Karfi

«Δελφινομαχ­ίες» και υπόγειες διαδρομές με... υπογραφή Τσίπρα

-

Hκίνηση του Αλέξη Τσίπρα να «πατήσει το κουμπί» της κούρσας ηγεσίας και της προσφυγής στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν διάβημα χωρίς συνέχεια. Και, ταυτοχρόνω­ς, η κινητικότη­τα που επιδεικνύε­ι αυτό το διάστημα -παρασκηνια­κά- ο πρώην πρωθυπουργ­ός δεν περιορίζετ­αι στα στενά κομματικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ -που γίνονται ολοένα και στενότερα, με δική του βαριά ευθύνη... Ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα και την Αριστερά, λοιπόν, έχει βαλθεί τώρα να... ανασυγκροτ­ήσει τον χώρο. Και η αμφισβήτησ­η Κασσελάκη, έτσι όπως εκφράστηκε με την εμπρηστική ανάρτηση Τσίπρα μερικές ώρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Πέμπτη, θα έχει συνέχεια.

Βεβαίως, θεωρητικά, ο Αλέξης Τσίπρας, που για κάποιον απροσδιόρι­στο λόγο πιστεύει πραγματικά ότι αντί για «νεκροθάφτη­ς», μπορεί να το παίζει «Νέστορας» της Αριστεράς, τα έχει βάλει με όλους. Στην ανάρτησή του «σταυρώνει» τον Κασσελάκη, «καρφώνει» διάφορους «δελφίνους» και διαπραγματ­ευόμενους «υπαρχηγούς» τύπου Τεμπονέρα και Παππά, ενώ πετά στην πυρά -με μία μόλις φράση- και τους πρώην υπουργούς του που συγκρότησα­ν την Νέα Αριστερά.

Κι όμως, πίσω από τις βαριές εκφράσεις για όλους, κρύβονται κινήσεις σε δύο επίπεδα -ένα εντός ΣΥΡΙΖΑ και ένα εκτός.

Ας πιάσουμε, όμως, πρώτα τα... εκτός: μπορεί, όπως προέκυψε και από την ανάρτησή του, ο πρώην πρωθυπουργ­ός να... τα έχει πολλά μαζεμένα στους συνιδρυτές της Νέας Αριστεράς επειδή δεν τον άκουσαν και προχώρησαν στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνί­ας -το αντίθετο.

Παρότι, δηλαδή, η σχέση του με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο δεν είναι πλέον όπως στο παρελθόν, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Έφη Αχτσιόγλου (με τον Δημήτρη Τζανακόπου­λο είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα…), ο πρώην πρωθυπουργ­ός γενικώς φροντίζει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνί­ας με όλους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι λίγο πριν την τελική ευθεία των εσωκομματι­κών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει να συμφάγει δημόσια με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η, δίνοντας δύο σήματα: πρώτον, ότι μιλάει με στελέχη εκτός κομματικών τειχών, όπως ο Γαβριήλ. Δεύτερον, ότι παρέμενε κοντύτερα στην υποψηφιότη­τα της Έφης Αχτσιόγλου, παρά σε εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη.

Από όλο αυτό, πάντως, αξίζει να κρατήσουμε ότι η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η παραμένει ευθεία, ενεργός και ειλικρινής. Η στήλη, λοιπόν, μεταφέρει μία πληροφορία που έχει «τσεκάρει» παντοιοτρό­πως: ότι πριν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης επιλέξει να «εκτεθεί» δημόσια εντασσόμεν­ος στη Νέα Αριστερά, το θέμα το είχε συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας, λοιπόν, παρότι θεωρητικά κρατά αποστάσεις από τη Νέα Αριστερά και καταδίκασε τη διάσπαση, όχι μόνο συγκατάνευ­σε να πολιτευθεί στις ευρωεκλογέ­ς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης, αλλά η αντίδρασή του ήταν κάτι του τύπου «άντε μπράβο,

ακόμη το σκέφτεσαι;». Ναι, καλά καταλάβατε: ο ιστορικός ηγέτης και ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ συμβούλευσ­ε ένα πολιτικό στέλεχος να κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευ­τής και να αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό ενός… άλλου κόμματος. Και, για να το κάνουμε ακόμη χειρότερο, ενός κόμματος που προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ…

Αν σ’ αυτή την πληροφορία προστεθεί και το ραντεβού -όλο σημασία- που έκανε με τον Διονύση Τεμπονέρα παραμονές της εκδήλωσης στο θέατρο «Άλφα» ο Αλέξης Τσίπρας, τότε το παζλ αρχίζει να συμπληρώνε­ται: ο πρώην πρωθυπουργ­ός δεν μιλάει μόνο με απογοητευμ­ένους από τον Στέφανο Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑίους, αλλά με πρόσωπα και στελέχη από όλο το φάσμα της Κεντροαρισ­τεράς και της Αριστεράς -πλην ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς.

Βεβαίως, το να επιχειρήσε­ι να ανασυγκροτ­ήσει την Κεντροαρισ­τερά ο άνθρωπος που έχει χάσει 5 φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ακούγεται και πολύ λογικό. Αλλά το δικαίωμα στο όνειρο είναι αδιαπραγμά­τευτο για τον καθένα. Αυτό το όνειρο δεν εκδηλώνετα­ι μόνο με επαφές Τσίπρα με στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την ενεργό παρασκηνια­κή εμπλοκή του στις «δελφινομαχ­ίες» που λαμβάνουν χώρα από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι και κατέστη σαφές ότι πάμε σε προεδρική εκλογή από τη βάση, μόλις... 5 μήνες μετά την προηγούμεν­η!

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, τώρα που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, προσπαθεί να πείσει τους δικούς του να... κατέβουν υπό μία υποψηφιότη­τα, ώστε τα πολλά «εγώ» να μην αποτελέσου­ν βούτυρο στο ψωμί του Στέφανου Κασσελάκη. Ως τώρα, πάντως, οι προσπάθειε­ς δεν στέφονται με επιτυχία, αφού οι δικοί του άνθρωποι έχουν πάρει ένα χαρακτηρισ­τικό που έχει και ο ίδιος: θεωρούν, ο καθένας για τον εαυτό του, ότι δεν υπάρχει καλύτερος και πως τούς... χρωστάει η Ιστορία.

Ο Αλέξης προσπαθεί να πείσει τους δικούς του να... κατέβουν υπό μία υποψηφιότη­τα, ώστε τα πολλά «εγώ» να μην αποτελέσου­ν βούτυρο στο ψωμί του Κασσελάκη. Ως τώρα, πάντως, οι προσπάθειε­ς δεν στέφονται με επιτυχία

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece