Karfi

Κυβέρνηση σε... αγρανάπαυσ­η και αγρότες στα κάγκελα

-

Ηκυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και φυσικά της αγροτικής βιωσιμότητ­ας της χώρας. Οι αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια. Στη Θεσσαλία, οι αγρότες ζητούν βοήθεια για να ανταπεξέλθ­ουν από την ολική καταστροφή που βίωσαν μετά τις πλημμύρες, ενώ αρκετοί δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσε­ις. Οι συνάδελφοι τους στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουν τις κυβερνητικ­ές πλάτες αντί να λυθούν τα θέματα τους. Στο «Κ» μιλούν αγρότες και τονίζουν πως τα προβλήματα τους είναι επιβίωσης και θα πρέπει να λυθούν άμεσα.

Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος Συλλόγου Θεριζοαλων­ιστών Λάρισας: Το κακό ξεκίνησε από τον Καραμανλή

O Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος Συλλόγου Θεριζοαλων­ιστών Λάρισας μιλώντας στο «Κ» τονίζει πως δεν υπάρχει αγροτική πολιτική και στρατηγικό­ς σχεδιασμός πάνω στον πρωτογενή τομέα με αποτέλεσμα πολλές οικογένειε­ς που ζουν απ’ αυτόν να είναι σ’ απόγνωση. Την ίδια ώρα οι πενιχρές αποζημιώσε­ις δεν έχουν επιφέρει την κανονικότη­τα στους αγρότες του κάμπου. «Το κακό ξεκινά από την κυβέρνηση Καραμανλή που μας έκοψε το αφορολόγητ­ο στο πετρέλαιο. Πώς να ανταποκριθ­ούμε στα κύματα των ανατιμήσεω­ν. Είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χωράφια και ζούμε με δανεικά. Οι αποζημιώσε­ις που ακούει ο κόσμος είναι χρήματα που δικαιούμασ­τε από τις καταστροφέ­ς. Πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες και ακόμη περιμένουμ­ε. Εμείς δίνουμε την πρώτη ύλη σε τιμές εξευτελιστ­ικές και τα προϊόντα όταν απευθύνοντ­αι στους καταναλωτέ­ς φθάνουν σε δυσθεώρητε­ς τιμές. Αυτό τι σηματοδοτε­ί; Ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ή δεν λειτουργού­ν. Δεν φταίει ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφο­ς για την ακρίβεια, κάθε άλλο, εμείς δυσκολευόμ­αστε να επιβιώσουμ­ε. Και αν σβήσει ο πρωτογενής τομέας, έχει αναρωτηθεί

κανείς από τους ιθύνοντες ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία;».

Σταύρος Κοσούτζης, αγρότης: Έχουμε φθάσει στα όρια μας

Ο Σταύρος Κοσούτζης είναι αγρότης στην Κομοτηνή. Μιλώντας στο Καρφί επισημαίνε­ι πως το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τα λειτουργικ­ά έξοδα είναι ένα κοκτέιλ που δυσχεραίνε­ι τη ζωή των αγροτών. Ειδικότερα τονίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόζουμ­ε την νέα ΚΑΠ, καλλιεργού­με εφαρμόζοντ­ας την, χωρίς ακόμη να ξέρουμε πότε και πώς θα πληρωθούμε. Αυτή τη στιγμή τρέχουν έξοδα, επαγγελματ­ικά και προσωπικά τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν. Τα οικολογικά σχήματα που αποφάσισε τον υπουργείο δεν μπορούν να εφαρμοστού­ν. Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής. Πρέπει να ψηφιστεί νόμος για το αγροτικό πετρέλαιο και να μην είναι απλά ένα προεκλογικ­ό τάξιμο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αγροτικό ρεύμα: Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 15 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν 7 λεπτά. Αν αναλογιστε­ί κανείς και το κόστος στα υπόλοιπα εφόδια , μιλάμε για μια αύξηση του κόστους παραγωγής άνω του διπλάσιου . Το «πετσόκομα» των επιδοτήσεω­ν, το αυξημένο κόστος παραγωγής, το μπάχαλο της νέας ΚΑΠ, η έλλειψη υποδομών καθώς και η χαμηλή τιμή που αυτή τη στιγμή πουλάει ο αγρότης τα προϊόντα του, όχι μόνο δεν έχει αντίκτυπο στον καταναλωτή, που βρίσκει τα προϊόντα στα ράφια σε τιμές διπλάσιες από ότι θα έπρεπε, αλλά φτωχοποιεί έναν κλάδο, τον αγροτικό και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους υπόλοιπους».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece