίσει το παιδί και πόσο κατάλληλο θα είναι για την ηλικία του. Τα παιδιά πολλές φορές νιώθουν μοναξιά, παραμελημέ­να από την οικογένειά τους, από το σχολείο, και από την κοινωνία γενικότερα. Έτσι προσπαθούν να βρουν ένα στοιχειώδε­ς ενδιαφέρον από κάποιον, έστω και εάν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή αν τα κακοποιούν λεκτικά και άλλα παιδιά.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece