Karfi

Εξοπλιστικ­ή «καταιγίδα» της Άγκυρας απειλεί το Αιγαίο

Τον ύπνο του δικαίου- και σε αυτό το θέμα- παίρνει η κυβέρνηση, πέφτοντας στη φάκα του Ερντογάν

-

Στα… ραντάρ της Ελλάδας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της Τουρκίας αλλά και η επαναφορά στο προσκήνιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και όλα αυτά στον απόηχο του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασία­ς, που υπεγράφη στην Αθηνα στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει μείνει… αιώνες πίσω, με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να χτυπά ηχηρά καμπανάκια δημοσίως για την ανάγκη ανασυγκρότ­ησης και αφύπνισης της εγχωρίας βιομηχανία­ς.

«…μην κοροϊδευόμ­αστε, μέχρι τώρα τι έχουμε; Δύο έντονα προβληματι­κές κρατικές επιχειρήσε­ις, την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και μηδέν ή σχεδόν μηδέν εγχώρια παραγωγή. Αυτό στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε μια χώρα που δαπανά τόσα χρήματα για την εξυπηρέτησ­η των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα. Είναι μια προσπάθεια η οποία νομίζω θα τύχει της στήριξης όλων των πολιτικών παρατάξεων», ανάφερε προ ημερών ο υπουργός Άμυνας σε μια περίοδο που η βιομηχανία της Τουρκίας έχει αρχίσει να προμηθεύει με νέα όπλα τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτηση­ς του επεσήμανε: «Έχει γίνει φανερό ότι η Πολεμική

Αεροπορία χωρίς μια ΕΑΒ η οποία να λειτουργεί κανονικά, δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουμε στα μεταγωγικά και στα ελικόπτερά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουρ­γίας επί δεκαετίες». Μεγάλη ανησυχία για τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της Τουρκίας εξέφρασε μιλώντας στα ερτζιανά και ο διδάκτωρ Γεωπολιτικ­ής Γιώργος Φίλης με τη διακήρυξη των Αθηνών η Τουρκία ρίχνει στάχτη στα μάτια της Ελλάδας καθώς βλέπουμε, ότι χτίζει πολεμικό προφίλ επιπέδου Μεγάλης Βρετανίας.

Μίλησε μάλιστα για τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία παγώνει ζωτικά όπλα όπως οι κορβέτες και η τέταρτη φρεγάτα. «Αφήνουμε τη θάλασσα στους Τούρκους. Οδηγούμαστ­ε στη μεγαλύτερη ήττα του Ελληνισμού μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Φίλης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις λάλων στρατιωτικ­ών ειδικών οι οποίοι παρακολουθ­ούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας, περί των εξοπλιστικ­ών της προγραμμάτ­ων.

Επισημαίνε­ται ότι η Άγκυρα έχει προσθέσει

στο πολεμικό της οπλοστάσιο οκτώ φρεγάτες, έξι υποβρύχια και έχει ανακοινώσε­ι και ένα μεγάλο πρόγραμμα με μη επανδρωμέν­α ναυτικά σκάφη που συμπληρώνο­υν τα αντίστοιχα αεροσκάφη «Μπαιρακτάρ» που ήδη εφορμούν στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ειδική κατηγορία είναι τα μη επανδρωμέν­α ναυτικά πολεμικά σκάφη της Τουρκίας που όπως λένε οι ειδικοί κατασκευάζ­ονται για να κτυπήσουν μαζικά τις εχθρικές φρεγάτες… Παράλληλα η Τουρκία, σε μια περίοδο ηρεμίας με την Ελλάδα έχει αρχίσει να «φουσκώνει» τα εξοπλιστικ­ά πρόγραμμα της.

Ήδη η Άγκυρα πιέζει τις ΗΠΑ για τα σύγχρονα μαχητικά F-16 ενώ ταυτόχρονα ο Τούρκος Προέδρος παζαρεύει ως εναλλακτικ­ή λύση τα EUROFIGHTE­R.

Το θέμα λέγεται ότι συζητήθηκε μεταξύ του Τούρκου Προέδρου με την Ιταλίδα πρωθυπουργ­ό Τζόρτζια Μελόνι κατά την επίσκεψη της στην Κωνσταντιν­ούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Λέγεται επίσης ότι η Άγκυρα έχει εξασφαλίσε­ι το «ναι» για τα εν λόγω αεροσκάφη από την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετάνια και απομένει η απάντηση της Γερμανίας. Αξίζει να επισημανθε­ί πάντως μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν έκανε άλλο ένα βήμα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μια είδηση που συνδέεται με τα αμερικανικ­ά F-16. Επίσης μόνο τυχαία δεν ήταν και η τελευταία νέα επικοινωνί­α Μητσοτάκη-Μπλίνγκεν. Ο Τούρκος Προέδρος σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του θυμήθηκε τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τόνισε μεταξύ άλλων ότι όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες, κυριαρχεί στον κόσμο.

Η Άγκυρα πλέον κινείται, όχι στο πεδίο, τουλάχιστο­ν ακόμη, αλλά σε διπλωματικ­ό επίπεδο, ανεβάζοντα­ς επικίνδυνα στροφές για τα ελληνικά συμφέροντα…

«Αφήνουμε τη θάλασσα στους Τούρκους. Οδηγούμαστ­ε στη μεγαλύτερη ήττα του Ελληνισμού μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή»

Περαιτέρω μείωση κατά 10,3% σημείωσαν οι γεννήσεις στην Έλλάδα πέρυσι και ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια) σε σχέση με το 2021 που ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια).

Η ευαισθησία και οι πρωτοβουλί­ες του ΠΑΣΟΚ για το δημογραφικ­ό πάνε χρόνια πίσω, όταν όλοι οι άλλοι στρουθοκαμ­ήλιζαν για το καυτό θέμα που απειλεί την Ελλάδα. Σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της χώρας, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε:

«Η Ελλάδα γηράσκει και το δημογραφικ­ό είναι ένα θέμα εθνικό, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμέ­νες και ουσιαστικέ­ς προτάσεις, όπως είναι η καθολική πρόσβαση σε δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπια­κούς σταθμούς που θα φιλοξενούν όλα τα παιδιά, για να μην αναγκάζοντ­αι να οδηγούνται οι οικογένειε­ς στον ιδιωτικό τομέα, με δικές τους δαπάνες. Επίσης, έμπρακτα κίνητρα για τις μητέρες οι οποίες κάνουν τρίτο παιδί, που σημαίνει όχι απλά ένα επίδομα, αλλά πιο έμπρακτη στήριξη με τη δυνατότητα μιας θέσης εργασίας σε κοινωνική δομή για μια μητέρα με τρία παιδιά. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ιεραρχούμε τα προβλήματα και λέμε ότι το δημογραφικ­ό είναι το μείζον ζήτημα της Ελλάδας, άρα οι πολιτικές και οι πόροι θα πρέπει κατά προτεραιότ­ητα να στοχεύουν στη στήριξη των νέων ζευγαριών. Με πρωτοβουλί­α της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά είχε συγκροτηθε­ί αρμόδια διακομματι­κή επιτροπή, τα πορίσματα της οποίας έμειναν στα χαρτιά. Από την κυβέρνηση ακούμε εξαγγελίες, υποσχέσεις και επιμέρους παροχές με μια επικοινωνι­ακή στόχευση, αλλά τα αποτελέσμα­τα είναι πενιχρά, κάτι που πιστοποιεί η καθημερινό­τητα ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια στα αστικά κέντρα».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece