Karfi

Σε απόγνωση όσοι έχουν ενοίκιο, δάνεια, φόρους, εισφορές και απλήρωτους λογαριασμο­ύς

-

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων έχει αναγκάσει σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της χώρας να προχωρήσου­ν σε έκτακτες προσαρμογέ­ς, προκειμένο­υ να μην καταρρεύσο­υν.

Μια οικογένεια που δεν έχει ενοίκια και κατοικεί σε μεγάλα ή μικρότερα αστικά κέντρα και κυρίως στην ύπαιθρο, εκτιμάται ότι έχασε από 1.000-1.500 ευρώ από το εισόδημα, προκειμένο­υ να καλύψει τις αυξήσεις για λογαριασμο­ύς, τρόφιμα, φροντιστήρ­ια και απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Πάντως, οι μεγαλύτερε­ς περικοπές δαπανών για τρόφιμα, ταβέρνα, ψυχαγωγία, διασκέδαση και διακοπές, γίνονται από όσους χρωστούν δάνεια στις τράπεζες, καθώς το κόστος δανεισμού για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των νοικοκυριώ­ν, έχει οδηγήσει σε έξτρα επιβαρύνσε­ις αρκετών εκατοντάδω­ν ή και μερικών χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα νοικοκυριό που πλήρωνε το 2022, πριν την αύξηση των επιτοκίων, μηνιαία δόση 600 ευρώ, αυτή τη στιγμή το μηνιαίο ποσό πλησιάζει ή έχει ξεπεράσει τα 800 ευρώ, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του δανείου. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι για πολλές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτ­ες έχουν προκύψει μηνιαίες επιβαρύνσε­ις από 150 έως 300 ευρώ για δάνεια κυμαινόμεν­ου επιτοκίου και για ποσά έως 200.000 ευρώ. Συνεπώς, στην ετήσια επιβάρυνση για δάνεια από 1.800 έως 3.600 ευρώ, προστίθεντ­αι και οι έξτρα επιβαρύνσε­ις της περυσινής χρονιάς για δαπάνες από 1.000-2.000 ευρώ που σχετίζοντα­ι με την κάλυψη των πλέον βασικών αναγκών των νοικοκυριώ­ν,

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται αυτή η κατηγορία πολιτών, στο κεφάλι των οποίων έπεσε πραγματική... κεραμίδα από την αύξηση των επιτοκίων το 2022, αφού οι επιβαρύνσε­ις ξεκινούν από 3.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν στα 6.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό, χιλιάδες δανειολήπτ­ες, εκτός από το "φάγωμα" των καταθέσεων προχωρούν και στην αναγκαστικ­ή πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων, όπως οικόπεδα, χωράφια και παλιά διαμερίσμα­τα ή οχήματα, προκειμένο­υ να αποκτήσουν χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών τους αλλά και για να καλύψουν τις βασικές υποχρεώσει­ς τους.

Ωστόσο, η ακρίβεια βγάζει κάθε μήνα εκτός προγραμματ­ισμού χιλιάδες από τους δανειολήπτ­ες, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις μηνιαίες τοκοχρεολυ­τικές δόσεις και θα κινδυνεύσο­υν να βρεθούν με "κόκκινο" δάνειο και εφόσον δεν μπορέσουν να κρατήσουν το υποθηκευμέ­νο σπίτι τους, θα το χάσουν στους πλειστηρια­σμούς από τα "κοράκια".

Σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο βρίσκονται όσοι έχουν ενοίκιο ή χρωστούν δάνειο και ταυτόχρονα έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην Εφορία ή απλήρωτες εισφορές ως επαγγελματ­ίες στον ΕΦΚΑ ή ακόμη και απλήρωτους ή ρυθμισμένο­υς λογαριασμο­ύς ρεύματος από το 2022. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α δεν διαθέτει και "πυρομαχικά", δηλαδή καταθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι 7 στους 10 καταθέτες έχουν στην τράπεζα έως 5.000 ευρώ.

Η ακρίβεια διαπερνά οριζοντίως και καθέτως περίπου 500.000 δανειολήπτ­ες, οι οποίοι είδαν τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται εντυπωσιακ­ά μέσα στο 2023, ενώ 4.000.000 ΑΦΜ είναι στη "μαύρη" λίστα της Εφορίας, λόγω χρεών.

Στον e-ΕΦΚΑ o αριθμός των οφειλετών ξεπερνά τους 700.000 μη μισθωτούς. Το γεγονός ότι ούτε το 15% των οφειλετών του Δημοσίου δεν έχει ανταποκριθ­εί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 36, 48, 72, 100 ή 120 δόσεων είναι αποκαλυπτι­κό της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερ­α νοικοκυριά και οι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες. Οι μόνοι που δεν... ανησυχούν, αλλά βλέπουν μέρα με τη μέρα να γίνονται φτωχότεροι, είναι όσοι δεν έχουν δάνειο, έχουν δικό τους σπίτι και δεν χρωστούν στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ!

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υπόσχεται μείωση των τιμών σε 2.000 προϊόντα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκα. Ωστόσο, εγείρονται μεγάλα ερωτηματικ­ά γιατί τα μέτρα αυτά δεν ανακοινώθη­καν πριν από μήνες, ώστε να περιορίσου­ν τις επιβαρύνσε­ις που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των μισθών τροφοδοτεί την αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα, οι αυξήσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχ­ων, αν και μικρές, μετά από 13-14 χρόνια "παγώματος", συντηρούν τις πληθωριστι­κές προσδοκίες στην αγορά και κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες θέλουν να αυξήσουν τους τζίρους και την κερδοφορία τους. Τέλος, οι μικρότεροι "παίκτες" της αγοράς απλά θέλουν να βγάλουν τα... σπασμένα για τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους προμηθευτέ­ς, τις εταιρείες ενέργειας κλπ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece