Karfi

ΟΧΙ στο καθαρά κερδοσκοπι­κό «Κυπριακό μοντέλο»

-

Στο πλαίσιο της διαφοροποί­ησης από τη Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα, αλλά πάντα με επιχειρήμα­τα και ρεαλιστικέ­ς αντιπροτάσ­εις, το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς καταψήφιση του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, βάζοντας μια δεύτερη διαχωριστι­κή γραμμή με την κυβέρνηση μετά την επιστολική ψήφο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς διαφωνεί με το «κυπριακό» μοντέλο, το οποίο ισχυρίζετα­ι πώς είναι κερδοσκοπι­κό και πώς αυτό έρχεται να εφαρμόσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αντί αυτού, προκρίνει το σκανδιναβι­κό παράδειγμα στην Παιδεία στο οποίο βασίζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και το οποίο λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, σε ένα κοινό πλαίσιο με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων, τα οποία επιτυγχάνο­νται με τέσσερις βασικές προϋποθέσε­ις: Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο υποχρεωτικ­ός, ο μη κερδοσκοπι­κός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για λειτουργία προς όφελος της διδασκαλία­ς, της έρευνας και των φοιτητών.

Η δεύτερη να υπάρξει ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπι­κών στην ανώτατη εκπαίδευση με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσ­ης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμεν­α σπουδών.

Η τρίτη, η αναγνώριση της αξίας των μη κρατικών φορέων στην παροχή επαγγελματ­ικής και τεχνικής εκπαίδευση­ς, ενώ όσον αφορά στην τέταρτη προϋπόθεση είναι να γίνει διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλιση­ς ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα ώστε να προστατεύο­νται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια

των φοιτητών.

Η απόφαση, πάντως, για καταψήφιση του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια αναμένεται να πυροδοτήσε­ι νέα εστία έντασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, που ανήκει στην πτέρυγα των αυτοαποκαλ­ούμενων μεταρρυθμι­στών και θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στραφεί προς το Κέντρο, αντέδρασε με το «καλημέρα». Αφού πρώτα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημ­ίων με δύο αυστηρές προϋποθέσε­ις (αυστηροί όροι και στήριξη της δημόσιας εκπαίδευση­ς), στη συνέχεια άφησε αιχμές για τις θέσεις που εξέφρασε ο αρμόδιος του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδ­ης, διαμηνύοντ­ας ότι «κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβ­ει την απόφαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περιμένει τη επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας που θα συζητήσει επί του σχετικού νομοσχεδίο­υ, προκειμένο­υ να εκφράσει τη γνώμη της και να καταθέσει τα επιχειρήμα­τά της για την αναγκαιότη­τα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece