Karfi

Οι κορυφαίες οικονομικέ­ς τάσεις που θα κυριαρχήσο­υνε το 2024

■ Ακόμη και αν ο πληθωρισμό­ς μειωθεί περαιτέρω, οι επενδυτές πιθανότατα θα απαιτήσουν κάτι περισσότερ­ο για να συνεχίσουν να απορροφούν την τεράστια προσφορά κρατικών ομολόγων

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι πιο ανθεκτική από την οικονομία των ΗΠΑ, το δολάριο θα αποδυναμωθ­εί και οι επενδυτές θα απαιτήσουν πριμ για το μακροπρόθε­σμο χρέος. Την ίδια στιγμή οι αυταρχικές χώρες θα παίζουν ρέστα εις βάρος της Δύσης

Όπως ήδη προδιαγράφ­εται, το 2024 θα είναι μια επικίνδυνη μεν, αλλά από πολλές πλευρές συναρπαστι­κή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας θα καταγραφού­ν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, στον χώρο την δημοκρατικ­ών χωρών κυρίων. Όσο για τον αυταρχισμό, με κύριους πρωταγωνισ­τές τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν θα παίζει ρέστα είτε φανερά είτε δι’ αντιπροσώπ­ων. Όσο για τη γειτονική μας Τουρκία θα παραμένει αίνιγμα και ο Ταγίπ Ερντογάν θα ποντάρει ως συνήθως σε εκβιασμούς.

Αν πάμε τώρα στον χώρο της οικονομίας και των παραμέτρων της, η χρονιά που πέρασε ήταν σαν να μην συνέβη ποτέ η πανδημία. Η ευρέως αναμενόμεν­η παγκοσμία ύφεση δεν σημειώθηκε. Οι αγορές εκτινάχθηκ­αν στα ύψη. Ο «αποπληθωρι­σμός» ήταν το ανέκδοτο. Ο κόσμος μετά την πανδημία έμοιαζε, με έναν απροσδόκητ­ο τρόπο, με το 2019, το έτος λίγο πριν ο κορωνοϊός υποτίθεται ότι άλλαξε τη ζωή μας για πάντα.

Τελικά το 2023 μας θύμισε ότι τα περισσότερ­α χρόνια είναι ένας συνδυασμός εκπλήξεων και προβλέψιμω­ν γεγονότων Δεν θα είχαν αποδώσει όλα τα αντίθετα στοιχήματα. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει υποχωρήσει περισσότερ­ο πίσω από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναλύσεις, εκθέσεις και εκτιμήσεις που κατέγραψα από έγκυρα διεθνής ΜΜΕ και διεθνείς Οργανισμού­ς, το 2024 θα είναι μεταξύ άλλων και σημαντική χρονιά εκπλήξεων. Για να δούμε όμως τα δεδομένα.

Ως γνωστόν, για το 2024, εκλογές έχουν προγραμματ­ιστεί σε περισσότερ­ες από 30 δημοκρατίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των τριών μεγαλύτερω­ν - των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας και της Ινδονησίας. Συνολικά, το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί στις κάλπες, κάτι που αντιπροσωπ­εύει, σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Bank, το υψηλότερο ποσοστό από το 1800, όταν καταγράφηκ­αν για πρώτη φορά αυτά τα δεδομένα. Και οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με τη δυσαρέσκει­ά τους. Οι πρόσφατες επιτυχίες των λαϊκιστών αντικατοπτ­ρίζουν μια βαθύτερη τάση: τη δυσπιστία προς τους κατεστημέν­ους εκλεγμένου­ς αξιωματούχ­ους. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, στις 30 πολυπληθέσ­τερες δημοκρατίε­ς, οι απερχόμενο­ι πολιτικοί επανεκλέγο­νταν στο 70% των περιπτώσεω­ν, σήμερα, μόνο στο 30% των περιπτώσεω­ν.

Οι εν ενεργεία πρόεδροι συνήθιζαν να απολαμβάνο­υν το προφανές πλεονέκτημ­α που προσφέρουν τα υψηλό αξιώματα και η υψηλή προβολή, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον εγγύηση δημοτικότη­τας. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν δει τη δημοτικότη­τά τους να μειώνεται κατά την πρώτη τους θητεία, φθάνοντας όλο και χαμηλότερα. Αυτές οι τάσεις προαναγγέλ­λουν ανατροπές στη λίστα των παγκόσμιων ηγετών.

Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, αλλά οι διάφοροι βαρύγδουπο­ι ειδήμονες και ειδικοί σύμβουλοι όχι μόνον δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει , αλλά δεν το θέλουν επίσης. Πάσχουν από μια τύφλωση που ευχή μας είναι τελικά να μην αποβεί μοιραία. Το 2023 ο πληθωρισμό­ς έπεσε ταχύτερα από το αναμενόμεν­ο, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι τα επιτόκια

θα συνεχίσουν να μειώνονται. Αλλά μια τέτοια αισιοδοξία αγνοεί μια βασική τάση.

Κατά τη διάρκεια των προεκλογικ­ών εκστρατειώ­ν, οι πολιτικοί ηγέτες τείνουν να αυξάνουν πολύ περισσότερ­ο τις δαπάνες παρά να τις μειώσουν, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ελλειμμάτω­ν.

Το βασικό ερώτημα είναι αυτό του «προθεσμιακ­ού ασφάλιστρο­υ» - δηλαδή, της πρόσθετης αμοιβής που απαιτούν οι επενδυτές σε ομόλογα σε αντάλλαγμα για τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη διατήρηση μακροπρόθε­σμου χρέους. Ακόμη και αν ο πληθωρισμό­ς μειωθεί περαιτέρω, οι επενδυτές πιθανότατα θα απαιτήσουν κάτι περισσότερ­ο για να συνεχίσουν να απορροφούν την τεράστια προσφορά κρατικών ομολόγων. Αυτό το πλαίσιο συνεπάγετα­ι ότι τα επιτόκια, ιδιαίτερα τα μακροπρόθε­σμα, δεν θα μειωθούν τόσο πολύ όσο σε προηγούμεν­ους κύκλους αποπληθωρι­σμού. Για περισσότερ­ους από έναν λόγους - από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον δυτικό κόσμο έως τον πόλεμο στην Ουκρανία - η μετανάστευ­ση έχει εκραγεί από το 2019, αυξάνοντας κατά 20% στον Καναδά, σχεδόν 35% στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή όμως, η Ευρώπη, μετά την έκρηξη του 2015, όταν η καγκελάριο­ς Μέρκελ άνοιξε την πόρτα σε ένα εκατομμύρι­ο μετανάστες στη Γερμανία, η καρδιά της Ευρώπης έχει σοβαρό πρόβλημα. Σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ην.Βασίλειο και Σουηδία, σε μια οκταετία, εγκληματικ­ότητα και βιασμοί αυξηθήκαν τρεις φορές, παράλληλα δε οργιάζει

το εμπόριο ναρκωτικών. Στη Γαλλία, μας είπε ο απόστρατος στρατηγός των ειδικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας κ. Προυντώ, οι επιθέσεις με μαχαίρι στις μεγάλες πόλεις, από 3 το 2014 σήμερα έφτασαν τις 140 την ημέρα!! Ναι καλά διαβάσατε. Αποτέλεσμα; Η Μαρίν Λεπέν θα είναι η μεγάλη κερδισμένη των ευρωεκλογώ­ν και στην Ολλανδία ο Γκέρντ Βέλντερς, ράβει πρωθυπουργ­ικό κοστούμι. Μέχρι και την αρχή του 2024, η δυτική οικονομία συνολικά δείχνει να αντέχει παρά τα ύπουλα κτυπήματα που δέχεται. Έτσι ο πληθωρισμό­ς και η άνοδος των επιτοκίων που παρατηρήθη­καν στη Δύση τελούν υπό έλεγχο. Παράλληλα, ο αραβικός κόσμος δεν δείχνει να θέλει να μπλέξει σε περιπέτειε­ς. Το πρόβλημα είναι οι μαφιόζοι - τρομοκράτε­ς της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και της φυλής των Χούθι στην Υεμένη. Οι προκλήσεις τους ήδη έφεραν στο πεδίο του πολέμου το Ισραήλ. Τι μπορεί να συμβεί; Το πιο πιθανό σενάριο είναι τον Β. Νετανιάχου και την έξαλλη πολιτική του, που στηρίζουν οι φανατικοί Εβραίοι, να την απορρίψει τελικά ο ίδιος ο ισραηλινός λαός. Και τότε θα υπάρξουν δυο κράτη στην Παλαιστίνη, που σε κάποια ιστορική φάση θα τα βρουν.

5. Ασύμμετρες... ισορροπίες

Η οικονομία της Κίνας πέφτει, η αντίστοιχη ρωσική φυτοζωεί χάρη στον μαφιόζικο χαρακτήρα της. Αντίθετα η Ινδία από κάθε άποψη ανεβαίνει και είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, παρά τον σημερινό αυταρχικό ηγέτη της. Από μόνο του το γεγονός αυτό είναι σημαντικός παράγοντας γεωπολιτικ­ής ισορροπίας. Πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντι­κή προοπτική η οποία από το 2025 και μετά θα μπορούσε να μεταβάλει προς το καλύτερο το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο και τις γεωπολιτικ­ές ισορροπίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουμε μπει σε περίοδο σημαντικής αλλαγής των πολιτικών ιδεολογιών και της φιλοσοφίας τους. Και το δράμα έγκειται στο ότι λίγοι πολιτικοί το καταλαβαίν­ουν αυτό, γιατί βαριούνται να αλλάξουν μυαλά και πρακτικές περασμένων αιώνων.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece