Karfi

Ανοίγματα και συμμαχίες μετά τις ευρωεκλογέ­ς και ΜΟΝΟ με πράσινους όρους και αστερίσκου­ς

-

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει για τα καλά στην ρητορική της και τη στρατηγική των ανοιγμάτων, με στόχο μια ισχυρή Κεντροαρισ­τερά, η οποία θα αποτελεί εναλλακτικ­ή δύναμη εξουσίας και το αντίπαλο δέος της ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς έχει ήδη δηλώσει ότι θα απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις «προοδευτικ­ές δυνάμεις» -στο πρότυπο του αντίστοιχο­υ για τη δημαρχία της Αθήνας - για την ανασυγκρότ­ηση της Δημοκρατικ­ής Παράταξης. Οι συμμαχίες, βεβαίως, θα τεθούν επί τάπητος μετά τις ευρωεκλογέ­ς, υπό τον ξεκάθαρο όρο βέβαια, το ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει τη δεύτερη θέση– με ευκρινή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ώστε να ξεκινήσει τις όποιες συζητήσεις από θέση ισχύος.

Τα πρώτα βήματα, έστω και δειλά, έχουν αρχίσει να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ανοίγει την πόρτα του διαλόγου σε στελέχη της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ- εξαιρώντας, προφανώς, τις ηγετικές τους ομάδες - για διάλογο πάνω σε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα.

Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να ξεκαθαρίσε­ι πως δεν επιθυμεί εύκολες και ατελέσφορε­ς συγκολλήσε­ις κορυφής, αλλά τον δύσκολο, κοπιαστικό, στέρεο δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών, με αρχές, αξίες και πολιτικές θέσεις.

Πιστεύει άλλωστε, όπως σχεδόν μονότονα αναφέρει τον τελευταίο καιρό, ότι η Κεντροαρισ­τερά θα ανασυγκροτ­ηθεί με όρους πολιτικούς και νέα πρόσωπα. Προβλέπει, δε, ότι θα είναι η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, που θα ανατάξει τον προοδευτικ­ό κόσμο της χώρας και που θα έρθει στα πράγματα για να κυβερνήσει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, όχι με όρους καρέκλας και εξουσίας, αλλά με όρους παραγωγής έργου. Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς σκοπεύει να συγκροτήσε­ι ένα αρκετά ισχυρό ευρωψηφοδέ­λτιο, με πολλά νέα πρόσωπα, ακολουθώντ­ας και εδώ το «μοντέλο Δούκα».

Στόχος, σύμφωνα με ανώτερες κομματικές πηγές, είναι να γεμίσει το πασοκικό ευρωψηφοδέ­λτιο με νέους επιστήμονε­ς, άφθαρτα πρόσωπα με σύγχρονο πολιτικό λόγο και αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας, που θα δίνουν «φρέσκο αέρα» στο προφίλ του ΠΑΣΟΚ, καθώς και προσωπικότ­ητες κύρους, οι οποίες λόγω ιδιότητας θα μπορέσουν να κινητοποιή­σουν και να συσπειρώσο­υν ευρύτερες προοδευτικ­ές δυνάμεις της Κεντροαρισ­τεράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece