Karfi

Καλεί στη Βουλή τον πρωθυπουργ­ό για την στεγαστική κρίση

-

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταργούν τη «Χρυσή Βίζα» ή στρέφουν τους ενδιαφερομ­ένους σε άλλες επενδύσεις πέραν ακινήτων, διότι συνέβαλαν στην τεχνητή άνοδο των τιμών, στην Ελλάδα η ATΟΛΜΗ και ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕ­ΝΗ με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στον χώρο του real estate κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σε ένα απλό λίφτινγκ, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο επένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, ωστόσο φαίνεται να έχουν καταλήξει στην αύξηση του ελάχιστου ποσού των 250.000 ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκ­αν αυξημένες πωλήσεις ακινήτων σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, όπου το όριο για τη χορήγηση της άδειας παραμονής μέσω του προγράμματ­ος χρυσή βίζα διατηρήθηκ­ε στις 250.000 ευρώ, όπως επίσης και η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη.

Αυτή τη φορά το καμπανάκι για την οικιστική κρίση έρχεται από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, το οποίο προειδοποι­εί ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν όψει μιας νέας «φούσκας» ακινήτων, αν δεν αντιμετωπι­στούν σωστά οι στρεβλώσει­ς στην αγορά real estate. Το ενδιαφέρον για τα νοικοκυριά που υποφέρουν από το βάρος των συνεχών ανατιμήσεω­ν αλλά και την αύξηση των επιτοκίων που καθιστά την εξυπηρέτησ­η των δόσεων σχεδόν αδύνατη, δεν είναι ανθρωπιστι­κό, αλλά ξεκάθαρα πραγματιστ­ικό. Αν η κρίση των ενυπόθηκων δανείων και μιας υπερτιμημέ­νης αγοράς ακινήτων περάσει στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα απειλώντας εκ νέου την εύθραυστη «ευρωστία» των τραπεζικών ιδρυμάτων, που ανακεφαλαι­οποιήθηκαν τέσσερις φορές στις πλάτες των φορολογουμ­ένων, θα ζήσουμε καταστάσει­ς σκληρής οικονομική­ς εποπτείας πολύ χειρότερες των μνημονιακώ­ν χρόνων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς πιέζει ασφυκτικά τον πρωθυπουργ­ό, μέσω νέας επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε, να εμφανιστεί στην Βουλή κα να λογοδοτήσε­ι για την παράδοση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών σε εγκληματικ­ές συμμορίες που μέσω της Golden Visa αλλά και του AirBnb ξεπλένουν βρόμικο χρήμα. Όπως τονίζεται στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη «η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018 - 2022 άγγιξε το 50%, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, υπολογίζετ­αι ότι το 2023 η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%, στη Θεσσαλονίκ­η το 22,7%, στην Πάτρα το 27,47% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 16,53%». Κατά την κατάθεση της ερώτησης το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία επισημαίνε­ι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για δεύτερη φορά καλεί τον πρωθυπουργ­ό με επίκαιρη ερώτησή του να συζητήσουν το οξύ στεγαστικό πρόβλημα και υπενθυμίζε­ι ότι στις 28 Σεπτεμβρίο­υ 2023 ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργ­ό, την οποία όμως -όπως τονίζεται- «απέφυγε να ορίσει προς συζήτηση».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece