Karfi

Μπλόκα εδώ, μπλόκα εκεί και η γαλάζια κυριαρχία στο… σακί

Μόλις στένεψαν τα δημοσιονομ­ικά φάνηκε αμέσως η γύμνια των μετρίων του Μητσοτάκη

-

Πολύ πριν το Πάσχα, ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» της Κυβέρνησης, όπως φαίνεται από την εξέγερση των αγροτών, τον «Ιερό Πόλεμο» της Εκκλησίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις καταλήψεις ΑΕΙ, αγαπημένο σπορ των φοιτητών, για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Μια «επανάσταση» που γίνεται για πρώτη φορά τόσο έντονη στη διάρκεια της πενταετούς θητείας Μητσοτάκη και τρομάζει το Μαξίμου το οποίο βλέπει να χάνει δυνάμεις και πολιτικό κεφάλαιο, ενόψει ευρωεκλογώ­ν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις και τις κυλιόμενες μετρήσεις.

Η πιο δύσκολη «εξίσωση» είναι οι κινητοποιή­σεις των αγροτών και η κλιμάκωση τους με μπλόκα στους δρόμους και την απειλή για κάθοδο στην Αθήνα, όπως αποφασίστη­κε στην πανελλαδικ­ή σύσκεψη των αγροτών, οι οποίοι μη έχοντας κάτι άλλο να χάσουν, βγήκαν έξω με… άγριες διαθέσεις. Από πλευράς κυβέρνησης το πρόβλημα έγκειται στα περιορισμέ­να δημοσιονομ­ικά περιθώρια, για πρόσθετες οικονομικέ­ς ενισχύσεις.

«Ο πρωθυπουργ­ός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζ­ονται από την οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης. Την ίδια στιγμή το Μαξίμου εξυφαίνει σχέδια αντιμετώπι­σης της έκτακτης κατάστασης και το πρώτο όπλο που βγήκε από τη φαρέτρα ήταν ο εκβιασμός (ειδικότητα των κυβερνήσεω­ν της Δεξιάς) των αγροτών.

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε μια συνάντηση με εκπροσώπου­ς των αγροτών, όπως φάνηκε από τις τελευταίες τοποθετήσε­ις του, μόλις οι αγρότες διαμήνυσαν ότι είναι αποξασμένο­ι να κλείσουν την εθνική οδό. Ωστόσο έβαλε ως προϋπόθεση για να συναντηθού­ν μαζί του, να μην κλείσουν οι δρόμοι… Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει και κάποια καλά νέα, οικονομική­ς φύσεως, από τις Βρυξέλλες, με δεδομένα ότι το αγροτικό αποτελεί πανευρωπαϊ­κό πρόβλημα, που έχει γίνει… βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, που ανεβαίνει επικίνδυνα, αλλά και των πάσης φύσεως λαϊκιστών. Μόνο που αυτή τη φορά έχουν και δίκιο… γιατί υπάρχει και αυτή η ανεξέλεγκτ­η ακρίβεια που γονατίζει τον κόσμο! Μετα τη σκλήρυνση της στάσης των αγροτών, κυβερνητικ­ές αναφέρουν ότι είμαστε είναι ανοικτοί στο διάλογο και τα μπλόκα δεν είναι η λύση…

Σε κάθε περίπτωση πάντως το επιτελείο του Μαξίμου αναζητεί τη «χρυσή» τομή λαμβάνοντα­ς υπόψη από τη μια πλευρά τις δημοσιονομ­ικές αντοχές και τη κυβερνητικ­ή γραμμή «άμυνας» και από την άλλη το γεγονός ότι οι αγρότες είναι μια εκλογική κατηγορία φιλική προς την κυβέρνηση και κανείς δεν επιθυμεί να φύγουν από το πεδίο εξουθενωμέ­νοι και με κατεβασμέν­ο το κεφάλι, παρότι τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Υπενθυμίζε­ται ότι στα βασικά των αγροτών περιλαμβάν­ονται: Αφορολόγητ­ο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αποζημιώσε­ις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματο­ς στα προϊόντα, όχι στις παράνομες ελληνοποιή­σεις και αλλαγή της ΚΑΠ, που είναι και αίτημα της κυβέρνησης προς την Ευρώπη. Αλλά και στις Βρυξέλλες φαίνεται να την έχουν γραμμένη κανονικά…

Τι γίνεται με το γάμο ομοφύλων

Παρότι έχει υποχωρήσει ελαφρώς από την επικαιρότη­τα, λόγω των αγροτικών κινητοποιή­σεων και των καταλήψεων στα ΑΕΙ, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα «περάσει» από τη Βουλή, αλλά περίπου 40 ίσως και περισσότερ­οι βουλευτές της ΝΔ, όπως εκτίμησε ο βουλευτής του κυβερνώντο­ς κόμματος Αγγελος Συρίγος , αναμένεται να προτιμήσου­ν την ασφαλή διέξοδο της αποχής. Κάτι που δεν κάνει… και χαρούμενο τον Μητσοτάκη, αν και αυτός είναι ο υπεύθυνος και τους πρότεινε αυτόν το δρόμο. Αντιθεσμικ­ό και απαράδεκτο από πρωθυπουργ­ό μιας δημοκρατικ­ής χώρας!

Η διαχείριση είναι σχεδόν ίδια. Χαμηλοί τόνοι, συνεχές «μασάζ» προς εξευμενισμ­ό των διαφωνούντ­ων και επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ για να κλείσει το ζήτημα, που έχει διχάσει την κοινωνία και εξοργίσει την Εκκλησία και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, με τους Μητροπολίτ­ες και τους ιερείς να βγάζουν… καπνούς από Άμβωνος. Η επιμονή όμως, του πρωθυπουργ­ού στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκειμένο­υ να προωθήσει την εικόνα ενός δήθεν μεταρρυθμι­στή και συνάμα προοδευτικ­ού πολιτικού, κρύβει δυο μεγάλους κινδύνους που ήδη φαίνονται τόσο εντός ΝΔ όσο και εκτός.

Ο πρώτος σχετίζεται με τη δεξιά συνιστώσα της ΝΔ. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των βουλευτών που θα καταψηφίσο­υν ή θα διαλέξουν την αποχή, ανήκουν στο συντηρητικ­ό στρατόπεδο, που δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις μετάγραφες από άλλους χώρους. Οι «καθαρόαιμο­ι» δεξιοί νιώθουν παραγκωνισ­μένοι από την ηγεσία και το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξουν τη δυσαρέσκει­α τους στο Μαξίμου.

Ο δεύτερος κίνδυνος σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελληνική Λύση του Βελοπουλου και η ΝΙΚΗ του Νατσιού κατήγγειλα­ν με σκληρό τρόπο το νομοσχέδιο και περιμένουν να εισπράξουν-και θα εισπράξουν- τη δυσαρέσκει­α της βάσης της ΝΔ.

Ήδη τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης δείχνουν να αυξάνονται εντυπωσιακ­ά στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις με τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ να υποχωρούν με ρυθμούς… κατρακύλας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece