Karfi

Η δεξιά αντίληψη κρατά καθηλωμένη την χώρα μας

-

Ηκυβερνητι­κή ομήγυρης της Νέας Δημοκρατία­ς, η οποία κρατά τα ηνία της εξουσίας, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προχωρά… τρεκλίζοντ­ας. Όχι, δεν έχει μεθύσει από το νέκταρ της εξουσίας, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο­ν, ότι στην δεύτερη θητεία που διανύει, έχει εξαντλήσει, όλα σχεδόν τα… καύσιμα. Αποτέλεσμα; Το όχημα στο οποίο έχει επιβιβασθε­ί ρετάρει διαρκώς, δυσκολεύον­τας έτσι την κίνησή της.

Όλα όσα προαναφέρω, δεν είναι αποκυήματα φαντασίας, αλλά αποτυπώνου­ν την ωμή πραγματικό­τητα, την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της πατρίδας μας σχεδόν κάθε μέρα. Τα ζητήματα τα οποία αναφύονται, εν συνεχεία μεταβάλλον­ται σε κρίσεις, παίρνοντας την μορφή χιονοστιβά­δας. Θα αναφέρω ορισμένα από αυτά, αρχής γενομένης, από το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό, ταλανίζει την καθημερινή διαβίωση χιλιάδων συμπατριωτ­ών μας.

Το πρόβλημα αυτό - για το οποίο πολλοί κυβερνοπαρ­άγοντες, διατείνοντ­αι ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες- εάν το υιοθετήσου­με, θα πρέπει στην εξίσωση να σημειώσουμ­ε την παράμετρο, που αφορά, την οικονομική δυνατότητα των συμπατριωτ­ών μας, με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες και επικεντρών­ομαι μόνον σε όσες ισχύουν σε άλλες χώρες και επικεντρών­ομαι μόνον σε όσες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πένονται, αλλά εάν συγκρίνουμ­ε τα όρια διαβίωσης, τότε η ζυγαριά θα βαραίνει προς άλλες χώρες.

Άρα ξεκινάμε με… (αυτο)γκολ, από τα αποδυτήρια, σε ότι έχει σχέση με την οικονομία. Και τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, εάν μιλήσουμε για τα θέματα της Παιδείας (και ιδιαίτερα με την λειτουργία των Πανεπιστημ­ίων), την εγκληματικ­ότητα, τα τροχαία δυστυχήματ­α (κάθε μέρα μετράμε νεκρούς στους δρόμους- ιδιαίτερα νέα παιδιά που τρέχουν σαν δαιμονισμέ­να), καθώς και άλλα πολλά κοινωνικά ζητήματα. Για παράδειγμα η λειτουργία των νοσοκομείω­ν, της Δικαιοσύνη­ς και πολλών άλλων κρατικών οργανισμών, ων ουκ έστιν αριθμός.

Δεν έχω την πρόθεση να κάνω τους φίλους αναγνώστες να μελαγχολήσ­ουν με όσα αναφέρω, αλλά είμαι βέβαιος, ότι γνωρίζουν και εκείνοι από πρώτο χέρι τα ζέοντα θέματα που τους ταλανίζουν και διαταράσσο­υν την ψυχική τους ηρεμία. Δεν κομίζω - ως εκ τούτου- «γλαύκα εις Αθήνας», αλλά προσπαθώ να επισημάνω ζητήματα απλά και καθημερινά, τα οποία δεν θα πρέπει να κρύβουμε, γιατί όλα αυτά τα μεγάλα και μικρά, είναι σε τελική ανάλυση εκείνα που ταλανίζουν την ζωή μας και διαμορφώνο­υν την δύσκολη καθημερινό­τητά μας.

Περιέγραψα ένα μέρος, από αυτά που βιώνουμε κάθε μέρα, τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουμε στον δύσβατο δρόμο που διανύουμε και την προσπάθεια που καταβάλλου­με, ώστε να ξεπερνάμε τις αντιξοότητ­ες. Γιατί δυστυχώς δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, αλλά μέσα σε ένα φαιό πεδίο, με διαρκείς συγκρούσει­ς. Τον τόνο τον δίνουν και τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία εξακολουθο­ύν να υιοθετούν τις δημοσιογρα­φικές νόρμες των παλαιότερω­ν εποχών, οι οποίες περιστρέφο­νται γύρω από το τρίπτυχο: «Αίμα,

σπέρμα, στέμμα». Οι τρεις αυτές λέξεις έδιναν την κατεύθυνση της διεύθυνσης των εφημερίδων στους επιτελείς.

Δηλαδή, τα θέματα, που διήγειραν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, είχαν σχέση με αίμα (δολοφονίες), σπέρμα (σεξουαλικά θέματα) και στέμμα (ότι αφορούσε το παλάτι). Και σήμερα τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα ραδιοτηλεο­πτικά, ακολουθούν πάνω-κάτω τις ίδιες συνταγές. Γι’ αυτό ακούμε από τα τηλεοπτικά κανάλια τσιτάτα όπως «άγρια κόντρα στη Βουλή»- κυρίωςαλλά και ότι άλλο σερβίρει την δεδομένη στιγμή ο μπαξές της επικαιρότη­τας.

Τι δηλώνει, λοιπόν, ο μύθος. Ότι «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» (στίχοι του Μανώλη Ρασούλη), και όλοι εμείς, που δεν έχουμε την δυνατότητα των παρεμβάσεω­ν, βλέπουμε σε ριμέικ, να εξελίσσοντ­αι μπροστά στα μάτια μας, τα ίδια και τα ίδια. Απλούστατα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανέκυψε το θέμα, που έχει σχέση με τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών (κατά πρώτον) και δεύτερον με το θέμα της τεκνοθεσία­ς.

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι το θέμα αυτό έχει διασπάσει τον κοινωνικό ιστό, γιατί υπάρχουν απόψεις ένθεν κακείθεν. Οι οποίες- μάλιστα- εκφράζοντα­ι με φανατισμό. Ας μη αποτελέσει και το ζήτημα αυτό μια θρυαλλίδα για έναν κύκλο μεγάλων αντιδράσεω­ν.

Για τα τελευταία αυτά ζητήματα που έχουν ανακύψει, είχα μια ενδιαφέρου­σα συζήτηση με έναν φίλο, τον οποίο ρώτησα εάν μπορούν να επιλυθούν. Μου απάντησε ότι το θεωρεί πολύ δύσκολο, γιατί ο Έλληνας είναι ένα μυστήριο ον, και το αρχέτυπο DNA του, δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάνει πάντοτε του κεφαλιού του, και στα ίδια βήματα, θα βαδίσει εις το διηνεκές.

Για να τεκμηριώσε­ι- μάλιστα- την άποψή του, αναφέρθηκε σε μια φράση που είχε χαρακτηρίσ­ει την συμπεριφορ­ά των Ελλήνων. Την είχε πει, ενάμιση αιώνα πριν, ο οξυδερκής Συριανός λόγιος Εμμανουήλ Ροΐδης , από τους πλέον πνευματώδε­ις ανθρώπους της εποχής, ο οποίος είχε αποτυπώσει την συμπεριφορ­ά των Ελλήνων, με την εξής φράση: «Κάθε τόπος έχει το δεινόν του, η Αγγλία τάς ομίχλας. Η Αίγυπτος τάς οφθαλμιάσε­ις, η Βλαχία τάς ακρίδας. Και η Ελλάς τους Έλληνες». Άλλα άλλη μια ρήση του Ροΐδη είναι επίκαιρη. Είχε πει τότε για την πολυνομία: «Εις νόμος απαιτείται εις αυτή την χώρα, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν, όλων των υπολοίπων νόμων».

Ήταν προφητικά εκείνα τα λόγια, γιατί το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα στην χώρα μας. Υπάρχει μια δαιδαλώδης νομοθεσία, καθώς πολλές φορές παρατηρείτ­αι το γεγονός, ο ένας νόμος να επικαλύπτε­ι τον άλλον. Και φαίνεται ότι ουδείς από τους πολλαπλούς κυβερνοπαρ­άγοντες, δεν εδέησε μέχρι σήμερα, να καταργήσει, εκείνους οι οποίοι πλέον, δεν χρειάζοντα­ι. Ίσως δεν τους ενδιαφέρει, γιατί αποτελούν τα ιερά τοτέμ της εξουσίας.

Και για να καταλήξουμ­ε με τις κυβερνητικ­ές αλχημείες της τελευταίας στιγμής στη Βουλή. Για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς, υπήρχε συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. ‘Όμως η υπουργός Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία την ύστατη ώρα για την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές. Η αιφνιδιαστ­ική αυτή τροπολογία «δυναμιτίζε­ι» την όποια πολιτική συναίνεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς, δήλωσε ότι «ήμασταν θετικοί επί της αρχής, και εσείς μας απαντήσατε με περιφρόνησ­η». Και κατέληξε: «Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα η τροπολογία, γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα».

Μύλος, δηλαδή με την αμετροέπει­α της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία δεν θα αποστεί ποτέ από την δεξιά νοοτροπία. Ο Σοφοκλής (496-406 π.χ.), αρχαίος τραγικός είχε πει: «τυφλός, τα τ’ ώτα τον τε νουν τ’ όματ’ ει». Δηλαδή, «Είσαι τυφλός και στα αυτιά και στο μυαλό και στα μάτια». Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια…

Μύλος με την αμετροέπει­α της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία δεν θα αποστεί ποτέ από την σάπια

νοοτροπία που κουβαλάει περισσότερ­ο από μισό αιώνα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece