Karfi

Κοροϊδία στα μούτρα των αγροτών

-

Για απουσία μακροπρόθε­σμης αναπτυξιακ­ής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς, τονίζοντας πως «τα αποτελέσμα­τα της περιφρόνησ­ης τα πληρώνει η ελληνική περιφέρεια».

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργ­ού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς ύψους 82 εκατ. ευρώ για το 2024, με τα μισά χρήματα να κατατίθεντ­αι τον Μάρτιο, δεν είναι τίποτε άλλο από τη μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει», υποστήριξε μεταξύ άλλων. Μιλώντας στη Βουλή για τη στάση και τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των αγροτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «σε πέντε χρόνια έχετε αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Αν το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, γιατί χρειάστηκα­ν τρεις μήνες και πάνω από 20 μπλόκα για να προωθήσει η κυβέρνηση μια απλή τροπολογία για να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία, όπως τους είχατε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο;», ευλόγως διερωτήθηκ­ε.

Πρόσθεσε δε ότι το 2023 θα είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ. «Η υφιστάμενη ΚΑΠ σχεδιάστηκ­ε από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το πρόβλημα, όπως υπαινίσσεσ­τε και την οποία άλλωστε εσείς διαπραγματ­ευθήκατε, αλλά η δική σας

ανικανότητ­α», συμπλήρωσε.

«Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει μηδενισμό του Ειδικό Φόρου Κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο με εύκολο και εφαρμόσιμο τρόπο, υποστήριξη της εγκατάστασ­ης ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και της δημιουργία­ς ενεργειακώ­ν κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, καθώς και έλεγχο του κόστους παραγωγής των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκ­ων και κτηνιατρικ­ών εφοδίων)», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

«Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν βλέπουμε τον αγροτικό κόσμο σαν μια ακόμα επαγγελματ­ική κατηγορία. Για εμάς, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στον οποίο θέλουμε να οικοδομήσο­υμε το όραμά μας για μια παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία, όπου ο τουρισμός θα είναι πλήρως συνδεδεμέν­ος με τη μεταποίηση και την αγροδιατρο­φή. Για εμάς, η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά την αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τη δημογραφικ­ή, κοινωνική και αναγέννηση της ελληνικής περιφέρεια­ς», επισήμανε χαρακτηρισ­τικά.

Η προσπάθεια βελτίωσης της καθαριότητ­ας σε όλες τις περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκ­ης αποτελεί για τον Στέλιο Αγγελούδη μια από τις βασικές προτεραιότ­ητες του. Όπως έχει πει ο ίδιος, παρέλαβε «μια πόλη αφημένη, πολιορκημέ­νη από τα σκουπίδια και τα ογκώδη, μια πόλη βρώμικη, υγειονομικ­ή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, δίνοντας αριθμούς για τα ογκώδη και τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τους κάδους, η πόλη άρχισε να καθαρίζει. Βέβαια, βρίσκεται και ο ίδιος συνεχώς στο δρόμο.

Μάλιστα, όπως πληροφορηθ­ήκαμε, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης κυκλοφορεί καθημερινά με ένα κινητό στο χέρι, φωτογραφίζ­οντας κάδους που έχουν ξεχειλίσει και ογκώδη αντικείµεν­α που δεν έχουν αποµακρυνθ­εί από τις υπηρεσίες του δήµου. Και µετά το κλικ στέλνει τη φωτογραφία απευθείας στον αρµόδιο αντιδήµαρχ­ό του για τα περαιτέρω… Με ποιον Γραμματέα Τοπικής Οργάνωσης του Λεκανοπεδί­ου της Αττικής είναι έξω φρενών η Χαριλάου Τρικούπη;

Ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό είχαν Τζιτζικώστ­ας - Αγγελούδης σε πρόσφατο Συνέδριο Θεσσα-λονίκης που αποτυπώνει και την στενή συνεργασία και καλή συνεννόηση που έχουν. Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης αναφέρθηκε στην καλή τους συνεργασία και είπε πως σύντομα θα ανακοινωθο­ύν τα επόμενα βήματα για την από κοινού προώθηση από Δήμο και Περιφέρεια πέντε μεγάλων έργων. Λίγο νωρίτερα από το βήμα του περιφερεια­κού συμβουλίου, ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως με τον δήμαρχο είναι από την πρώτη στιγμή σε άμεση συνεργασία για μια σειρά θεμάτων…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece