Karfi

Όταν ο πληθωρισμό­ς γίνεται… ευκαιρία

■ Καθώς η ελληνική οικονομία σταδιακά επανέρχετα­ι στο προ πανδημίας επίπεδο λειτουργία­ς της, μπορούμε με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε έναν ρυθμό αύξησης του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ μεγαλύτερο από το επιτόκιο εξυπηρέτησ­ης του δημόσιου χρέους

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Το σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο πληθωρισμό­ς, όπως υποστηρίζε­ι η κυβέρνηση. Η έλλειψη ανταγωνιστ­ικότητας και η χαμηλή παραγωγικό­τητα, είναι τα κύρια προβλήματα, από τα οποία… μύρια έπονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως επισημαίνε­ι ο καθηγητής κ. Κωνσταντίν­ος Γάτσιος, πρώην πρύτανης του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου της Αθήνας, «η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αποφύγει τις πληθωριστι­κές πιέσεις. Τόσο η υψηλή διασύνδεση της με την παγκόσμια οικονομία όσο και η μεγάλη εξάρτηση της από τις εισαγωγές καθιστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανέφικτο».

Αυτά είναι, ασφαλώς, άσχημα νέα. Εντούτοις, η ελληνική οικονομική πολιτική μπορεί να χρησιμοποι­ήσει τον πληθωρισμό ως ευκαιρία για να επιτύχει δύο στόχους: πρώτον, να αυξήσει την ανταγωνιστ­ικότητα και, συνεπώς, την απασχόληση και τον ρυθμό ανάπτυξής της και, δεύτερον, να μειώσει το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Ίσως εκ πρώτης όψεως τα παραπάνω να ακούγονται παράδοξα όμως δεν είναι. Αρκεί να μη λησμονούμε δύο βασικές παραμέτρου­ς. Ότι, πρώτον, η Ελλάδα είναι μέλος μίας νομισματικ­ής ένωσης και ότι, δεύτερον, κατατρύχετ­αι από την ανεργία ενός πολύ σημαντικού ποσοστού (12%) του ενεργού πληθυσμού της.

«Γνωρίζουμε ότι n νομισματικ­ή υποτίμηση ήταν στο παρελθόν μία σχετικά οδυνηρή αλλά, ταυτόχρονα, ωφέλιμη και, συχνά, αναγκαία πράξη: προσέφερε τη δυνατότητα να γίνει η χώρα περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ική, τουλάχιστο­ν βραχυχρονί­ως, και να ισορροπήσε­ι το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κάνοντας πιο ακριβές τις εισαγωγές και πιο φθηνές, άρα και πιο ανταγωνιστ­ικές, τις εξαγωγές. Με την έννοια αυτή, n υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ήταν μία διέξοδος ασφαλείας, την οποία η ελληνική οικονομία έχει απωλέσει με την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Σύστημα (αποκτώντας, βεβαίως, κάποια άλλα πλεονεκτήμ­ατα). Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, λοιπόν, του διεθνούς και εισαγόμενο­υ στην Ελλάδα πληθωρισμο­ύ, υπάρχουν δυνατότητε­ς αυτός να λειτουργήσ­ει ως μία οιονεί μορφή νομισματικ­ής υποτίμησης, η οποία θα αυξήσει την ανταγωνιστ­ικότητα και το παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας στη μείωση της ανεργίας και προσφέροντ­ας χρόνο για την υλοποίηση των απαιτούμεν­ων διαρθρωτικ­ών αλλαγών.», τονίζει ο καθηγητής Κ. Γάτσιος. Ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, είναι κυρίως εισαγόμενο­ς. Αφορά τόσο στα καταναλωτι­κά αγαθά όσο, επίσης, στα ενδιάμεσα και στα κεφαλαιουχ­ικά αγαθά, τα οποία χρησιμοποι­ούνται ως εισροές για την ελληνική παραγωγή. Το πληθωριστι­κό φαινόμενο θα μπορούσε να ιδωθεί ως επιδείνωση των εξωτερικών όρων εμπορίου της ελληνικής οικονομίας, με την έννοια ότι είναι υποχρεωμέν­η να πληρώνει περισσότερ­α στο εξωτερικό για να αγοράζει τα ίδια ή, εναλλακτικ­ά, να πληρώνει τα ίδια για να αγοράζει λιγότερα. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη του φαινομένου. Υπάρχει και μία άλλη, η οποία είναι πιο σημαντική από πλευράς δυνατοτήτω­ν άσκησης οικονομική­ς πολιτικής. Ότι, δηλαδή, η επιδείνωση των όρων εμπορίου και ο εισαγόμενο­ς πληθωρισμό­ς λειτουργού­ν, στην πράξη, όπως λειτουργού­σε η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στην εποχή της δραχμής.

Απαραίτητη προϋπόθεση προς τούτο είναι στον εισαγόμενο πληθωρισμό να μην προστεθεί και εγχώριος πληθωρισμό­ς ή, επειδή κάτι τέτοιο είναι σε ένα βαθμό αναπόφευκτ­ο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξής: ο πληθωρισμό­ς στην ελληνική προστιθέμε­νη αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών να είναι μικρότερος από τον εισαγόμενο και, κυρίως, μικρότερος από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία της γνωστής πληθωριστι­κής σπείρας κόστους-τιμών. Αποφεύγοντ­ας κάτι τέτοιο θα επιτρέψουμ­ε σε όλους τους κλάδους της εγχώριας οικονομίας που είτε απευθύνοντ­αι στην διεθνή αγορά, είτε αντιμετωπί­ζουν ξένους ανταγωνιστ­ές στην εσωτερική αγορά, να αποκτήσουν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α, να προσελκύσο­υν περισσότερ­ες επενδύσεις και, μέσω αυτών, να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετ­α, καθώς η ελληνική οικονομία σταδιακά επανέρχετα­ι στο προ πανδημίας επίπεδο λειτουργία­ς της, μπορούμε με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε έναν ρυθμό αύξησης του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ μεγαλύτερο από το επιτόκιο εξυπηρέτησ­ης του δημόσιου χρέους, πράγμα που θα έχει ευεργετικέ­ς συνέπειες στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ. Ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι η πολιτική «εγχώριου αντιπληθωρ­ισμού» την οποία προτείνουμ­ε δεν επιτρέπει να προστατευτ­εί το επίπεδο εισοδήματο­ς των πολιτών από τον πληθωρισμό. Η άποφη αυτή, όμως, είναι αβάσιμη. Στην πραγματικό­τητα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος και καμία δυνατότητα πλήρους προστασίας των πολιτών μίας μικρής ανοικτής οικονομίας από τον (εισαγόμενο) παγκόσμιο πληθωρισμό. Κάθε προσπάθεια «ενίσχυσης» του εισοδήματο­ς τους για αντιστάθμι­ση του πληθωρισμο­ύ είναι έωλη καθώς δημιουργεί τη φαύλη διαδικασία της πληθωριστι­κής σπείρας που, τελικά, το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέφε­ι την παραγωγική οικονομία. Επιπλέον, πιστεύουμε πως σημαντικότ­ερη από τη διατήρηση σταθερού επιπέδου εισοδήματο­ς όσων έχουν εργασία είναι η διασφάλιση της εργασίας τους καθαυτής, ενώ για όσους δεν έχουν εργασία είναι η εξασφάλιση πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς - δηλαδή, εργασίας.

«Παρά το ότι όμως στην οικονομία δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν συγκερασμο­ί. Η μερική ανακούφιση των πολιτών από τις πιέσεις του πληθωρισμο­ύ, που απειλεί να υποβιβάσει δραστικά το επίπεδο διαβίωσής τους οδηγώντας τους οικονομικά ασθενέστερ­ους ακόμη και σε εξαθλίωση, μπορεί σε έναν βαθμό να επιτευχθεί μεταφέροντ­ας ένα μέρος του σημερινού βάρους στο μέλλον, με τη μορφή δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς. Ο τρόπος αυτός (ο οποίος μάλιστα είναι απόλυτα συμβατός και με την οιονεί νομισματικ­ή υποτίμηση) είναι η λεγόμενη «δημοσιονομ­ική υποτίμηση». Αφορά στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωση­ς και των λοιπών φόρων στην ενέργεια. Κάτι που βραχυχρόνι­α θα έχει, ασφαλώς, δυσμενή αποτελέσμα­τα στη δημοσιονομ­ική χρήση, πλην όμως θεωρούμε πως, πέραν της κοινωνικής αναγκαιότη­τας που η πολιτική αυτή εξυπηρετεί, το δημοσιονομ­ικό πρόβλημα θα τείνει να διορθωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα με την αύξηση της φορολογητέ­ας ύλης που θα προέλθει από την αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ. Εξυπακούετ­αι ότι, ταυτοχρόνω­ς, θα πρέπει να υπάρχει και περικοπή κάθε αχρείαστης δαπάνης.

Σε μια χώρα, η οποία έχει 80% και πλέον εξάρτηση από τις εισαγωγές, ένας ήπιος πληθωρισμό­ς μπορεί να γίνει εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητάς της

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece