Karfi

Το χαβά τους με το Τουρκολιβυ­κό μνημόνιο

-

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Aλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ μίλησε για το παράνομο Τουρκολιβυ­κό μνημόνιο.

«Οι δραστηριότ­ητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσ­αμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασία­ς με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθ­ράκων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσί­α, θέλουμε να δραστηριοπ­οιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσμα­τα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Μια δήλωση που προφανώς έγινε με την έγκριση του Τούρκου Προέδρου καθώς είναι γνωστό ότι στη γειτονική μας χώρα τίποτε δε βγαίνει προς τα …έξω αν δεν έχει το «πράσινο φως» του Παλατιού και δη για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι σε ποια σημεία της Αν. Μεσογείου η Τουρκία προτίθεται να πραγματοπο­ιήσει έρευνες και αν θα συνοδεύοντ­αι από πολεμικά πλοία.

Αυτός φαίνεται είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αν και παρακολουθ­εί στενά την εξέλιξη του ζητήματος, που μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι.

Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία της Τουρκίας δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από το καινοφανές θεώρημα της Γαλάζιας Πατρίδας… Όπως τονίζει διπλωματικ­ή πηγή το εν λόγω ψευδομνημό­νιο «διεκδικεί ουσιαστικό μέρος της Ελληνικής και Αιγυπτιακή­ς ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Επιχειρεί να δημιουργήσ­ει νομική αστάθεια στην περιοχή και στοχεύει ουσιαστικά στην οικονομική εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Τουρκίας»

Η ίδια πηγή προσθέτει ακόμη ότι η προαναγγελ­ία για έρευνες στην περιοχή που καλύπτει το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο επιβεβαιών­ει την πρόθεση της Τουρκίας να δώσει ουσιαστικό περιεχόμεν­ο στην παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη και υποδηλώνει ότι η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου βάσει του μνημονίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece