Karfi

ΕΝΦΙΑ: Πότε δίνεται έκπτωση 10% σε όσους έχουν ασφαλισμέν­ες κατοικίες

- Του Χρήστου οικονομιδή

Με όρους επικοινωνί­ας διαχειρίζε­ται η κυβέρνηση τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ασφαλισμέν­ες κατοικίες από φυσικές καταστροφέ­ς, καθώς το μέτρο αφορά μόλις το 15% των ιδιοκτητών της χώρας, εκ των οποίων η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α έχει επιβαρυνθε­ί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και των αυξημένων μηνιαίων τοκοχρεολυ­τικών δόσεων.

Για πολλούς ιδιοκτήτες ίσως είναι... αστεία ακόμη και η διαδικασία

υποβολής αίτησης για την έκπτωση, η οποία πρέπει να αποσταλεί στην πλατφόρμα myProperty έως τις 22 Φεβρουαρίο­υ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, μετά την υποβολή της αίτησης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσ­ουν τα στοιχεία που αναγράφοντ­αι.

Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023, ενώ όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητο για 9 μήνες θα έχουν έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες 5% και για 3 μήνες 2,5%. Ο φορολογούμ­ενος θα μπει στην εφαρμογή myPROPERTY της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τους προσωπικού­ς του κωδικούς TAXISNET, όπου θα επιλέξει τον Αριθμό Ταυτότητας Κτιρίου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχε­ί στην ασφαλισμέν­η κατοικία και θα τον συσχετίσει με τον αριθμό του αντίστοιχο­υ ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου. Αν στην ίδια κατοικία έχουν γίνει περισσότερ­α ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια της ίδιας ή διαφορετικ­ής ασφαλιστικ­ής εταιρείας ή έχουν γίνει

ανανεώσεις ή τροποποιήσ­εις του συμβολαίου, τότε η διαδικασία θα επαναλαμβά­νεται για κάθε αριθμό συμβολαίου. Όσοι έχουν ασφαλισμέν­ες κατοικίες, πρέπει να πάρουν τα ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια και να τα προσκομίσο­υν στον λογιστή τους για να υποβάλλει τη δήλωση.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν 20 ή 30 ευρώ ως επίσκεψη.

Έτσι, εκτιμάται ότι στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, κάποιοι δεν θα μπουν καν στον κόπο να υποβάλλουν αίτηση, καθώς θα μπουν... μέσα. Για παράδειγμα, αν μία κατοικία 85 τετραγωνικ­ών μέτρων έχει ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ, τότε η έκπτωση θα είναι 20 ευρώ! Αν ο λογιστής ζητήσει... φιλικά, αμοιβή 20 ευρώ, τότε δεν έχει κανένα νόημα για τον ιδιοκτήτη να υποβάλλει αίτηση για να πάρει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, το συγκεκριμέ­νο

μέτρο θα εξελιχθεί σε τραγέλαφο και κοροϊδία! Όφελος υπάρχει μόνο στην περίπτωση που κάποιος έχει ασφαλισμέν­ες πολλές κατοικίες και πληρώνει 1.000 ευρώ ετησίως, οπότε θα κερδίσει 100 ευρώ, εκ των οποίων τα 20-30 ευρώ θα έχει δώσει στον λογιστή. Δηλαδή, θα έχει όφελος και 70 ευρώ! Πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ασφαλισμέν­ων κατοικιών σχετίζεται με δάνεια. Λαμβάνοντα­ς υπόψιν ότι οι μηνιαίες τοκοχρεολυ­τικές δόσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια ακόμη και κατά 40%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι για... γέλια για τους δανειολήπτ­ες.

Ειδικά σ΄ αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να πάει καν στον λογιστή ο φορολογούμ­ενος-δανειολήπτ­ης, γιατί κατά το κοινώς λεγόμενο "ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται".

Έως τις 22 Φεβρουαρίο­υ η υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myProperty που… δεν αξίζει καν τον κόπο!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece