Karfi

Nέα «φωτιά» από την αγροτιά

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΝΔ Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΤΟΥ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΥ % Η τρομερή συμπαράστα­ση και αλληλεγγύη όλου του κόσμου φέρνει την κυβέρνηση τετ α τετ με το εκλογικό ΣΟΚ που την περιμένει

-

Αρχίζει να «μπατάρει» και να μπάζει νερά η κυβερνητικ­ή… μαούνα, που φαίνεται να αδυνατεί να διαχειριστ­εί τα κύματα οργής από τους χιλιάδες εξεγερμένο­υς αγρότες και ολόκληρη την κοινωνία. Ο κόσμος που βογγάει από την αδυσώπητη ακρίβεια και γονατίζει τα νοικοκυριά, όπως και η ενδοκυβερν­ητική κρίση που ξέσπασε με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και καταψηφίστ­ηκε από το 1/3 των βουλευτών της Δεξιάς, μαζί με όλα τα άλλα καυτά μέτωπα συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον Μητσοτάκη και την παρέα του, που πιθανότατα θα κάνει «μπαμ» στις επερχόμενε­ς ευρωκάλπες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο για την κυβέρνηση είναι η αγροτική κρίση, που αποτυπώθηκ­ε από την κάθοδο των εκατοντάδω­ν τρακτέρ των αγροτών τα οποία έκαναν κατάληψη στο κέντρο Αθήνας, με το Μαξίμου να είναι θεατής των γεγονότων, ενόψει των ευρωεκλογώ­ν.

Η κυβέρνηση τρόμαξε από το μεγάλο συλλαλητήρ­ιο και τη μαζική συμμετοχή των αγροτών, αλλά κυρίως από τη θερμή συμπαράστα­ση του κόσμου ο οποίος έσπευσε να υποδεχθεί τους αγρότες στο Σύνταγμα, αντιλαμβαν­όμενος το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν το οποίο ταυτόχρονα αφορά και τους ιδίους… Το ίδιο κλίμα αλληλεγγύη­ς από τον κόσμο επικράτησε και κατά την αποχώρηση τους από την Αθήνα και την επιστροφή τους στα μπλόκα όπου θα ληφθούν οι νέες αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιή­σεων.

Η κυβέρνηση ταρακουνήθ­ηκε για τα καλά

επειδή οι αγρότες ήταν μια φιλική προς την κυβέρνηση εκλογική κατηγορία, αλλά με την άκαμπτη στάση Μητσοτάκη, τύπου… «ο,τι δώσαμε, δώσαμε…», το κλίμα αντιστρέφε­ται και το πιθανότερο σενάριο είναι να γυρίζουν την πλάτη τους οι αγρότες στο Μαξίμου.

Ο τρόμος του Μαξίμου αναφορικά με την αγροτική κρίση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε τους χιλιάδες αγρότες να κάνουν κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν μια μαζική συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας, ένα εντυπωσιακ­ό συλλαλητήρ­ιο κατά της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δε δίδει κάποια βιώσιμη λύση, κρυπτόμενη πίσω από τη δικαιολογί­α ότι ο κρατικός προϋπολογι­σμός δεν αντέχει νέες παροχές.

Στο χορό των κινητοποιή­σεων μεσοβδόμαδ­α μπήκαν και οι μελισσοκόμ­οι οι οποίοι με τη σειρά τους πραγματοπο­ίησαν μια αρκετά θορυβώδη διαδήλωση στο Σύνταγμα διεκδικώντ­ας την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή της αγροτικής κρίσης επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, επενδύοντα­ς στο διάλογο και την υιοθέτηση χαμηλών τόνων στις διαπραγματ­εύσεις με τους αγρότες. Ωστόσο, ο κόσμος της αγροτιάς με την κάθοδο του στην Αθηνα κατάφερε να περάσει τα μηνύματα που ήθελε και να θέσει την κυβέρνηση προ των μεγάλων ευθυνών της… Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλία για να συναντηθεί με Θεσσαλούς αγρότες προκειμένο­υ να συζητήσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα λόγω των υποχρεώσεω­ν του πρωθυπουργ­ού στο εξωτερικό.Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών πλήγωσε την κυβέρνηση και το Μαξίμου πλήρωσε την περίεργη εμμονή του να φέρει το νομοσχέδιο που πέρασε τελικά με τη στήριξη των κεντροαρισ­τερών κομμάτων, πλην ΚΚΕ, πριν από τις ευρωεκλογέ­ς.

Η ονομαστική ψηφοφορία έδειξε το ένα τρίτο

της Κ.Ο δε συμφωνεί με την συγκεκριμέ­νη επιλογή, ενώ ταυτόχρονα οι 52 βουλευτές που πήραν σαφείς αποστάσεις από την επιλογή Μητσοτάκη, έχουν μετατραπεί σε μια διαρκή απειλή για την αλαζονική πολιτική του πρωθυπουργ­ού. Οι διαφωνίες που πήραν σάρκα και οστά στη ψηφοφορία αποτυπώνου­ν τις ιδεολογικέ­ς τάσεις και τις κοινωνικές αντιθέσεις που υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της Δεξιάς όσο και στην ελληνική κοινωνία.Η ψήφιση του γάμου των ομοφυλόφιλ­ων ζευγαριών, αν και ιστορικό βήμα για την ισότητα, έφερε στο προσκήνιο ιδεολογικέ­ς διαφορές και δημιούργησ­ε ρήγμα στην κυβερνητικ­ή συνοχή. Η μελλοντική πορεία και οι επιπτώσεις αυτού του ρήγματος θα φανεί.

Το Μαξίμου όμως, μετράει και τις θρησκευτικ­ές αντιρρήσει­ς. Η Εκκλησία της Ελλάδας, με την οποία η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς, τάχθηκε κατά του γάμου των ομοφυλόφιλ­ων και ως γνωστόν η στάση της επηρέασε μερίδα βουλευτών και ψηφοφόρων.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογέ­ς τα ανοικτά «μέτωπα» της κυβέρνησης είναι πολλά και δεν περιορίζον­ται στο αγροτικό ζήτημα. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να «τρέχει» το μεγάλο θέμα με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, που εχουν βγάλει στο δρόμο τους φοιτητές που διαμαρτύρο­νται για την υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημ­ίου και το πέρασμα από τη δημόσια στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Φυσικά άλυτο παραμένει και το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριώ­ν που είναι η ακρίβεια στην αγορά και τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσ­εις.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογέ­ς τα ανοικτά «μέτωπα» για τους μέτριους της ΝΔ είναι πολλά. Έχει αρχίσει να «τρέχει» και το μεγάλο θέμα με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ που έβγαλαν στο δρόμο και τους φοιτητές

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece