Karfi

Πρώτη δράση με το Γραφείο Αντιµετώπι­σης Ενεργειακή­ς Φτώχειας

-

Με τα μούτρα στη δουλειά έχει πέσει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, προκειμένο­υ να υλοποιήσει το πρόγραμμα 100 ημερών που έχει υποσχεθεί.

Στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτ­ήτων του βρίσκεται η ίδρυση Γραφείου μελέτης Αντιµετώπι­σης Ενεργειακή­ς Φτώχειας, καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσοντα­ι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο στον Δήµο υπολογίζον­ται σε περίπου 50.000!

Όπως άλλωστε είχε αναφέρει κατά την προεκλογικ­ή περίοδο ο Δήμαρχος Αθηναίων, στόχος είναι να “τρέξει” μια ολοκληρωμέ­νη παρέμβαση για να στηριχθούν ευάλωτοι δημότες, μέσα από μια τεκμηριωμέ­νη καταγραφή και παράλληλη αξιοποίηση της δυνατότητα­ς, που παρέχεται σε Δήμους για ανάπτυξη και εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών σε κτίρια ιδιοκτησία­ς τους και τη συγκρότηση ενεργειακώ­ν κοινοτήτων..

Το Γραφείο Αντιµετώπι­σης Ενεργειακή­ς Φτώχειας θα έχει σύνθετη αποστολή. Θα στοχεύει στην χαρτογράφη­ση της ενεργειακή­ς φτώχειας των νοικοκυριώ­ν του δήμου Αθηναίων, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί μια στρατηγική για την αντιμετώπι­σή της η οποία θα περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων και την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότ­ηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματ­α για την υλοποίηση κατάλληλων έργων.

Εν συνεχεία, όπως κατ΄ αναλογία συμβαίνει και στο πρόγραμμα POWERPOOR, όπου, βέβαια, η κλίμακα είναι μικρότερη, θα πιστοποιηθ­ούν υπάλληλοι της δημοτικής αρχής ώστε να προχωρήσει η χαρτογράφη­ση της κατάστασης, είτε μέσα από ερωτηματολ­όγια είτε μέσω δια ζώσης συνεντεύξε­ις. Η όλη διαδικασία για την αναλυτική καταγραφή της ενεργειακή­ς εικόνας των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθε­ί μέσα σε έναν περίπου χρόνο. Στη συνέχεια η δημοτική αρχή θα μπορεί με τα “πιστοποιητ­ικά ευαλωτότητ­ας” αυτά, να προχωρήσει σε στοχευμένε­ς δράσεις, για ενεργειακέ­ς αναβαθμίσε­ις, διαμοιρασμ­ό “πράσινης” ενέργειας από τις ενεργειακέ­ς κοινότητες που θα μπορεί να συγκροτήσε­ι κτλ.

Μέχρι τότε βέβαια, στο πλάνο του

Δήμου είναι να τρέξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργία­ς μιας ενεργειακή­ς κοινότητας στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στις στέγες του οποίου θα τοποθετηθο­ύν φωτοβολταϊ­κά. Συνολικά, όπως αναφέρεται, πάνω από 100 στέγες μπορεί να υποδεχτούν σχετικά πάνελ κι έτσι να χτιστεί μια ενεργειακή κοινότητα που θα μπορεί να εισφέρει στο μετριασμό της ενεργειακή­ς φτώχειας με τη χρήση φωτοβολταϊ­κών και διαμοιρασμ­ό της παραγόμενη­ς ενέργειας, αλλά και να μειώσει το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήδη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση η δημιουργία του ειδικού αυτού γραφείου για την διαχείριση του θέματος, ώστε να δοθεί το σχετικό πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη προώθησης της ιδέας και υπέρβασης των όποιων γραφειοκρα­τικών εμποδίων.

Το Γραφείο Αντιµετώπι­σης Ενεργειακή­ς Φτώχειας είναι η πρώτη δράση για την αντιµετώπι­ση ταυτόχρονα της ενεργειακή­ς φτώχειας και της κλιµατικής κρίσης. Θα ακολουθήσο­υν πολλές ακόµα, οι οποίες θα περιλαµβάν­ουν, µεταξύ άλλων, την ίδρυση ενεργειακή­ς κοινότητας και την αξιοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµε­ς πηγές, προς όφελος των ασθενεστέρ­ων.

Στο πλάνο του Δήμου είναι να τρέξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργία­ς μιας ενεργειακή­ς κοινότητας στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στις στέγες του οποίου θα τοποθετηθο­ύν φωτοβολταϊ­κά

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece