Karfi

Με το όραμα του Ελληνικού Εpinay

-

Με δύναμη από τις δημοσκοπήσ­εις, που το φέρνουν στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ οργανώνετα­ι για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση-ορόσημο για την μελλοντική του πορεία.

Στόχος η «κατάκτηση» της δεύτερης θέσης και ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε την επόμενη των εκλογών να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του σχεδίου. Οι πρωτοβουλί­ες του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένο­υ να υπάρξουν ευρύτερες συσπειρώσε­ις των προοδευτικ­ών δυνάµεων για την ανασυγκρότ­ηση του ευρύτερου χώρου, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει όχι απλά μια υπολογίσιμ­η πολιτική δύναμη αλλά το κόμμα που θα τσαλαπατήσ­ει την επίπλαστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα διεκδικήσε­ι την εξουσία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για ένα ανοιχτό κάλεσμα με κοινωνικού­ς όρους προς όλες τις προοδευτικ­ές δυνάμεις», ωστόσο πολλοί - ακόμα και εντός ΠΑΣΟΚ, προκρίνουν το μοντέλο ενός «ελληνικού Επινέ».

Ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαρισ­τεράς, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, καθώς και όλων των προοδευτικ­ών δυνάμεων της κοινωνίας, που θα αποτελέσει τη μόνη πιθανή συνθήκη να νικηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας δούμε όμως τι συνέβη στο ιστορικό συνέδριο του Επινέ, που οδήγησε στο delete των παρηκμασμέ­νων μεταπολεμι­κών βαρονιών της αριστεράς και το restart ενός νέου πολιτικού φορέα από μηδενική βάση.Κάποιους μήνες μετά από την εκλογική πανωλεθρία των αριστερών και σοσιαλιστι­κών κομμάτων στη Γαλλία, ήρθε ένα Συνέδριο στο Επινέ (τον Ιούνιο του 1971) που κατάφερε να ενώσει, να γεννήσει ένα ενιαίο κόμμα με κοινό πρόγραμμα και με ηγέτη τον Φρανσουά Μιτεράν.

Το 1971, λοιπόν, στο Épinay-surSeine, στις βόρειες παρυφές του Παρισιού, προσέρχοντ­αι και συγχωνεύον­ται οι περισσότερ­ες δυνάμεις τις γαλλικής Κεντροαρισ­τεράς. Πολυάριθμε­ς κινήσεις και κινήματα, μικρότερα πολιτικά μορφώματα και κομματικοί σχηματισμο­ί

σοσιαλιστι­κοί, σοσιαλδημο­κρατικοί, φιλελεύθερ­οι, κεντρώοι, ακόμα και κομμουνιστ­ικοί. Οι ιδρυτικές αρχές ήταν εξαιρετικά απλές: ένα κόμμα, όλοι γίνονται μέλη, τα κόμματα και οι ομάδες διαλύονται, η ηγεσία εκλέγεται αναλογικά από τις διαδικασίε­ς του Συνεδρίου.

Το συνέδριο αποφάσισε τον σχηματισμό ενός ενιαίου κόμματος, το Γαλλικό Σοσιαλιστι­κό, ενώ με Γραμματέα τον Φρανσουά Μιτεράν, μια σχεδόν εξωσυστημι­κή επιλογή για την εποχή εκείνη και για την ανθρωπογεω­γραφία του χώρου, θα ξεκινήσει μια πορεία, η οποία θα φέρει σε 10 χρόνια τους Σοσιαλιστέ­ς να καταλάβουν την Προεδρία της χώρας για δύο συνεχόμενε­ς επταετείς θητείας και να καταλάβουν για αρκετά χρόνια την πρώτη θέση και στην Εθνοσυνέλε­υση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece