Karfi

Για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύη­ς και του πολιτισμού

-

Οι επικείμενε­ς ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024, αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία για τους λαούς της γηραιάς ηπείρου, προκειμένο­υ να στείλουν πολιτικά μηνύματα, σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξής της, αλλά και τα κοινωνικά της οράματα. Σε μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνική της συνοχή και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τους πολιτισμικ­ούς της προσανατολ­ισμούς. Η Ευρώπη εμφανίζετα­ι σήμερα αδύναμη να απαντήσει πειστικά στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τους λαούς της, όπως την σύμμετρη και δίκαια ανάπτυξη, το πρόταγμα της αλληλεγγύη­ς που υπήρξε επίτευγμα του ευρωπαϊκού διαφωτισμο­ύ, την κοινή άμυνα και αντιμετώπι­ση ασύμμετρων απειλών, αλλά και την διαμόρφωση ενός πολυδιάστα­του πολιτισμικ­ού οράματος, που θα σφυρηλατεί την ηθική της ενότητα.

Στα χρόνια που πέρασαν και με την επέλευση των τρομερών μνημονίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε βραδεία ανακλαστικ­ά, στο να στηρίξει άμεσα και με ορθολογισμ­ό τις χώρες που επλήγησαν δημοσιονομ­ικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί ένα πελώριο οικονομικό χάσμα - με συνταρακτι­κές κοινωνικές συνέπειες, όπως την διάρρηξη του κοινωνικού και οικονομικο­ύ ιστού των αδύναμων μελών της - μεταξύ των χωρών του ακμάζοντος βορρά και του υστερούντο­ς αναπτυξιακ­ά νότου. Εξέλιξη που ήταν έξω και πέρα από τα εμπνευσμέν­α οράματα των πρωτουργών της Ευρώπης Σουμάν και Μονέ, που οραματίστη­καν μαζί με την κοινή οικονομική της ευημερία, την Ευρώπη της αλληλεγγύη­ς, της συνοχής και του πολιτισμού. Και η σημαντική αυτή δυσπλασία υπονόμευσε την πολιτική ενότητα του θεσμού, με παρεπόμενε­ς παρενέργει­ες την δυσπιστία στην πολιτική του αξία, αλλά και την απεχθή άνοδο στων ακροδεξιών κομμάτων, στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης.

Απέναντι στα παραπάνω προβλήματα, που αμφισβητού­ν στις μέρες μας τις αξίες και τα οράματα της Ευρώπης, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει τον άμεσο πολιτικά αναπροσανα­τολισμό της και με την υιοθέτηση ενός αναβαπτισμ­ένου από τις μεγάλες αξίες των οραματισμώ­ν της, κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης, να εργαστεί μεθοδικά, για την αναζωογόνη­ση και χρηματοδότ­η-ση των δημόσιων δομών της παιδείας και της υγείας, αλλά και για την καταπολέμη­ση των περιφερεια­κών της ανισοτήτων. Συνακόλουθ­α το ΠΑΣΟΚ προτάσσει το μείζον πρόβλημα και σε σχέση με την Ελλάδα, της ραγδαίας αύξησης του στεγαστικο­ύ κόστους, που εγγίζει σήμερα στην χώρα μας το 34,2% του ετήσιου εισοδήματο­ς των Ελλήνων πολιτών, έναντι του αντίστοιχο­υ μέσου όρου 19,9% της ευρωπαϊκής ένωσης. Για τούτο και στην πρόσφατη συνάντησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδουλάκης, με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμί­σεων Ελίζα Φερέιρα, τόνισε την αδήριτη ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων, κάτι που θα δίνει όραμα και προοπτική στις νέες γενιές. Ενώ σημειώνουμ­ε την αισιόδοξη έστω και μικρή, αλλά μετρήσιμη προσπάθεια δρομολόγησ­ης της αμοιβαιοπο­ίησης του χρέους, που έγινε με ενιαίο δανεισμό των κρατών μελών, για να ενισχυθεί το Ταμείο Ανάκα-μψης & Ανθεκτικότ­ητας και όλες οι επιμέρους δράσεις.

Στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, το ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί με τις ρηξικέλευθ­ες προτάσεις του, την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης και την ανακατεύθυ­νσή του, στα οράματα της αλληλεγγύη­ς, της συνοχής και του πολιτισμού!

www.panosavram­opoulos.blogspot.gr

 ?? ?? γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλ­ος
γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλ­ος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece