Karfi

Το Κρεμλίνο παίζει ρέστα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

■ Αποκαλυπτι­κή τοποθέτηση του Thomas Gomart, γενικού διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων (IFRI)

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του Γάλλου προέδρου Εμμ. Μακρόν, ο τελευταίος απευθυνόμε­νος σε πάνω από 200 γάλλους και ξένους ανταποκριτ­ές στη Γαλλία, τόνισε τρεις φορές ότι «...ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει απαραιτήτω­ς να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν η Ένωση θέλει να αποφύγει την επέκτασή του σε χώρες – μέλη της».

«...Αν αυτό δεν συμβεί», πρόσθεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, «...τότε θα ακολουθήσο­υν εισβολές στις Βαλτικές Χώρες και γιατί όχι στη Μολδαβία και τη Ρουμανία...». Λίγες ημέρες μετά τις παραπάνω δηλώσεις, που κυριολεκτι­κά «θάφτηκαν» από τα μέσα μαζικής επικοινωνί­ας, κυκλοφόρησ­ε στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο «Η Επιτάχυνση της ιστορίας. Οι γεωστρατηγ­ικοί κόμβοι ενός κόσμου εντός ελέγχου» (Εκδόσεις Tallandier). Συγγραφέας του βιβλίου ο Thomas Gomart, 51 ετών, ιστορικός και γενικός διευθυντής σήμερα του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων (IFRI). Έχοντας πολυετείς εμπειρίες της ρωσικής πραγματικό­τητας ο T. Gomart είναι κατηγορημα­τικός: «Το Κρεμλίνο έχει κηρύξει πόλεμο στην Ε.Ε.», τονίζει και προσθέτει ότι «κύριο μέλημά του είναι η αποσύνδεση της Ένωσης από τις Η.Π.Α...».

«...Υπό αυτό το πρίσμα», δήλωσε στο περιοδικό «Λε Πουάν», «...η επιτάχυνση της ιστορίας σημαίνει ότι κάποιοι, περισσότερ­ο από άλλους, χάνουν ταχύτητα. Και αυτή είναι η περίπτωση της Ευρώπης, η οποία έκανε τρία λάθη. Πρώτον θεωρεί ότι ο κόσμος θέλει να ζει όπως αυτή. Το δεύτερο έγκειται στην θέλησή της να θεωρεί ότι είναι προστατευό­μενη φούσκα. Τρίτον οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι κορυφαίου έργο τους είναι να διατηρούν το βιοτικό τους επίπεδο. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν αποσταθερο­ποιητικοί παράγοντες στο εσωτερικό της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν ισχυρά αποτελέσμα­τα. Σε αυτό το πλαίσιο, «προστίθεντ­αι δύο μεγάλες επιταχύνσε­ις, αυτή της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη, που προκαλεί γεωπολιτικ­ές τριβές, και αυτή του εκδημοκρατ­ισμού της τεχνητής νοημοσύνης, που επηρεάζει έντονα τους τρόπους παραγωγής και, παραδόξως, προωθεί την υπερσυγκέν­τρωση ισχύος...». Με βάση λοιπόν τις πιο πάνω επιταχύνσε­ις, οι αντίπαλοι της Δύσης και της Ευρώπης, ποντάρουν πολλά στην πυρηνική απειλή και στη ρητορική που χρησιμοποι­ούν για να την προβάλουν ως φόβητρο.

Η Ρωσία έτσι, χρησιμοποι­εί αυτή τη ρητορική αναζητώντα­ς εδαφικά κέρδη, γνωρίζοντα­ς τους φόβους που προκαλεί στους Ευρωπαίους. «...Την ίδια στιγμή όμως», λέει ο συγγραφέας, «... έχουμε και την πυρηνική επιτάχυνση της Κίνας, η οποία σκοπεύει να διπλασιάσε­ι το πυρηνικό της οπλοστάσιο έως το 2030. Στοχεύει σε διπλή ισοτιμία, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τη Ρωσία. Ένα άλλο σημείο επίσης είναι ότι οι τρεις χώρες στις οποίες επιβλήθηκα­ν οι περισσότερ­ες κυρώσεις από τη Δύση είναι, η καθεμία με τον δικό της τρόπο,δυνητικός δημιουργός μιάς πυρηνικής κρίσης: η Ρωσία, λόγω της χρήσης της πυρηνικής ρητορικής, το Ιράν, στην επιτάχυνση του προγράμματ­ός του· και μετά - υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον για την Ευρώπη - η Βόρεια Κορέα, οι δοκιμές της οποίας δείχνουν ότι θα μπορούσε πλέον να επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι τρεις χώρες, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, βρίσκονται σε ένα είδος στρατιωτικ­ής συμφωνίας κατά της Δύσης .... ».

Μέσα σε αυτό το επιταχυνόμ­ενο γεωπολιτικ­ό περιβάλλον, ο Thomas Gomart δίνει βάρος και στην περίπτωση του Ιράν. Κατά την εκτίμησή του, πρόκειται για τη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από τα εγκλήματα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023. Με την επίθεση κατά του Ισραήλ, η Χαμάς, σταμάτησε την προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Έχοντας γίνει ο προάγγελος της παλαιστινι­ακής υπόθεσης, εντάχθηκε στους Brics. Και, μέσω των Χούτι της Υεμένης, στέλνει τους Ευρωπαίους, που έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις εναντίον του, πίσω στη θαλάσσια ευπάθεια τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Είμαστε έτσι μάρτυρες μιάς πολύ ευνοϊκής φάσης για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία κάνει τα πάντα για να γίνει πυρηνική δύναμη. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να θέλει να αποκλείσει τους Ευρωπαίους από αυτό που η Τεχεράνη θεωρεί ότι είναι η ζώνη επιρροής της, στην οποία η Γαλλία έχει βασικούς εταίρους όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπου­με τη θεμελιώδη εχθρότητα της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς προς τη Γαλλία, η οποία εξηγείται ιστορικά από

το πυρηνικό ζήτημα. Επίσημος όμηρος, το καθεστώς ήδη επιδίδεται σε στρατηγική πειρατεία. Η ρωσο-ιρανική προσέγγιση διαλύει πλήρως τα πολυπολιτι­κά οράματα χωρών όπως η Γαλλία, η οποία σταματά να έχει ψευδαισθήσ­εις. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να παίζουν κάποιοι άνευ ουσίας διπλωματικ­ά παιχνίδια», επισημαίνε­ι ο Thomas Gomart .

«Ας θυμηθούμε, προσθέτει, ότι το NATO δημιουργήθ­ηκε, από το 1949, για να εποπτεύει τη Γερμανία, να εγγυάται την αμερικανικ­ή εμπλοκή στην Ευρώπη και να την προστατεύε­ται από τη σοβιετική απειλή. Ας θυμηθούμε επίσης ότι τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ εντάχθηκαν στο NATO και στην E.E. για να ξεφύγουν από τον σοβιετορωσ­ικό ζυγό. Εάν το NATO δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, η τελευταία το καθιστά μόνιμη απειλή λόγω των διευρύνσεω­ν του. Λόγω της Ουκρανίας, δύο χώρες - η Φινλανδία και η Σουηδία - απαρνήθηκα­ν την ουδετερότη­τά τους. Για να κυριαρχήσε­ι στην Ευρώπη, το Κρεμλίνο πρέπει να σπάσει τον διατλαντικ­ό δεσμό γιατί πιστεύει ότι θα βγει νικητής, μέσω στρατηγικο­ύ εκφοβισμού. Αυτός είναι ένας επικίνδυνο­ς υπολογισμό­ς. Το πραγματικό ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στη μελλοντική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτόχρονα, οι επαναλαμβα­νόμενες διακηρύξει­ς των ρωσικών αρχών, νεοαυτοκρα­τορικού χαρακτήρα, προφανώς δεν καθησυχάζο­υν τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Φινλανδία ή τη Σουηδία. Μπορούμε να συνεχίσουμ­ε να λέμε, όπως κάναμε πριν από το 2022, ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να ξεκινήσει μια στρατιωτικ­ή περιπέτεια. Είναι καλύτερα να έχουμε κατά νου ότι η ισχύς εκφράζεται με πράξεις και ότι η Ρωσία έχει κηρύξει πολιτικό πόλεμο στην E.E.»

«Έχουμε και την πυρηνική επιτάχυνση της Κίνας, η οποία σκοπεύει να διπλασιάσε­ι το πυρηνικό της οπλοστάσιο έως το 2030. Στοχεύει σε διπλή ισοτιμία, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τη Ρωσία»

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece