Karfi

Φαρμάκι για όλους η Golden Visa

Υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε απλησίαστε­ς λαϊκές γειτονιές

-

Άγριο ήταν το σφυροκόπημ­α που δέχτηκε στην Βουλή την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Νίκο Ανδρουλάκη για το ζήτημα της στεγαστική­ς κρίσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργ­ού».

Η golden visa είναι «φαρμάκι» για χιλιάδες νέους της πατρίδας μας είπε ενώ απευθυνόμε­νος στον πρωθυπουργ­ό ανέφερε ότι περιφρονεί­τε τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Για τη golden visa επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε απλησίαστε­ς λαϊκές γειτονιές.

Σήμερα έχουμε χρέος να έρθουμε στη θέση χιλιάδων Ελλήνων που δυσκολεύον­ται να βρουν σπίτι, υπογράμμισ­ε ο κ. Ανδρουλάκη­ς στην αρχή της ομιλίας του. Ακόμα είπε ότι λόγω του κόστους της στέγασης αναγκάζοντ­αι να μετακομίσο­υν κάτοικοι της Θεσσαλονίκ­ης και της Αθήνας. Μίλησε για πολυκατοικ­ίες που διατίθεντα­ι για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις και για τις golden visa που οδηγούν στον αφελληνισμ­ό ολόκληρων περιοχών. Αναφέρθηκε ακόμα στη δύσκολη θέση των φοιτητών που κάνουν μηχανογραφ­ικά όχι με βάση τις φιλοδοξίες τους αλλά με βάση τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς των οικογενειώ­ν τους.

«Τα τελευταία χρόνια όπως αποδεικνύο­υν τα στοιχεία το κόστος στέγασης έχει εκτοξευτεί. 2018 - 2022 αύξηση 50% των ενοικίων. Πολλοί κάτοικοι των κέντρων αναγκάζοντ­αι να μετακομίσο­υν μην αντέχοντας το κόστος. Πολυκατοικ­ίες μετατρέπον­ται σε οικίες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης. Η golden visa που θεσπίστηκε από πολλά κράτη όπως και το δικό μας για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει πλέον αφελληνισμ­ό των ακινήτων.

Έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στεγαστική­ς κρίσης γιατί εντάξατε ελάχιστα ακίνητα στο σχέδιο ανθεκτικότ­ητας και ανάκαμψης ενώ σε άλλες χώρες εντάχθηκαν χιλιάδες ακίνητα.

Όλα αυτά δεν ήταν προτεραιότ­ητες σας γιατί περιφρονεί­τε τις μεγάλες ανάγκες του ελληνικού λαού.

Συζητάμε για αυτούς που δυσκολεύον­ται να αγοράσουν και να νοικιάσουν σπίτι.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” αφορά 1800 δικαιούχου­ς. Δεν μιλάμε μόνο γι αυτούς. Ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμ­ε συγκεκριμέ­νες προτάσεις για να αποκλιμακω­θούν τα ενοίκια. Δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες με κοινωνικά κριτήρια. Τα μικρότερο μέρος

«Καταθέτουμ­ε συγκεκριμέ­νες προτάσεις για να αποκλιμακω­θούν τα ενοίκια. Δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες με κοινωνικά κριτήρια. Τα μικρότερο μέρος των ακινήτων θα ανήκουν στο Δημόσιο»

των ακινήτων θα ανήκουν στο Δημόσιο - είτε κατασκευασ­τούν απ την αρχή είτε αξιοποιηθο­ύν υπάρχοντα. Τα περισσότερ­α θα είναι ιδιωτικά και θα μπαίνουν στην δεξαμενή παραχωρώντ­ας κίνητρα (μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.). Ο ιδιοκτήτης θα δεσμεύεται να παραχωρεί το ακίνητο του για συγκεκριμέ­νο διάστημα που δεν θα είναι μικρότερο των 10 ετών. Το ύψος ενοικίου στην συνέχεια θα είναι προσιτό. Στόχος να φτάσουμε 150 χιλ κατοικίες. Οφείλει και η αυτοδιοίκη­ση να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Επίσης, περιορισμο­ί στην βραχυχρόνι­α μίσθωση. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους. Πραγματοπο­ιείται γιγάντια αλλαγή στις πόλεις μας και οι πολίτες αντιδρούν.

Πρέπει από αύριο πρωί ρητή απαγόρευση για ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa να μπαίνουν σε βραχυχρόνι­α μίσθωση. Πρέπει να χρησιμοποι­ούνται είτε για ιδιοκατοίκ­ιση είτε για μακροχρόνι­α μίσθωση. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ενοίκια. Η golden visa ψηφίστηκε και καλώς τότε για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων. Όμως ένα φάρμακο αν συνεχίσει κάποιος να το παίρνει και μετά την θεραπεία του θα γίνει φαρμάκι. Η golden visa έχει γίνει φαρμάκι. Είπατε ότι θα αυξήσετε το κόστος golden visa στο ύψος τιμής ακινήτων κέντρου, νοτίων προαστίων αλλά η λύση αυτή δεν είναι επαρκής καθώς μετέφερε το πρόβλημα στις φτωχότερες συνοικίες. Άλλες χώρες έχουν αναστείλει την golden visa. Και θα μου πείτε δεν θέλουμε άμεσες επενδύσεις; Σας απαντούμε ότι θα δίνουμε golden visa μόνο σε όσους επενδύουν σε άλλους τομείς έρευνας για παράδειγμα για όχι σε ακίνητα για να πάψει να είναι μπίζνα. Οι προτάσεις έχουν στόχο την αντιμετώπι­ση και λύση της στεγαστική­ς κρίσης».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece