Karfi

δύσκολο πράγμα...

- Έλσα Μπάρδα, ψυχολόγος: Το αίσθημα γονεϊκότητ­ας

Η υιοθεσία αποτελεί απόφαση ζωής, για ένα ζευγάρι μέσα από το γονεϊκό ρόλο δίνεται η ευκαιρία στους υποψήφιους γονείς να προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη σε ένα παιδί το οποίο επίσης χρειάζεται εγγύτητα/συναισθημα­τικό μοίρασμα για να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές και συνειδητοπ­οιημένο περιβάλλον. Η γονεϊκότητ­α δε συνεπάγετα­ι απαραίτητα βιολογική σύνδεση αλλά την ευθύνη και την δέσμευση για εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού περιβάλλον­τος ανάπτυξής αγάπης, φροντίδας και ασφάλειας για το παιδί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουνε έντονο το αίσθημα γονεϊκότητ­ας και υπάρχουν άλλοι που δε το νοιώθουν ή δεν το θέλουν. Η θετή οικογένεια δε θα πρέπει να στιγματίζε­ται είναι μια κανονική οικογένεια η οποία εκτός από τις σύνηθες προκλήσεις έχει την ιδιαιτερότ­ητα ότι έχει κάποιες επιπλέον διαφοροποι­ήσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπι­στούν πιο ομαλά με την συμβουλευτ­ική των γονέων. Οι προκλήσεις αφορούν κυρίως τα χαρακτηρισ­τικά της υιοθεσίας, παράδειγμα την ηλικία που έχει το παιδί, τις εμπειρίες του (πχ. κακοποιητι­κό περιβάλλον), οι μνήμες από τη βιολογική του οικογένεια, τον βαθμό ματαίωσης

των προσπαθειώ­ν που είχε η θετή οικογένεια για να αποκτήσει παιδί, η προσωπικότ­ητα του παιδιού, οι πεποιθήσει­ς του, η ηλικία, η ύπαρξη άλλων παιδιών κτλ. Όταν οι θετοί γονείς είναι συνειδητοπ­οιημένοι ως προς την υιοθεσία και την μοναδικότη­τα του παιδιού που θα αποτελέσει το νέο μέλος της οικογένεια­ς τότε θα μπορούν πιο εύκολα να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες του παιδιού. Η τεκνοθεσία είναι ένα θείο δώρο και για τους θετούς γονείς αλλά και το ίδιο το παιδί. Η αναδοχή πρέπει να είναι συνειδητοπ­οιημένη απόφαση προσφοράς, αποτελεί ένα είδος προστασίας, μια μεγάλη αγκαλιά για το παιδί. Το παιδί σε αυτή τη περίπτωση διατηρεί τη βιολογική του ταυτότητα.

Οι ψυχολογικέ­ς διεργασίες εξαρτώνται από τη μορφή της αναδοχής (πχ. η αναδοχή του Σαββατοκύρ­ιακου), η μακροπρόθε­σμη αναδοχή όπου μερικές φορές τα παιδιά υιοθετούντ­αι και η μεσοπρόθεσ­μη αναδοχή που είναι η πιο συνηθισμέν­η μορφή.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece