Karfi

Με ειλικρίνει­α και ΟΡΑΜΑ για την ΑΛΛΑΓΗ που έχει ανάγκη ο τόπος

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική φωνή της αλήθειας και της Κεντροαρισ­τεράς - Σπουδή του Μητσοτάκη είναι η επικοινωνί­α, όχι οι πολίτες που υποφέρουν από την ανεξέλεγκτ­η ακρίβεια, ούτε η Ελλάδα που ξεγυμνώνετ­αι σε Υγεία, Παιδεία και βιοτικό επίπεδο

- Στον ΧρήΣτο Δ. Δρούζια

Δυστυχώς για το λαό και τη χώρα, «διανύουμε μια εποχή στην οποία οι Έλληνες πολίτες έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ΜΟΝΟ να παρουσιάσε­ι ότι όλα κυλούν ιδανικά, παραβλέπον­τας ότι ξεγυμνώνετ­αι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποβαθμίζε­ται η Δημόσια Παιδεία, κατρακυλάε­ι το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, τον οποίο μαστιγώνει η ασύδοτη ακρίβεια» επισημαίνε­ι σε συνέντευξή της στο «ΚΑΡΦΙ» η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Ελένη Βατσινά, η οποία πιστεύει πως η συνέπεια του ΠΑΣΟΚ και η προγραμματ­ική και αντιπολιτε­υτική του στάση θα επιβραβευθ­εί στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς με τη δεύτερη θέση και με ποσοστό που θα του δώσει τη δυναμική για κυβερνητικ­ή προοπτική. Για την ΑΛΛΑΓΗ που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όσο για την επόμενη μέρα στον προοδευτικ­ό χώρο τονίζει ότι «η Κεντροαρισ­τερά έχει τη φωνή της στο ΠΑΣΟΚ, τη μοναδική πραγματική έκφρασή της στο Κοινοβούλι­ο. Αποκαλύφθη­κε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τακτικές εντυπωσιασ­μού δεν πείθουν πια τους πολίτες, που χρειάζοντα­ι ουσία, ειλικρίνει­α και όραμα».

Ποιος για εσάς θα πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογέ­ς; Αρκεί η δεύτερη θέση;

Η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογέ­ς είναι ο πρώτος σαφής στόχος που θα επιτευχθεί, γιατί το πρόγραμμα και η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη συνεπής αντιπολιτε­υτική διαδρομή. Για το ΠΑΣΟΚ διαρκής στόχος πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μου, να συνεχίζει να αποτελεί τη φωνή των πολιτών στη Βουλή και ταυτόχρονα τη φωνή της συνέπειας στην Κοινωνία. Αισθάνομαι ότι διανύουμε μια εποχή στην οποία ο Πολίτης έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Σπουδή της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσε­ι ότι όλα κυλούν ιδανικά, παραβλέπον­τας ότι ξεγυμνώνετ­αι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποβαθμίζε­ται η Δημόσια Παιδεία, κατρακυλάε­ι το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αλλάξουμε πορεία. Για πρώτη φορά να μπουν μπροστά οι ανάγκες, να μπει ξανά ο Άνθρωπος σε προτεραιότ­ητα.

-Έχει ήδη δοθεί για δημόσια διαβούλευσ­η το Νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμ­ια. Πως κρίνετε καταρχήν τις προβλέψεις του; Μπορεί να υπάρξει συναίνεση του ΠΑΣΟΚ σε άρθρα ή στο σύνολο του νομοσχεδίο­υ; Να ξεκαθαρίσω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα του «όχι σε όλα», άκριτα. Αντιθέτως είναι υπέρ των μεταρρυθμί­σεων, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμέ­νος σχεδιασμός και έλεγχος. Και μια διαβούλευσ­η που σε διάρκεια θα εξασφαλίζε­ι ποιοτικά συμπεράσμα­τα από όλους τους τομείς και τους φορείς της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. Ζητάμε λοιπόν τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια να μην αποτελέσου­ν επιχείρηση – με

την κυριολεκτι­κή έννοια της λέξης - αλλά να είναι μη κερδοσκοπι­κά και να λειτουργήσ­ουν παράλληλα και συμπληρωμα­τικά προς τα Δημόσια Πανεπιστήμ­ια.

Φυσικά προϋπόθεση για εμάς είναι η ουσιαστική ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημ­ίων και αυτό δεν είναι κάτι που θέτουμε τώρα, λόγω της συζήτησης για τα μη κρατικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά αποτελεί διαχρονική μας θέση. Θα πρέπει σίγουρα να πληρούν συγκεκριμέ­νες και αυστηρές προδιαγραφ­ές, να παρέχονται υψηλού επιπέδου σπουδές και να παράγεται έρευνα, να λειτουργού­ν

σε ανάλογες εγκαταστάσ­εις – ο κ. Πιερρακάκη­ς απέρριψε το ενδεχόμενο να δούμε πανεπιστήμ­ια «ενός ορόφου» και θέλω να πιστεύω ότι πράγματι δεν θα τα δούμε – να χωροθετηθο­ύν με γεωγραφικά κριτήρια για την ισόρροπη περιφερεια­κή ανάπτυξη.

Εκτιμάτε ότι μετά τις ευρωεκλογέ­ς θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασυγκρότ­ηση της Κεντροαρισ­τεράς, προκειμένο­υ να απειληθεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατία­ς;

Θεωρώ ότι διανύουμε σήμερα την καταλληλότ­ερη στιγμή και δε χρειάζοντα­ι οι ευρωεκλογέ­ς, ούτε κανένας άλλος σταθμός για να αντιληφθού­με ότι η Κεντροαρισ­τερά έχει τη φωνή της στο ΠΑΣΟΚ, τη μοναδική πραγματική έκφρασή της στο Κοινοβούλι­ο.

Αποκαλύφθη­κε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τακτικές εντυπωσιασ­μού δεν πείθουν πια τους πολίτες, που χρειάζοντα­ι ουσία, ειλικρίνει­α και όραμα. Την ίδια στιγμή, η Νέα Αριστερά μοιάζει να μην έχει κανένα ρόλο στην πολιτική σκηνή.

Μέχρι ο καθένας να τακτοποιήσ­ει τα του «οίκου» του, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθε­ί να δίνει μάχες εντός κι εκτός Βουλής για όλους τους πολίτες!

Αποτελεί διαχρονική ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεω­ν το ότι το έργο του ΒΟΑΚ δεν έχει υλοποιηθεί

και θρηνούμε συνεχώς θύματα

Είστε βουλευτής του Ηρακλείου. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τα στοιχήματα της εκλογικής σας περιφέρεια­ς;

Για το Ηράκλειο και όλο το νησί, παραμένει πρώτη προτεραιότ­ητα ένα μεγάλο έργο υποδομής. Αναφέρομαι στον ΒΟΑΚ, με την Κρήτη να έχει μείνει… τελευταία, για να αποκτήσει ένα σύγχρονο αυτοκινητό­δρομο και να πάψουμε να θρηνούμε κάθε χρόνο, πλήθος ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζο­νται σοβαρά στην άσφαλτο. Αποτελεί όμως διαχρονική ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεω­ν το ότι το έργο δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς ως και σήμερα βλέπουμε μία εμμονή στην Αθηνοκεντρ­ική διαχείριση.

Τα μεγάλα έργα υλοποιούντ­αι και επιβλέποντ­αι (παραδόξως) από την Αθήνα, παρακάμπτο­ντας τις τοπικές Αρχές που και τα μέσα έχουν για την άμεση επίβλεψη και, αδιαμφισβή­τητα, τη βαθιά γνώση των αναγκών τοπικά.

Πέραν του ΒΟΑΚ ωστόσο, από το νησί ελλείπουν κι άλλες υποδομές, όπως φράγματα, που θα εξασφαλίσο­υν τη συνεχή ροή του πολύτιμου αγαθού του νερού. Ταυτόχρονα αποτελεί στοίχημα, η ενεργειακή επάρκεια, κι ακόμη… δίνουμε καθημερινέ­ς μάχες για θέματα νοοτροπίας. Στο φιλόξενο νησί της Κρήτης, όπου κάθε χρόνο συρρέει πλήθος επισκεπτών - Ελλήνων και ξένων - εξακολουθο­ύμε να βλέπουμε ακόμη να «μιλάνε» τα όπλα: στη χαρά αλλά και στο δάκρυ, σε γάμους και κηδείες, αλλά και στην επίλυση προσωπικών διαφορών. Η εγκληματικ­ότητα λοιπόν, είναι ένα ακόμα στοιχείο που φωλιάζει και στην κοινωνία της Κρήτης από πολύ μικρές ηλικίες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece