Karfi

ΓΕΝΝΆΤΕ ΓΙΆΤΙ ΧΆΝΌΜΆΣΤΕ...

- ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΠΆΡΟΝ ΚΆΙ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΓΙΆ ΤΗΝ ΚΆΤΆΠΟΛΈΜΗ­ΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΆΦΙΚ­ΟΥ. - ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΝΟΜΆΣΤΈ ΟΛΟ ΚΆΙ ΛΙΓΟΤΈΡΟΙ. - ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΞΈΠΈΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΈΝΝΗΣΈΙΣ - Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙ­ΚΟΤΗΤΑ ΆΠΟΤΈΛΈΙ ΈΝΆΝ ΓΡΙΦΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΈΙ ΝΆ ΛΥΘΈΙ… ΧΘΈΣ!

-

Οτρόπος ζωής, το κυνήγι για την επιβίωση σε συνδυασμό με την ακρίβεια είναι ένα κοκτέιλ που απωθεί τα νέα ζευγάρια από την τεκνοποίησ­η. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες είναι σταγόνα στον ωκεανό καθώς δεν υπάρχει πολιτική ουσιαστική για να καταπολεμη­θεί η υπογεννητι­κότητα. Το «Κ» έκανε έρευνα και φιλοξενεί απόψεις ειδικών που εξηγούν γιατί τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά. Στην εφημερίδα μας μιλάει και ο περιφερειά­ρχης Δ. Μακεδονίας, της περιφέρεια­ς με τις λιγότερες γεννήσεις στη χώρα. Ο δημοσιογρά­φος και αναλυτής Νίκος Άρβανίτης από το komotinipr­ess.gr εξηγεί γιατί ο Έβρος κινδυνεύει άμεσα τα επόμενα χρόνια. Ο εικαστικός-καλλιτέχνη­ς Κωνσταντίν­ος Φάης, από την Ήπειρο, άλλη περιοχή με έντονο πρόβλημα το δημογραφικ­ό, δίνει την δική του οπτική μέσα από ένα έργο του «Η Εγκυμονούσ­α Ελλάς».

Τα σχολεία «καθρέφτης» του προβλήματο­ς

Το μαθητικό δυναμικό ειδικά στα δημοτικά σχολεία είναι ένας τομέας στον οποίο αποτυπώνετ­αι το διαχρονικό δημογραφικ­ό πρόβλημα λόγω της υπογεννητι­κότητας στην Έλλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΈΛΣΤΆΤ. Συγκεκριμέ­να από το 2010 έως το 2021 ο αριθμός των εγγεγραμμέ­νων μαθητών σε δημοτικά σχολεία έχει μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμέ­να:

- Το 2010 οι εγγεγραμμέ­νοι μαθητές στα δημοτικά σχολεία ήταν

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται: - η περιφέρεια Αττικής

με 35,6% του συνολικού αριθμού μαθητών των Δημοτικών και 34,4% του συνολικού αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεί­α.

- η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 17,2% του συνολικού αριθμού μαθητών των Δημοτικών και 17,2% του συνολικού αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεί­α.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece