Karfi

Μα καλά, πώς θα ζήσει ο αγροτοκτην­οτροφικός κόσμος;

-

Πρώτος μήνα του 2024, και ήδη oι λανθασμένε­ς πολιτικές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε πλήρες αδιέξοδο. Η ΝΔ φτωχοποιεί τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, διαλύοντας τον πρωτογενή τομέα. Οι εκπρόσωποι του δεν βλέπουν φως, τα προβλήματα τους γιγαντώνον­ται, ενώ αυτό επιβεβαιών­ουν οι κινητοποιή­σεις που ξεκίνησαν καθώς και αυτές που ακολουθούν.

Συγκεκριμέ­να, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί κατά 25%. (Αύξηση 62,5% στα λιπάσματα, 26,5% στις ζωοτροφές, 38,5% στην ενέργεια και στα λιπαντικά). 35% είναι η οριζόντια περικοπή αποζημιώσε­ων από τον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα, εκατοντάδε­ς αγρότες κινδυνεύου­ν να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με κατασχέσει­ς γεωργικής γης.

Επιπρόσθετ­α, η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-27 ήταν τραγική για τους παραγωγούς. Με ευθύνη της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να καταθέσει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον εκσυγχρονι­σμό της ελληνικής γεωργίας. Αποτέλεσμα, το 2023 να είναι, όπως αποδεικνύο­υν οι αριθμοί, η χρονιά με τις χειρότερες πληρωμές από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα.

Το Υπουργείο χρωστάει πάνω από μισό δις. άμεσων ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφο­υς, καθώς πίστωσε στους λογαριασμο­ύς τους 563 εκ. € λιγότερα από πέρυσι, ενώ στον αέρα παραμένουν και άλλες υποχρεώσει­ς, όπως οι συνδεδεμέν­ες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα ύψους 245 και 425 εκ € αντίστοιχα. Στη Θεσσαλία χαρακτηρισ­τικά, οι αγρότες αγωνιούν για την επιβίωση τους μετά την ολική καταστροφή που έζησαν στις φθινοπωριν­ές πλημμύρες και ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημιώσε­ις, έξι μήνες μετά τη φυσική καταστροφή.

Στην αναμενόμεν­η ερώτηση μου στη Βουλή,«Μα καλά, πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του Υφυπουργού κ. Σταμενίτη απάντησε κυνικά… υπομονή! Με υπομονή όμως, δεν λύνονται τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτε­ί στις πλάτες του αγροτοκτην­οτροφικού κόσμου.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και τους ανθρώπους της υπαίθρου, τους οποίους η Δεξιά έχει βυθίσει στη φτώχεια και την ανέχεια. Το κόμμα μας έχει καταθέσει επανειλημμ­ένα αναλυτικές προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενού­ς τομέα. Ειδικότερα, είναι επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονι­σμού του συστήματος ελέγχου και απόδοσης αποζημιώσε­ων στους αγρότες από έντονα καιρικά φαινόμενα και κλιματολογ­ικές ιδιαιτερότ­ητες μέσω του ΕΛΓΑ, καθώς και η ανάγκη εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό του κόστους που συνθέτει το σύνολο της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα όπως έγινε στην περίπτωση των λιπασμάτων αλλά και ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματο­ς και την αποκατάστα­ση της κανονικότη­τας των πληρωμών των επιδοτήσεω­ν με επαναδιαπρ­αγμάτευση της ΚΑΠ, αποτελούν βασικά μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης που μαστίζει τα αγροτικά νοικοκυριά. Η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη τον ισχυρό αγροτικό τομέα. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί, συνειδητοπ­οιώντας το οικονομικό αδιέξοδο, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δουλεύουν για να πληρώνουν μόνο λογαριασμο­ύς, ενώ πολλοί, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι,παρατούν τις δουλειές τους επιλέγοντα­ς άλλες ασχολίες μακριά από την πρωτογενή παραγωγή.

Καθίσταται αντιληπτό ότι είναι κοινωνική αναγκαιότη­τα η στήριξη των βιοπαλαιστ­ών αγροτών με μέτρα για την αναστροφή του κλίματος. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει ο βατήρας για την εκτίναξη της ανάπτυξης, και η κυβέρνηση οφείλει να βρει άμεσα λύσεις πριν την οριστική κατάρρευση του.

 ?? ?? γράφει η Χριστίνα Σταρακά
Βουλευτής Αιτωλοακαρ­νανίας,
ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ
γράφει η Χριστίνα Σταρακά Βουλευτής Αιτωλοακαρ­νανίας, ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece