Karfi

Το Κοινοβούλι­ο και ο Ευρωπαίος… ασθενής

-

Την Τετάρτη 7/2 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο καταδίκασε την χώρα μας για σωρεία ζητημάτων που αφορούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του τύπου, την αστυνομική βία και άλλα τόσα που μόνον κολακευτικ­ά δεν είναι. Απέναντι σε αυτή την καταδίκη η κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για αποτέλεσμα δυνάμεων που εχθρεύοντα­ι την κυβέρνηση και ως εκ τούτου βλάπτουν την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή την τοποθέτηση η κυβέρνηση είτε υποστηρίζε­ι πως τα όσα αναγράφοντ­αι στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου είναι αναληθή είτε πως ακόμα και αν είναι αληθή δεν θα έπρεπε να υποστηριχθ­ούν γιατί βλάπτουν την Ελλάδα.

Σε σχέση με την πρώτη πιθανή θέση, τα πράγματα είναι απλά. Ας πούμε ότι η έκθεση των «Δημοσιογρά­φων χωρίς σύνορα» που μας κατατάσσει στην 107η θέση παγκοσμίως σε ζητήματα ελευθερίας τύπου ήταν τυχαία. Ας πούμε ακόμα ότι η έκθεση V-DEM του πανεπιστημ­ίου του Gothenburg η οποία σημείωνε ότι είμαστε η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό αυταρχικοπ­οίησης στην Ευρώπη ήταν σύμπτωση. Όταν όμως το κακό τριτώνει και μάλιστα με τέτοιο εκκωφαντικ­ό τρόπο δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για εξωτερικού­ς εχθρούς και πιθανότητε­ς. Οφείλουμε να μιλάμε για γεγονότα. Ιδιαίτερα αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η έκθεση του κοινοβουλί­ου ψηφίστηκε από ιδεολογικά ετερόκλητε­ς ομάδες που συμπεριλαμ­βάνουν από τους Φιλελεύθερ­ους του Μακρόν μέχρι τους Πράσινους και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς μέχρι την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Επομένως το ψήφισμα δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί εύκολα μια «αριστερή συνωμοσία».

Πάμε στην δεύτερη πιθανότητα η οποία προστάζει σιωπή όταν η δημοκρατία αιμορραγεί, προς χάριν κάποιου αόριστου εθνικού συμφέροντο­ς. Πέραν του τρομακτικο­ύ ηθικού ξεπεσμού που μαρτυρά αυτή η θέση, ενέχει και ορισμένα πολύ πρακτικά προβλήματα.

• Πρώτον, στις διεθνείς και Ευρωπαϊκές σχέσεις το νόμισμα με το οποίο διαπραγματ­εύεται η κάθε χώρα είναι το εθνικό πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό, όπως άλλωστε και το οικονομικό είναι πεπερασμέν­ο και κάθε κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει πως θα το χρησιμοποι­ήσει. Αν το ξοδεύεις για να διατηρείς την ψευδαίσθησ­η μιας «μετριοπαθο­ύς, μεταρρυθμι­στικής κυβέρνησης» στο εξωτερικό, θα έχεις έλλειμμα όταν διαπραγματ­εύεσαι αναπτυξιακ­ά μέτρα για την χώρα σου, την οικονομία ή τα Ελληνοτουρ­κικά. Άλλωστε το «41%» στην Ευρώπη δεν αποτελεί αποστομωτι­κή απάντηση, αλλά μαρτυρία καθεστωτικ­ής λογικής.

Δεύτερον, σύμφωνα με σειρά ερευνών και δημοσιεύσε­ων της Παγκόσμιας Τράπεζας (Justice and Developmen­t Working Paper Series), η υπονόμευση του κράτους δικαίου οδηγεί σε όξυνση των ανισοτήτων και απειλεί την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Ακόμα λοιπόν και κανένας να μην αναφέρεται στο ζήτημα του κράτους δικαίου, οι συνέπειες του για την κοινωνική πλειοψηφία ήταν και είναι απτές.

Με λίγα λόγια η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου ήταν η γνώμη από έναν τρίτο γιατρό ο οποίος επιβεβαίωσ­ε ότι νοσούμε. Ακόμα και αν δεν είχαμε την διάγνωση, η αρρώστια εκεί θα ήταν και θα μας έβλαπτε. Το ερώτημα λοιπόν, που μένει να απαντήσουμ­ε είναι αν ως χώρα είμαστε ενήλικες που με βάση την διάγνωση προχωράμε σε θεραπεία ή νήπια που αντί να τα βάλουμε με την ασθένεια τα βάζουμε με το γιατρό. Ίδωμεν…

 ?? ?? γράφει ο Λευτέρης Καρχιμάκης
γράφει ο Λευτέρης Καρχιμάκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece