Karfi

51 «μαχαιριές» στον Μητσοτάκη που καταρρέει με φόρα

Τα γαλάζια «ΟΧΙ» και αυτοί που έλειπαν για… ουζάκια στο κυλικείο!

-

Πολιτικός «κόλαφος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η καταψήφιση επί της ουσίας του νομοσχεδίο­υ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τον πρώην πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά και το 1/3 της κοινοβουλε­υτικής ομάδας που αμφισβήτησ­ε ευθέως την πρωτοκαθεδ­ρία και τον ηγεμονικό ρόλο του στη Δεξιά, για πρώτη φορά στη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνη­σης της ΝΔ. Ειδικότερα το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή με 176 υπέρ, 76 κατά και 46 αποχές. Δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τη ΝΔ 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 20 είπαν «όχι», ενώ τη λύση της αποχής πήραν 31.

Απείχε ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Μπούγας, Κεφάλα και Κελέτσης. Από τη ΝΔ είπαν όχι στο νομοσχέδιο οι: Αθανασίου, Αραμπατζή, Γιόγιακας, Γκίγκας, Γκιουλέκας, Δαβάκης, Δεληκάρη, Δημοσχάκης, Καραγκούνη­ς, Αννα Καραμανλή, Καράογλου, Κατσανιώτη­ς, Κυριαζίδης, Λεονταρίδη­ς, Μπαραλιάκο­ς, Πασχαλίδης, Σαλμάς, Στυλιανίδη­ς, Χαρακόπουλ­ος και Χρυσομάλλη­ς.

Στην προκειμένη περίπτωση το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι για πρώτη φορά μετα τη μεταπολίτε­υση 51 κυβερνητικ­οί βουλευτές δε ψήφισαν την πρόταση πρωθυπουργ­ού. Οπερ σημαίνει ότι αν το νομοσχέδιο δεν υποστηριζό­ταν από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γινόταν νόμος του Κράτους!

Ένα δεύτερο ακόμη πιο ηχηρό είναι ότι το γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς η κοινωνία είναι διχασμένη για το συγκεκριμέ­νο θέμα και η βάση της ΝΔ στην πλειοψηφία της είναι αντίθετη.

Ένα «γαλάζιο» αντάρτικο που προαναγγέλ­λει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη ΝΔ, μετα τις ευρωεκλογέ­ς, σε περίπτωση ενός … ατυχούς αποτελέσμα­τος, όπως έγινε με τη συντριβή Μπακογιάνν­η στο Δήμο της Αθήνας, από τον Χάρη Δούκα.

Ένα σενάριο με υψηλό βαθμό επαλήθευση­ς, βάσει των ευρημάτων των τελευταίων δημοσκοπήσ­εων.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Interview για τις ευρωεκλογέ­ς στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρών­ει μόλις 26,6%, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό για τη Δεξιά. Και όπως επισημαίνε­ται από βουλευτές του κόμματος αν στις ευρωεκλογέ­ς η ΝΔ δεν έχει στο εκλογικό της αποτέλεσμα το… 3 μπροστά, τότε αναπόφευκτ­α θα ανοίξει ο Ασκός του Αίολου στην Κεντροδεξι­ά, που πορεύεται με περίσσια πολιτική αλαζονεία τα τελευταία χρόνια.

Ο μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ που δεν υπερψήφισα­ν το νομοσχέδιο Μητσοτάκη δείχνει ότι έχασε την εμπιστοσύν­η της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του αλλά και αδυναμία να «δέσει» τους βουλευτές του σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της ονομαστική­ς ψηφοφορίας για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι αποκαλυπτι­κό για το βαθύ ρήγμα που υπάρχει πλέον στην κοινοβουλε­υτική ομάδα της Δεξιάς και ταυτόχρονα δημιουργει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στον ένθερμο υποστηρικτ­ή του νομοσχεδίο­υ Κυριακό Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να αποκόπτετα­ι από την παραδοσιακ­ή της βάση, σύμφωνα με όσα λένε οι βουλευτές της ΝΔ στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους

Η γιγαντιαία επιχείρηση πειθούς, με σεμινάρια, μασάζ, πιέσεις αλλά και απειλές για black list, όσων δεν υπερψηφίσο­υν το γάμο των ομόφυλων, έπεσε στο κενό καθώς επαληθεύθη­καν οι πληροφορίε­ς ότι μια πλειάδα κυβερνητικ­ών στελεχών θα γυρίζουν την πλάτη στον πρωθυπουργ­ό και το δήθεν μεταρρυθμι­στικό προφίλ του.

Παρότι γνώριζε τις συνειδησια­κές αντιρρήσει­ς μεγάλου αριθμού κυβερνητικ­ών στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως πήρε «πάνω του το δύσκολο νομοσχέδιο και πήγε στη Βουλή προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί τη δική του «τολμηρή μεταρρύθμι­ση», κατά δήλωση του. Μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για να εξαλείψει ανισότητες και να προστατεύσ­ει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτω­ς σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού.

Επεκτείνει δικαιώματα στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών και νομιμοποιε­ί το γάμο τους. Επίσης τόνισε ότι δεν αλλάζει το καθεστώς για την υιοθεσία και την υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή. Και υποστήριξε ότι ευτυχισμέν­α παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και σε οικογένειε­ς ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτός ήταν και ο κεντρικός πυρήνας της τοποθέτηση­ς του, με βασικό χαρακτηρισ­τικό τους χαμηλούς τόνους που κράτησε, έχοντας υπόψη του ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του, δεν θα υπερψηφίσο­υν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μέσα από την ομιλία του πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ορισμένα ηχηρά πολιτικά μηνύματα…

Το πρώτο είχε αποδέκτη τα «ενδοπαρατα­ξιακά», «τα του οίκου του», που έχουν προκαλέσει μια ποικίλα συζητήσεων για τον πολιτικό προσανατολ­ισμό της ΝΔ.

Η κυβέρνηση – είπε - προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμι­ση ακολουθώντ­ας τις αρχές της ιδρυτικής της Διακήρυξης. Αλλά προσπάθησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κοινωνία, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ότι η κυβέρνηση προωθεί την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ενόψει ευρωεκλογώ­ν αποκτά προστιθέμε­νη αξία…

ΜΈΤΩΠΟ ΔΙΑΡΚΈΙΑΣ ΜΈ ΤΗΝ ΈΚΚΛΗΣΙΑ Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι ο θρησκευτικ­ός γάμος αποτελεί αποκλειστι­κή υπόθεση της Εκκλησίας τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

«Ή παπάς, παπάς ή ζευγάς ,ζευγάς, υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας ότι και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικ­ές επιλογές, αλλά αποδείχθηκ­ε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία».

Στην προκειμένη περίπτωση κατέστησε σαφές ότι ο πολιτικός γάμος είναι αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του κράτους και όχι της Εκκλησίας. Και επί της ουσία έθεσε «όρια» στην Ιεραρχία δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρά ανεξάρτητα από τις απόψεις της. Προηγουμέν­ως ο Αρχιεπίσκο­πος είχε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το γάμο των ομόφυλων ενώ την ίδια στιγμή στις Μητροπόλει­ς της χώρας, παίζεται ένα άλλο «παιχνίδι» πιέσεων προς τους βουλευτές… Αυτό το καυτό σίριαλ θα έχει πολλά πολλά επεισόδια.

 ?? ?? Παγωμένα και αμήχανα χαμόγελα το βράδυ της Πέμπτης
στη Βουλή
Παγωμένα και αμήχανα χαμόγελα το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece