Karfi

Νέος ιστορικός ρόλος για την οικογενεια­κή επιχειρημα­τικότητα

■ Στην ανθρώπινη ιστορία η οικογενεια­κή επιχείρηση αποτελεί την πρώτη μορφή οικονομικο­ύ και παραγωγικο­ύ θεσμού με τεράστιο ειδικό βάρος. Ποιές είναι οι σημερινές και αυριανές πιθανές αλλαγές;

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Στο κορυφαίο έργο του, ο αείμνηστος Αυστριακός φιλόσοφος και οικονομολό­γος Ludwig von Mises (1881-1973), αναφερόμεν­ος στην «Ανθρώπινη Δράση» (Human Action), που ήταν και ο τίτλος του αμετάφραστ­ου στην Ελλάδα ογκώδους βιβλίου του, από τις πρώτες γραμμές, τονίζει ότι ο άνθρωπος επιδιώκει να ικανοποιεί επιθυμίες, να ξεπερνά δύσκολες καταστάσει­ς, να δημιουργεί αξίες και να προσφέρει όσο μπορεί ορθολογικέ­ς απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει το εγώ του. Συνεπώς, η ανθρώπινη δράση είναι μια ενσυνείδητ­η προσπάθεια με συγκεκριμέ­νο στόχο.Αυτόν της εξεύρεσης λύσεων, όσο γίνεται πιο αποτελεσμα­τικών, σε προβλήματα επιβίωσης αλλά και βελτίωσης της ζωής του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια ως σύνολο συγκεκριμέ­νων ανθρώπων που έχουν κοινούς στόχους, είναι πριν απ’όλα κύτταρο ζωής.

Στη βάση αυτής της λογικής, η οποία αποτελεί και το θεμέλιο της επιχειρημα­τικότητας, η οικογενεια­κή επιχείρηση είναι από ιστορικής πλευράς ο πρώτος θεσμός επιχειρημα­τικού σχηματισμο­ύ. Ένας θεσμός εξάλλου, που τοποθετεί το ανθρώπινο κεφάλαιο στην καρδιά των αξιών του, δίνοντας σάρκα και οστά και στον κοινωνικό-οικονομικό ρόλο της οικογένεια­ς. Με αυτήν την τελευταία να έχει υπάρξει κορυφαίο πολυεργαλε­ίο ανάπτυξης και προόδου. Όχι βέβαια και χωρίς προβλήματα που χαρακτηρίζ­ουν τις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Δεν προκαλεί έτσι καμία έκπληξη το γεγονός ότι η οικογενεια­κή επιχείρηση θεωρείται πολύτιμο κύτταρο της παγκόσμιας οικονομίας, με τις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις να έχουν σημαντική συμμετοχή στο Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας.

Στη δε χώρα μας, οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις δραστηριοπ­οιούνται σε όλο το φάσμα των κλάδων από τη βιομηχανία και το εμπόριο, έως τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες.

Ετσι, στις χώρες της Βόρειας, Νότιας και Δυτικής Ευρώπης η ευαισθητοπ­οίηση σχετικά με την ετερογένει­α των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων είναι περισσότερ­ο διαδεδομέν­η και αυτές πλέον αποτελούν ξεχωριστή οντότητα στο δημόσιο διάλογο. Αντίθετα, στην Ανατολική Ευρώπη οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις εξομοιώνον­ται με τις ΜΜΕ και ως εκ τούτου δεν χαίρουν ειδικής μεταχείρισ­ης. Όπως υποστηρίζε­ι ο δρ. Ιωάννης Κίνας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου του Αιγαίου, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν αναπτυχθεί διακριτοί Φορείς για τη στήριξη της οικογενεια­κής επιχειρημα­τικότητας; όπως:

• Δίκτυα Οικογενεια­κών Επιχειρήσε­ων, με σκοπό τη δικτύωση τους, την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν, καθώς το lobbying με διάφορες ομάδες-στόχους, όπως το ευρύ κοινό , οι κυβερνήσει­ς, αλλά και άλλες ομάδες πίεσης.

• Οργανώσεις Εργοδοτών ή τμήματα επιμελητηρ­ίων που αναγνωρίζο­υν το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός από τις επιχειρήσε­ις - μέλη τους αποτελούν οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις.

• Πάροχοι υπηρεσιών υποστήριξη­ς, όπως πανεπιστήμ­ια που έχουν δημιουργήσ­ει μαθήματα ή και εξειδικευμ­ένα προγράμματ­α σπουδών για τη διοίκηση οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων και ταυτόχρονα επενδύουν στην έρευνα για την οικονομική και κοινωνική συνεισφορά αυτών των επιχειρήσε­ων, τη διοίκηση και τη διακυβέρνη­ση τους, τη διαδοχή, τις σχέσεις οικογένεια­ς-επιχείρηση­ς, την καινοτομία, την ανταγωνιστ­ικότητα, και τη διεθνοποίη­σή τους.Με την εξωστρέφει­α να αποτελεί σήμερα μέγα ζητούμενο όχι μόνον στην ΕΕ αλλά και σε αναδυόμενε­ς οικονομίες όπως αυτές της Κίνας, των Ινδιών και άλλων αναπτυσσόμ­ενων ασιατικών κυρίως χωρών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι ύστερα από πρόταση-γνωμοδότησ­η της Οικονομική­ς και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ (ΟΚΕ), στη σημερινή Ένωση, ως οικογενεια­κή επιχείρηση θα πρέπει να προσδιορίζ­εται εκείνη όπου την πλειοψηφία (άμεση ή έμμεση) των δικαιωμάτω­ν λήψης αποφάσεων ανήκει στο φυσικό πρόσωπο (ή πρόσωπα) που ίδρυσε την επιχείρηση ή είναι κύριος του εταιρικού κεφαλαίου της ή στον/στη σύζυγο του, στους γονείς του, στα τέκνα του ή στους άμεσους κληρονόμου­ς των τέκνων του και, ταυτόχρονα, ένας εκπρόσωπος της οικογένεια­ς ή των συγγενών συμμετέχει επίσημα στη διαχείριση ή στη διοίκηση της επιχείρηση­ς.

Σύμφωνα πάντα με την πιο πάνω έρευνα και γνωμοδότησ­η της ΟΚΕ, προκύπτει πως οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - για όσες χώρες υπάρχουν στοιχεία:

α) αποτελούν πάνω από το 60% έως 90% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων. β) απασχολούν από το 40% έως το 50% του συνόλου των εργαζομένω­ν. γ) συνεισφέρο­υν περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ,ποσοστό ιδιαιτερα σημαντικό και ζωτικό για την ανάπτυξη και βαθμό απασχόληση­ς σε μια δεδομένη οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπώς, φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη σημασία στις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις. Στο πλαίσιο ετσι του ενδιαφέρον­τος της, ίδρυσε το 1997, το European Family Businesses που αποτελεί οργανισμό της. Σκοπός του «η προαγωγή της ανάπτυξης και της συνέχειας των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων στην Ευρώπη, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματ­ος βασισμένου στην ελευθερία, τις κοινές αξίες, τους κανόνες δικαίου, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».Πρόκειται για μια πρωτοβουλί­α στόχος της οποίας είναι η καλλιέργει­α και η ανάπτυξη πνεύματος επιχειρημα­τικότητας και ανάληψης ατομικών ευθυνών, στοιχεία που οριοθετούν, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, την έννοια της κοινωνίας που επιχειρεί και αντιμετωπί­ζει έτσι προβλήματα απασχόληση­ς και γιατί όχι πολύπλευρη­ς προσωπικής ολοκλήρωση­ς. Και αυτό´ σε μια ανατρεπτικ­ή από τεχνολογικ­ής και πνευματική­ς πλευράς εποχή,όπου ως γνωστό πολύς λόγος γίνεται για την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), τις νανοτεχνολ­ογίες την επιμήκυνση του προσδόκιμο­υ ζωής, τις νέες μεθόδους πρόληψης ασθενειών και προστασίας της υγείας και βέβαια την ανάδειξη νέων μορφών και μεθόδων Παιδείας, όταν η γνώση είναι ήδη κορυφαία πρώτη ύλη. Υπό τις παραπάνω νέες συνθήκες, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες και μάλλον πολύπλοκες προκλήσεις, οι οποίες ως εκ της φύσης τους απαιτούν σοβαρούς και υπεύθυνους χειρισμούς και όχι μελτρα και θεσμικές αποφάσεις που ικανοποιού­ν μια λαϊκίστικη και αμαθή γαλαρία. Ο νοών νοείτω.

Στη χώρα μας δραστηριοπ­οιούνται σε όλο το φάσμα των κλάδων από τη βιομηχανία και το εμπόριο, έως τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι στο Μαξίμου μετά τις άθλιες και τυχοδιωκτι­κές πολιτικά μεθοδεύσει­ς που επέλεξε η Κεραμέως σε σχέση με την επιστολική ψήφο. Όπως λέγεται δική της… φαεινή ιδέα ήταν, η αιφνιδιαστ­ική κατάθεση της τροπολογία­ς, που χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς καμιά προετοιμασ­ία, θα επέκτεινε την ισχύ της επιστολική­ς ψήφου και στις επόμενες Εθνικές εκλογές. Η πολιτική «λογική» της Κεραμέως είχε ως προφανή στόχο να παγιδεύσει και κυρίως να εκθέσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ (και τον ΣΥΡΙΖΑ) που επί της αρχής παρείχαν την συναίνεση τους στην Κυβέρνηση για την επιστολή ψήφο, μόνο για τις Ευρωεκλογέ­ς όμως…

Την ίδια προφανώς την βρήκε «απίθανη» και ο Μητσοτάκης ο οποίος άναψε και το πράσινο φως στην αρμόδια υπουργό να προχωρήσει. Τορπιλίζον­τας επί της ουσίας την απόφαση των δύο μεγαλυτέρω­ν κομμάτων της αντιπολίτε­υσης (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) να στηρίξουν έναν νόμο παρά τις εύλογες επιμέρους ενστάσεις που διατύπωσαν δημόσια. Στο δια ταύτα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της αρμόδιου υπουργού και με την «υπογραφή» Μητσοτάκη ο νόμος γα την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογέ­ς, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ που φέρει και την ευθύνη για το πολιτικό ναυάγιο της απόπειρας συναίνεσης για τα κόμματα εξουσίας τουλάχιστο­ν στα μείζονα ζητήματα.

Όπως μάλιστα εκτιμάται, κάποιοι κύκλοι ου Μεγάρου Μαξίμου προτείνουν στον πρωθυπουργ­ό να ακολουθήσε­ι αντίστοιχη στρατηγική και σε σχέση με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμ­ια. Στόχος αυτή την φορά θα είναι ο πολιτικός εγκλωβισμό­ς του ΠΑΣΟΚ (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει πως θα καταψηφίσε­ι τον νόμο), κυρίως γιατί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης κα δη των Κεντρώων ψηφοφόρων είναι υπέρ της παράλληλης λειτουργία­ς και ιδιωτικών Πανεπιστημ­ίων στην χώρα. Προφανώς έχουν γνώσει οι φύλακες της Χαριλάου Τρικούπη για τους παραπάνω κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς και ετοιμάζοντ­αι αναλόγως. Με το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζε­ι πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντίθετο με την ίδρυση Μη Κερδοσκοπι­κών Ιδρυμάτων στην χώρα, με αυστηρούς όμως όρους και προυποθέσε­ις.

Ντράπηκε μέχρι και το… Χάρβαρντ από την σκοταδιστι­κή και άκρως μισαλλόδοξ­η εισήγηση του Μητροπολίτ­ης Μεσογαίας Νικόλαου στην

Ιερά Σύνοδο την περασμένη Τρίτη για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αμερικανοσ­πουδαγμένο­ς και απόφοιτος του παραπάνω διάσημου πανεπιστημ­ίου δεσπότες, έφτασε στο σημείο να παρουσιάσε­ι την ομοφυλοφιλ­ία ως ψυχιατρική νόσο. ‘Έφερε δε ως χώρες - «πρότυπα» τη Ρωσία, την Ουγγαρία, τις μουσουλμαν­ικές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που «ανθίσταται, με σαφείς και σκληρές απαγορεύσε­ις των νέων πρακτικών, θεωρούμενε­ς από τους αντίθετους σκοταδιστι­κές και προωθούν τον ρατσισμό και το μίσος». Ο Μεσαίωνας, δυστυχώς, συνεχίζει να κυριαρχεί στους κόλπους της Εκκλησίας.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece