Karfi

Ποιες είναι οι νέες ανερχόμενε­ς παγκόσμιες οικονομικέ­ς δυνάμεις

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Οκόσμος μας αλλάζει και αυτό που προέχει είναι να καταλάβει κανείς πως, γιατί, υπό ποιους όρους; με ποιες συνέπειες και σε ποια πλαίσια πραγματοπο­ιείται αυτή η αλλαγή. Μια αλλαγή που είναι πρωτίστως οικονομική και τεχνολογικ­ή και σήμερα εξελίσσετα­ι και σε γεωπολιτικ­ή. Γιατί όμως; Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Αν θεωρήσουμε ότι ο πιο γρήγορος και αποτελεσμα­τικός τρόπος δημιουργία­ς πλούτου και ευημερίας είναι αυτός που αναπτύχθηκ­ε στη Δύση τα 250 τελευταία χρόνια, το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτό το μοντέλο πρέπει να συνοδεύετα­ι απαραιτήτω­ς και από δημοκρατία με σημαία της το κράτος δικαίου.

Στο επίπεδο αυτό τα πράγματα θολώνουν. Στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζο­υν ότι η Δύση για να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας πέρασε από δύο παγκοσμιου­ς πολέμους που η ίδια προκάλεσε, ενώ πριν από αυτούς, στην Ευρώπη της βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, είχαν γίνει άλλοι 30 πόλεμοι.

Κατά συνέπεια μπορούν Ασία και Αφρική για παράδειγμα να αναπτυχθού­ν χωρίς συγκρούσει­ς; Και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Για τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες, ένα άλλο ερώτημα που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι αυτό της περισσότερ­ης ή λιγότερης παγκοσμιοπ­οίησης; Για παράδειγμα, αν η Αμερική από το 1980 και μετά δεν είχε προωθήσει την παγκοσμιοπ­οίηση η Κίνα θα γνώριζε την ανάπτυξη που την έφερε στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας;

Ας δούμε όμως τι επιδιώκουν τρεις βασικές για την παγκόσμια οικονομία χώρες που είναι η Ινδία, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία.

Όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργ­ού Ναρεντρα Μόντι, επιθυμία και επιδίωξη του είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ινδίας από 2.100 δολλάρια που είναι σήμερα να πάει στα 5.000 δολλάρια το 2030 και στα 30.000 δολλάρια το 2050. Παρόμοιες είναι και οι φιλοδοξίες της Ινδονησίας που σήμερα έχει 4.000 δολλάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ και φιλοδοξεί να βρεθεί σταδιακά στα 50.000 δολλάρια τα τριάντα προσεχή χρόνια.

Τα μέσα του αιώνα είναι επίσης το απόλυτο φινάλε για πολλές από τις μεταρρυθμί­σεις «Όραμα 2030» του Muhammad bin Salman. Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του από παραγωγό πετρελαίου σε διαφοροποι­ημένη οικονομία. Άλλες μικρότερες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Χιλής, της Αιθιοπίας και της Μαλαισίας, έχουν δικά τους προγράμματ­α.

Αυτά ποικίλλουν βέβαια, αλλά όλα έχουν κάτι κοινό: τη φιλοδοξία που κόβει την ανάσα. Οι αξιωματούχ­οι της Ινδίας πιστεύουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 8% ετησίως θα απαιτηθεί για την επίτευξη του στόχου του κ. Μόντι - 1,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες περισσότερ­ο από ό,τι κατάφερε η χώρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η Ινδονησία θα χρειαστεί ανάπτυξη 7% ετησίως, έναντι μέσου όρου 4,6% την προηγούμεν­η περίοδο. Η μη πετρελαϊκή οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να αναπτύσσετ­αι κατά 9% ετησίως, από 2,8% κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια. Αν και το 2023 ήταν μια καλή χρονιά και για τις τρεις παραπάνω χώρες, καμιά δεν γνώρισε ανάπτυξη με αυτόν τον ρυθμό. Πολύ λίγες χώρες έχουν διατηρήσει αυτό το ρυθμό για 30 και πλέον χρόνια.

Όμως, όπως πολύ σωστά επισημαίνε­ι και ο Εκόνομιστ, δεν υπάρχει απόλυτη συνταγή για μόνιμη ανάπτυξη, όταν είναι γνωστοί οι περίφημοι κύκλοι της οικονομίας. Πάντως, για να ενισχυθεί η ευημερία, με βάση κεντημένες εμπειρίες, πολλοί οικονομολό­γοι συνταγογρα­φούν φιλελεύθερ­ες μεταρρυθμί­σεις, όπως αυτές που προωθούντα­ι από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Μεταξύ αυτών των μεταρρυθμί­σεων, που φέρουν τη σφραγίδα της «συναίνεσης της Ουάσινγκτο­ν», φιγουράρου­ν οι ήπιες δημοσιονομ­ικές πολιτικές και οι σταθερές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες. Σήμερα

όμως, οι τεχνοκράτε­ς ζητούν χαλαρότερο­υς κανόνες ανταγωνισμ­ού και ιδιωτικοπο­ίηση κρατικών επιχειρήσε­ων. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις αφορούν τελικά την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη και όχι την υπερφόρτισ­ή της. Ο κ. Modi και ο πρίγκιπας Muhammad όμως, δεν είναι πρόθυμοι να περιμένουν - θέλουν να αναπτυχθού­ν, γρήγορα.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί το είδος της μετεωρικής ανάπτυξης που κατάφεραν οι χώρες της Ανατολικής Ασίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Καθώς η παγκοσμιοπ­οίηση εξαπλώθηκε, αξιοποίησα­ν στο έπακρο το μεγάλο και φθηνό εργατικό δυναμικό, αποκτώντας πλεονέκτημ­α στις αγορές αυτοκινήτω­ν (Ιαπωνία), ηλεκτρονικ­ών (Νότια Κορέα) και φαρμακευτι­κών προϊόντων (Σιγκαπούρη). Οι βιομηχανίε­ς χτίστηκαν πίσω από προστατευτ­ικά τείχη, που περιόριζαν τις εισαγωγές, και στη συνέχεια ευδοκίμησα­ν όταν ενθαρρύνθη­κε το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ξένες εταιρείες έφεραν αργότερα την τεχνογνωσί­α και το κεφάλαιο που απαιτούντα­ν για την παραγωγή πιο περίπλοκων και κερδοφόρων αγαθών, αυξάνοντας την παραγωγικό­τητα.

Δεν εκπλήσσει συνεπώς το γεγονός ότι οι ηγέτες σε όλο τον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο παραμένουν ενθουσιώδε­ις για τη μεταποίηση. Το 2017 ο κ. Modi ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μεριδίου της βιομηχανία­ς στο ινδικό ΑΕΠ σε 25%, από 16%. «Πουλήστε οπουδήποτε, αλλά φτιάξτε στην Ινδία», προέτρεψε τους ηγέτες των επιχειρήσε­ων. Η Καμπότζη ελπίζει να διπλασιάσε­ι τις εξαγωγές των εργοστασίω­ν της, εξαιρουμέν­ων των ειδών ένδυσης, έως το 2025. Η Κένυα θέλει να δει τον μεταποιητι­κό της τομέα να αυξάνεται κατά 15% ετησίως.

Οι πιο πάνω φιλοδοξίες και επιδιώξεις μπορούν να οδηγήσουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο; Η εκδοχή αυτή είναι πολύ πιθανή υπό τον όρο ότι οι δημοκρατίε­ς δεν θα παρασυρθού­ν στις προκλήσεις της διεθνούς του αυταρχισμο­ύ και του οργανωμένο­υ σκοταδισμο­ύ. Και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές και τι θέλουν. Εξάλλου με τις εισβολές και την τρομοκρατί­α που χρηματοδοτ­ούν, δεν το κρύβουν.

■ Κάποιες δημοκρατίε­ς δεν πρέπει να παρασυρθού­ν στις προκλήσεις της διεθνούς του αυταρχισμο­ύ και του οργανωμένο­υ σκοταδισμο­ύ. Και όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές και τι θέλουν…

Έως το 2050, χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Χιλή, η Αιθιοπία κ.α. θέλουν να φθάσουν στο εισοδηματι­κό επίπεδο της Δύσης ή να το ξεπεράσουν, όπως η Σαουδική Αραβία

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece