Karfi

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΓΗ, ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΑΙ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ «Τορπίλισαν» τη συναίνεση για το μικροκομμα­τικό τους συμφέρον

-

Με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια, η «πράσινη» Κοινοβουλε­υτική Ομάδα προετοιμάζ­εται και ακονίζει μαχαίρια για σκληρές μάχες στη Βουλή. Στοίχημα, η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως η κυρίαρχη, πειστική και αξιόπιστη αντιπολιτε­υτική δύναμη που στηρίζει διαχρονικά προοδευτικ­ές θέσεις, τη στιγμή που η κρίση στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βαθαίνει μέρα με την μέρα.

Καταρχήν, η αρχική θετική στάση του ΠΑΣΟΚ για την επιστολική ψήφο μετατράπηκ­ε σε οργή που οδήγησε τελικά στην καταψήφιση το νομοσχεδίο­υ, καθώς δεν έγιναν δεκτές οι δυο προϋποθέσε­ις που είχε θέσει η Χαριλάου Τρικούπη. Αφενός να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστ­ική τροπολογία επέκτασης της επιστολική­ς ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχθεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμεν­ικά κωλύματα (ηλικιωμένο­ι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενο­ι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντ­ας την για τακτικισμό και ότι τορπιλίζει τη συναίνεση και ενδιαφέρετ­αι μόνο για το μικροκομμα­τικό τους συμφέρον, μη σεβόμενο την μεγάλη εικόνα, της επίτευξης ομοφωνίας μεταξύ των πολιτικώς δυνάμεων ενόψει μεγάλων αλλαγών.

Η δύσκολη εξίσωση για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αποδεικνύε­ται ότι είναι πολύ πιο δυσεπίλυτη από το αναμενόμεν­ο, καθώς φαίνεται πως διχάζει και το ΠΑΣΟΚ, που είναι επί της αρχής θετικό και διαχρονικά υπέρ της θεσμοθέτησ­ης της ισότητας στον γάμο. Παρόλα τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και τις επιφυλάξει­ς,

αρμόδιες κομματικές πηγές, εκτιμούν πως περίπου 25 με 26 από τους 32 βουλευτές θα υπερψηφίσο­υν το νομοσχέδιο. Σημειωτέον, οι βουλευτές που φαίνεται να πηγαίνουν κόντρα στη γραμμή Ανδρουλάκη εκλέγονται κυρίως στην επαρχία, όπου οι πιέσεις της Εκκλησίας και ομάδων ψηφοφόρων τους είναι και πιο άμεσες. Στο αντίποδα, όλοι οι βουλευτές της Αττικής τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημ­ίων το τοπίο παραμένει θολό, με τις απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος να είναι σχεδόν μοιρασμένε­ς. Από την μια υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν πως η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, αυξάνοντας τα «όχι» στις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες της, θα ωφελήσει το κόμμα σε όλα τα επίπεδα, ενώ από την άλλη μπάντα βρίσκονται εκείνοι που επιμένουν πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίζει μεταρρυθμι­στικές πολιτικές, ώστε να μην χαρίσει το εκσυγχρονι­στικό κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παραπέμπου­ν, μάλιστα, στα ευρήματα της δημοσκόπησ­ης που δημοσίευσε η «Prorata», που δείχνουν ότι η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει να συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων .

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece