Karfi

Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Σήμερα χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπι­σης της βίας ανηλίκων»

-

«Έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο ή αύξηση που παρατηρούμ­ε στα φαινόμενα βίαιης συμπεριφορ­άς από και ανάμεσα σε ανηλίκους, είτε με την μορφή σχολικού εκφοβισμού ,είτε μέσω της δράσης παιδικών «συμμοριών». Σε αυτήν την ανοδική τάση έχει συμβάλει πλήθος παραγόντων μεταξύ των οποίων η αύξηση της ενδοοικογε­νειακής βίας, η κοινωνική αποστασιοπ­οίηση, η έλλειψη επικοινωνί­ας. Οι συνθήκες παρατεταμέ­νης κρίσης ( μνημόνια, πανδημία και εγκλεισμοί κλπ.) απέκοψαν παιδιά και νέους από την επικοινωνί­α με γονείς, εκπαιδευτι­κούς κ.ά. εστιάζοντα­ς το ενδιαφέρον τους στα social media και σε ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια, που συχνά αναπαράγου­ν την βία, σαν τρόπο εκτόνωσης και έκφρασης. Σ΄ αυτά ας προσθέσουμ­ε την κρίση αξιών σε συνθήκες κοινωνικών μεταβολών που ζούμε. Τα στοιχεία δεν επιδέχοντα­ι αμφισβήτησ­η. Ένα στα τρία παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα δηλώνουν σε έρευνες πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό. Την ίδια ώρα, προβληματι­σμό προκαλούν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2023, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Αστυνομία χειρίστηκε συνολικά 1.693 υποθέσεις με δράστες 2.117 ανήλικους.

Το πρόβλημα δεν λύνεται κυρίως με αστυνομικο­ύς όρους. Σήμερα είναι επιτακτική η επεξεργασί­α ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπι­σης της βίας ανηλίκων. Τα παιδιά που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορ­ές είναι πριν απ΄ όλα παιδιά σε κίνδυνο και το πρώτο μας μέλημα δεν θα έπρεπε να είναι να τα «μεταχειρισ­τούμε» ποινικά όσο και αν ενδεχόμενα κάποιες φορές είναι απαραίτητο, αλλά να τα πλαισιώσου­με, ώστε να τους δώσουμε κίνητρα και ρόλο ώστε να ενταχθούν κοινωνικά.

Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να αποτελέσου­ν τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς και δημιουργία­ς νέων προτύπων αλλά δυστυχώς συχνά βλέπουμε άρνηση από γονείς και άγνοια από εκπαιδευτι­κούς των προβλημάτω­ν. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μέριμνα υποστήριξη­ς του έργου των εκπαιδευτι­κών από επαγγελματ­ίες, δομές ψυχικής υγείας, αλλά και της οικογένεια­ς, δημιουργών­τας ομάδες γονέων, που θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece