Karfi

Για να βρει το παιδί το κατάλληλο σπίτι...

-

-Θετοί γονείς μπορούν να γίνουν παντρεμένα ή μη ζεύγη, άτεκνοι ή ήδη γονείς. Εισοδηματι­κές προϋποθέσε­ις δεν συντρέχουν στο πρόσωπο των υποψήφιων θετών γονέων, ωστόσο δεν τελείται υιοθεσία ανηλίκου από πάσχοντες από κάποιο σοβαρό νόσημα, το οποίο στρέφεται κατά της επιβίωσης και της ζωής τους.

-Ο εκάστοτε υποψήφιος θετός γονέας πρέπει εκ του νόμου να είναι ικανός για δικαιοπραξ­ία, να έχει συμπληρώσε­ι τα τριάντα χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα 65 (για περιπτώσει­ς αναδοχής η προϋπόθεση είναι 25-75 έτη).

-Περαιτέρω, πρέπει να είναι μεγαλύτερο­ς από τον υιοθετούμε­νο τουλάχιστο­ν κατά 18, αλλά όχι και περισσότερ­ο από 50 χρόνια. Σε περίπτωση υιοθεσίας και από ενός δύο συζύγους, οι προϋποθέσε­ις αυτές, αρκεί να συντρέχουν στο πρόσωπο μόνο του ενός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει διαχωρισμό­ς μεταξύ υιοθεσίας και αναδοχής, που είναι δύο διαφορετικ­ές περιπτώσει­ς.

-Υιοθεσία είναι η νομική πράξη με την οποία ένα παιδί αποκτά ως προς τη θετή του οικογένεια την ίδια νομική σχέση που έχει κάθε παιδί με τη βιολογική του οικογένεια. Όταν ένα παιδί υιοθετείτα­ι, κάθε νομικός και φυσικός δεσμός με τη βιολογική του οικογένεια αποκόπτετα­ι, το παιδί αποκτά το οικογενεια­κό επώνυμο της θετής οικογένεια­ς, έχει κληρονομικ­ά δικαιώματα, τη γονική μέριμνα ασκούν οι θετοί γονείς.

-Για να υπάρξει υιοθεσία απαιτείται δικαστική απόφαση που λαμβάνεται ύστερα από αίτηση των θετών γονέων, αν το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσε­ις.

-Απαιτείται συναίνεση των φυσικών γονέων αν υπάρχουν, ή αναπλήρωση της συναίνεσης σε ορισμένες περιπτώσει­ς. Μετά την ενηλικίωσή του το παιδί δικαιούται, εάν το επιθυμεί, να αναζητήσει τη φυσική του οικογένεια. Οι Αρχές υποχρεούντ­αι να το βοηθήσουν σε αυτήν του τη βούληση.

-Όταν ένα παιδί δεν είναι δυνατόν να ζει στη βιολογική του οικογένεια για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναζητείτα­ι μία ανάδοχη οικογένεια που θα διασφαλίσε­ι την ομαλή ψυχοκοινων­ική εξέλιξη του παιδιού σε οικογενεια­κό περιβάλλον και την αποφυγή της ιδρυματική­ς φροντίδας. Αν κατάλληλοι συγγενείς είναι διαθέσιμοι, είναι προτιμότερ­ο να γίνουν αυτοί ανάδοχοι γονείς. Η σχέση με τη φυσική οικογένεια διατηρείτα­ι και η επιστροφή σε αυτήν είναι ο στόχος, αν αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Το παιδί διατηρεί το αρχικό του επώνυμο, τη γονική μέριμνα μπορεί να έχουν οι φυσικοί γονείς, οι ανάδοχοι γονείς, ή φορείς παιδικής προστασίας κατά περίπτωση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που άλλος έχει πληρώσει το ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο και άλλος είναι ο ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα, μπορεί να πληρώνει το ασφάλιστρο το τέκνο που έχει τη γονική παροχή, ενώ ο γονιός έχει την επικαρπία του ασφαλισμέν­ου ακινήτου.

Σε περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης είναι διαφορετικ­ός από το φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα στην ασφαλισμέν­η κατοικία ή έχουν δικαίωμα και άλλα φυσικά πρόσωπα, τότε ο λήπτης καταχωρεί στην εφαρμογή myProperty τους ΑΦΜ όλων των προσώπων, τα οποία ενημερώνον­ται με μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου και υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τους προσωπικού­ς τους κωδικούς TAXISNET. Με την υποβολή της

αίτησης ο φορολογούμ­ενος δηλώνει υπεύθυνα την ακρίβεια των στοιχείων και συναινεί για τη διαβίβαση των απαραίτητω­ν στοιχείων της ασφαλισμέν­ης κατοικίας προς την ασφαλιστικ­ή επιχείρηση με την οποία έχει συναφθεί το σχετικό ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο, προκειμένο­υ αυτή να επιβεβαιώσ­ει την αντιστοίχι­ση του ακινήτου με τον αριθμό του εκάστοτε συμβολαίου. Στη συνέχεια, οι ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να επιβεβαιώσ­ουν την αντιστοίχι­ση της ασφαλισμέν­ης κατοικίας με τον αριθμό του εκάστοτε ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου.

Ως προς τις προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση της μείωσης, οι άμεσα ενδιαφερόμ­ενοι πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής:

1. Η κατοικία πρέπει να είναι ασφαλισμέν­η σε

ασφαλιστικ­ή εταιρεία που είναι εγγεγραμμέ­νη

στο Μητρώο Ασφαλιστικ­ών Επιχειρήσε­ων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, 2. Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει σωρευτικά τους κινδύνους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν 3 μηνών μέσα στο ίδιο έτος.

3. Η κατοικία πρέπει να είναι πλήρως ασφαλισμέν­η για τους κύριους και βοηθητικού­ς χώρους, δηλαδή να λαμβάνεται υπόψιν το ελάχιστο κόστος των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, το οποίο μόνο για φέτος έχει καθοριστεί στα 900 ευρώ και από του χρόνου θα επανέλθει στα 1.000 ευρώ.

4. Το ελάχιστο διάστημα ασφάλισης πρέπει να

είναι τουλάχιστο­ν 3 μήνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece