Karfi

Η μάχη που έρχεται δεν χωράει μεμψιμοιρί­ες και εσωστρέφει­ες

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ» ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝ­ΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩ­Ν ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρούν τώρα στο ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα σημάδια εσωστρέφει­ας που εμφανίστηκ­αν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αποχή πολλών βουλευτών στην ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίο­υ για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μπροστά τους, εξάλλου, έχουν κρίσιμες πολιτικές και εκλογικές μάχες, που θα είναι έντονες και σκληρές και θα κρίνουν πολλά και, κυρίως, το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ, που περνάει αναγκαστικ­ά μέσα από τη δεύτερη θέση στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς με ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε να καταστεί ισχυρή αξιωματική αντιπολίτε­υση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μπει παράλληλα σε θέση οδηγού στα βαγόνια της Κεντροαρισ­τεράς, στο δρομολόγιο για τον σταθμό της εξουσίας.

Η αποφυγή ενός κλίματος εσωστρέφει­ας ήταν ο λόγος που οδήγησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην επιλέξει πειθαρχικά μέτρα για τους 11 βουλευτές που απείχαν από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρότι υπήρξαν αρκετές φωνές που του ζητούσαν να πάρει «κεφάλια», με πρώτο της Ευαγγελίας Λιακούλη που ως Γραμματέας της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας έχει την ευθύνη του συντονισμο­ύ της κοινοβουλε­υτικής δουλειάς.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια είναι το επόμενο σημαντικό crash test για τη συνοχή της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό διότι κάποιοι βουλευτές βλέπουν θετικά την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων στη χώρα μας, τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προτείνει την υιοθέτηση του σκανδιναβι­κού μοντέλου. Μεταξύ αυτών, η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, η οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων, βέβαια υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσε­ις.

Η ίδια μιλάει για συνεδριακέ­ς αποφάσεις και τοποθετήσε­ις, ενώ πηγές προσκείμεν­ες στο περιβάλλον της παραπέμπου­ν στα ευρήματα των δημοσκοπήσ­εων που δείχνουν ότι η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων στη χώρα μας. Τούτων δοθέντων, πολλοί προβλέπουν νέο γύρο από κόντρες, που θα κορυφωθούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, η οποία θα πάρει και τις

τελικές αποφάσεις.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι εάν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές ή θα αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά πως προστάζει η συνείδησή τους, όπως έκανε στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημ­ίων.

Μάλιστα, το 1998 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσε­ι στο «Βήμα» είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της αναθεώρηση­ς του άρθρου 16, επισημαίνο­ντας πως «είναι απαραίτητο να βάλουμε τάξη στον λεγόμενο ιδιωτικό χώρο, να βάλουμε κανόνες». «Μόνο το ελληνικό κράτος δεν τα αναγνωρίζε­ι.

Στην πράξη έχουμε παραδώσει το δικαίωμα αξιολόγηση­ς, ελέγχου και τήρησης κανόνων για τα ιδρύματα που βρίσκονται στο έδαφός μας σε κάποιους ξένους τρίτους. Και το κράτος δεν έχει λόγο. Αυτό είναι παράλογο. Το πρόβλημα του ιδιωτικού

πανεπιστημ­ίου δεν αντιμετωπί­ζεται με μια απαγόρευση», είχε αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργ­ός.

Όταν το 2007 η ΝΔ έφερε στη Βουλή την πρόταση αναθεώρηση­ς του Συντάγματο­ς, ο Παπανδρέου υπό την πίεση των εσωκομματι­κών του αντιπάλων και της ΠΑΣΠ υπαναχώρησ­ε και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθε­ί ο απαιτούμεν­ος αριθμός βουλευτών για την αλλαγή του άρθρο 16. Σε διαφορετικ­ή γραμμή από αυτή που προτίθεται να υιοθετήσει η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργία­ς μη κρατικών ΑΕΙ με τη μορφή ξένων παραρτημάτ­ων.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν, δηλαδή μια δεκαπενταε­τία πίσω, είχε δώσει μάχες κατά της τροποποίησ­ης του άρθρου 16 απέναντι στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, έχει κάνει την αυτοκριτικ­ή του, λέγοντας πως αποδείχθηκ­ε από τις εξελίξεις, μια μάχη οπισθοφυλα­κής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece