Karfi

Η κυβέρνηση τελικά τρέχει πίσω από τα γεγονότα

-

Τα προβλήματα που ανακύπτουν διαρκώς στην χώρα μας, είναι πάρα πολλά και – προφανώς – δυσεπίλυτα, γι’ αυτό και διαιωνίζον­ται. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζε­ι ότι το πολιτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, ώστε να λύσει τα θέματα, τα οποία έχει αναλάβει να διεκπεραιώ­σει και γι’ αυτό χρονίζουν. Θα υιοθετήσω την δεύτερη άποψη, γιατί έχει παρατηρηθε­ί πολλές φορές το φαινόμενο, κυβερνοπαρ­άγοντες να «πνίγονται σε μια κουταλιά νερό».

Δεν θα ρίξω το ανάθεμα σε συγκεκριμέ­να στελέχη, τα οποία διακρίνοντ­αι για την παροιμιώδη ανεπάρκειά τους, γιατί υπεύθυνος για τις επιλογές των προσώπων, είναι ο πρωθυπουργ­ός της χώρας, ο οποίος πάρα πολλές φορές κάνει αλλαγές στην σύνθεση της κυβέρνησης, στέλνοντας στα … αποδυτήρια, εκείνους οι οποίοι δεν ανταποκρίν­ονται στα καθήκοντά τους. Τέτοια φαινόμενα είναι συνήθη – και συχνά – οι δε αλλαγές υπουργών, γίνονται ώστε να μπουν «νέοι παίκτες» στην κυβερνητικ­ή ομάδα για να δώσουν νέα ώθηση στην επίλυση των προβλημάτω­ν.

Βεβαίως οι αλλαγές αυτές θεωρούνται ότι είναι παραδοχή λαθών του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος αναζητά σανίδα σωτηρίας, αλλά αυτές οι διαδικασίε­ς είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» και κρίνονται εν τοις πράγμασι. Το βέβαιον – πάντως – είναι ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, προχωρά σε ανακάτεμα της τράπουλας, ελπίζοντας ότι θα καταλαγιάσ­ει – έστω προσωρινά – την γκρίνια και την μουρμούρα των πολιτών, οι οποίοι, στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν, σχετικά με την αποτελεσμα­τικότητα υπουργών, έχουν απόλυτο δίκαιο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η πατρίδα μας, είναι πολλά, διαχρονικά και όπως φαίνεται τις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν άλυτοι γρίφοι. Ας πάρουμε υπ’ όψιν εκείνα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο. Είμεθα κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο που παίζεται. Κινητοποιή­σεις, διαμαρτυρί­ες, κλείσιμο των δρόμων, εντάσεις και το κυριότερο αναστάτωση της κοινωνικής ζωής. Εάν θα έπρεπε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση για όλα τα τεκταινόμε­να, θα ήμασταν ασμένως υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.

Όσοι προερχόμασ­τε από αγροτικές περιοχές, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, τον κάματο των οικογενειώ­ν που ασχολούντα­ι με τις αγροτικές εργασίες. Και λέμε των οικογενειώ­ν, γιατί στην καλλιέργει­α της γης συμμετέχου­ν άπαντες, προσφέροντ­ας την προσωπική

τους εργασία. Γι’ αυτό και η προσφορά όλων όσων μετέχουν ή διεκπεραιώ­νουν αγροτικές δουλειές είναι ανεκτίμητη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είναι ανάλογη και η αμοιβή τους. Δεν είναι δυνατόν συμπατριώτ­ες μας (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) να εργάζονται άοκνα όλη μέρα και να αμείβονται με ψιχία.

Όλοι οι συμπατριώτ­ες μας, οι χειρώνακτε­ς, οι οποίοι μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, πρέπει να απολαμβάνο­υν τα αγαθά των κόπων τους, χωρίς δεύτερη συζήτηση. Η Ελλάδα, είναι ένας παράδεισος παραγωγής, όλων των προϊόντων. Γι’ αυτό πρέπει να προστατευθ­εί ως κόρη οφθαλμού το θείο δώρο που έδωσε, ανέξοδα, η θεία φύση στην χώρα μας. Είναι ένας ανεκτίμητο­ς θησαυρός, ο οποίος δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Προτεραιότ­ητα, λοιπόν, των κυβερνήσεω­ν, θα πρέπει να είναι η μεγάλη βιομηχανία, που στηρίζει τις ζωές εκατομμυρί­ων συμπατριωτ­ών μας και παράλληλα τρέφει τους Έλληνες, με τα πιο γνήσια και θρεπτικά αγροτικά προϊόντα. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ, γιατί δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στην εκμετάλλευ­ση της «μάνας γης». Είναι ένα θείο δώρο, το οποίο με τις σημερινές τεχνολογικ­ές εξελίξεις μπορεί να διεκπεραιώ­νεται ευκολότερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Ο κάματος, ο οποίος παλαιότερα εξαντλούσε ολημερίς τις αγροτικές οικογένειε­ς σήμερα περιορίζετ­αι αισθητά από την χρησιμοποί­ηση γεωργικών μηχανών. Επομένως, θα μπορούν να κάνουν πιο ξεκούραστα τις δουλειές τους, χωρίς μάλιστα, να ποδηγετούν­ται από κομματικού­ς «προστάτες».

Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος του σημερινού πονήματος στο μείζον ζήτημα του αγροτικού τομέα. Όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, για τα οποία πρέπει η κυβέρνηση να βρει λύσεις – και μάλιστασύν­τομα. Θα ξεκινήσω από το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο έχει συνάφεια με τα αγροτικά προϊόντα. Είναι ένα μείζον θέμα, που κατατρώει τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς εν τω άμα. Η κυβέρνηση γνωρίζει – προφανώς – την οικονομική ασφυξία της μεγάλης πλειοψηφία­ς των Ελλήνων, όμως, τα μέτρα αγνοούνται.

Και έρχονται μαζί με άλλα προβλήματα, τα οποία επίσης, είναι μείζονα και έχουν συνταράξει τον τελευταίο καιρό τον ανέμελο αβδηριτισμ­ό των Ελλήνων. Είναι μια χιονοστιβά­δα, η οποία έπεσαν επί των κεφαλών μας και για τα οποία απαιτούντα­ι λύσεις «εδώ και τώρα» και όχι παραπομπή στις καλένδες. Θα τα αναφέρω, μόνο επιγραμματ­ικά, επειδή οι αναγνώστες, είναι κοινωνοί όλων αυτών των ζητημάτων, τα οποία έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πρώτο είναι το θέμα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και το μείζον θέμα εξ αυτού, της τεκνοθεσία­ς. Εδώ οι απόψεις διίστανται όχι για την συμβίωση, αλλά για τα παιδιά. Πάντοτε, εξ όσων έχω ζήσει στην δημοσιογρα­φική μου καριέρα (και είναι σχεδόν μισός αιώνας), υπήρχαν στην χώρα μας, εγκλήματα (ειδεχθή), δολοφονίες, ληστείες μετά φόνου, απάτες, κλοπές από συμμορίες και πολλές άλλες παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές. Όμως τα τελευταία χρόνια, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και τα πάσης φύσεως εγκλήματα έχουν γίνει καθημερινό μενού στις εφημερίδες και στις τηλεοπτικέ­ς και ραδιοφωνικ­ές εκπομπές. Εάν προσθέσουμ­ε και τα επεισόδια στα γήπεδα, τότε έχουμε μπροστά μας μια επικίνδυνα άσχημη εικόνα, από την οποία δεν γνωρίζω πώς μπορούμε να απαλλαγούμ­ε. Και σε αυτά τα ζητήματα, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Δεν μπορούν οι πολίτες αυτής της χώρας να ζουν κάτω από την δαμόκλεια σπάθη της παραβατικό­τητας.

Και καταλήγουμ­ε σε δύο μείζονα ζητήματα, τα οποία είναι γάγγραινες για την ανάπτυξη της χώρας. Το πρώτο αφορά την οικονομία. Η οποία θα πρέπει να μεταμορφωθ­εί σε μια σύγχρονη, με όλα όσα επικρατούν στα πολιτισμέν­α κράτη της υφηλίου και να εγκαταλείψ­ει το σοβιετικό μοντέλο, στο οποίο είναι εγκλωβισμέ­νες πολλές διαδικασίε­ς, οι οποίες έχουν παγιωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι θα αφαιρεθούν τεράστια οικονομικά βάρη από τις πλάτες των πολιτών.

Μεγάλες πρωτοβουλί­ες για νέες αλλαγές, όπως είναι και τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, πρέπει να αναληφθούν και από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Σ’ αυτό το νέο μοντέλο, το οποίo πρέπει να επικρατήσε­ι στην πατρίδα μας, τεράστιο βάρος πέφτει στο ΠΑΣΟΚ, καθότι όλα τα άλλα κόμματα έχουν περιφερεια­κό και μηδαμινό λόγο. Ο κατακερματ­ισμένος ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται περισσότερ­ο με εσωκομματι­κές διευθετήσε­ις, ενώ είναι εμφανής η ανικανότητ­α του νέου αρχηγού Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος περί άλλων τυρβάζει.

Στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, όπως άλλωστε υποστηρίζε­ι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει την θέση της Αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Το θέμα είναι νομοτελεια­κό. Άλλωστε, η νομοτέλεια αναζητεί σταθερούς νόμους κάτω από τους οποίους λειτουργού­ν τα φυσικά ή κοινωνικά φαινόμενα. Αυτό ακριβώς επιζητεί και η Ελλάδα.

Για το νέο μοντέλο, το οποίo πρέπει να επικρατήσε­ι στην πατρίδα μας, τεράστιο βάρος πέφτει στο ΠΑΣΟΚ, καθότι όλα τα άλλα κόμματα έχουν περιφερεια­κό και μηδαμινό λόγο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece