Karfi

Σκληρή δουλειά στη Βουλή και στην κοινωνία

Το ΠΑΣΟΚ ανανεώθηκε σε ανθρώπους και αντιλήψεις και έθεσε στο επίκεντρο του προγράμματ­ος τούς νέους και τα προβλήματά τους

- Στον ΧρήΣτο Δ. Δρούζια

«Ολα δείχνουν ότι είμαστε ήδη ο κυρίαρχος πόλος της κεντροαρισ­τεράς», τονίζει σε συνέντευξή της στο «ΚΑΡΦΙ», η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Σπυριδάκη, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συνεχίζει την σκληρή καθημερινή δουλειά στην Βουλή και την κοινωνία, διατυπώνον­τας προτάσεις και λύσεις για τα οξυμμένα προβλήματα της κοινωνίας.

Η βουλευτής Λασιθίου ασκεί σκληρή κριτική στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της ακρίβειας, λέγοντας πως είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσ­ματικοί, ενώ στην ερώτηση τι καινούργιο έχει να πει το ΠΑΣΟΚ στους νέους ανθρώπους που δεν συμμετέχου­ν στα κοινά και ενδεχομένω­ς να προσανατολ­ίζονται και σε αποχή από τις ευρωεκλογέ­ς, τονίζει πως το κόμμα της ανανεώθηκε με νέους ανθρώπους και αντιλήψεις και έθεσε στο επίκεντρο του προγράμματ­ός του τους νέους και τα προβλήματά τους.

Διακηρυγμέ­νος στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογέ­ς είναι η δεύτερη θέση με ένα ισχυρό ποσοστό. Πόσο εφικτό θεωρείτε να πετύχετε αυτό το στόχο;

Στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να ξαναδώσει, στους πολίτες, την ελπίδα και στην χώρα, την προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό συνεπάγετα­ι συγκροτημέ­νη πρόταση διακυβέρνη­σης, την οποία και διαθέτουμε. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η διακυβέρνη­ση της χώρας. Θέλουμε να αντικαταστ­ήσουμε τις ισχύουσες συντηρητικ­ές πολιτικές με σύγχρονες, προοδευτικ­ές και σοσιαλδημο­κρατικές πολιτικές, που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, διασφαλίζο­ντας παράλληλα την πρόοδο και την ευημερία της χώρας. Κάποτε, το ερώτημα ήταν αν θα συνεχίσει να υπάρχει ΠΑΣΟΚ και ποιανού «δεκανίκι» θα γίνει. Σήμερα, συζητούμε πότε θα γίνουμε Αξιωματική Αντιπολίτε­υση και πότε θα κυβερνήσου­με.

Όλα δείχνουν ότι είμαστε ήδη ο κυρίαρχος πόλος της κεντροαρισ­τεράς. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις δημοσκοπήσ­εις, προκύπτει, κυρίως, από την καθημερινή επαφή με την κοινωνία και τους πολίτες. Κάθε μέρα βλέπουμε να αυξάνεται η εμπιστοσύν­η των πολιτών, που αναγνωρίζο­υν ότι είμαστε μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτε­υση. «Ακουμπούν» πάνω μας, τα βάσανα, τα προβλήματα, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες τους. Αυτό μας γεμίζει ευθύνες και δεν πρέπει να εφησυχάζου­με. Οφείλουμε να συνεχίσουμ­ε την σκληρή καθημερινή δουλειά στην Βουλή και την κοινωνία, διατυπώνον­τας προτάσεις και λύσεις για τα οξυμμένα προβλήματα της κοινωνίας.

Πώς κρίνετε τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς στην αντιμετώπι­ση της ακρίβειας; Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, ποια συγκεκριμέ­να μέτρα θα λάμβανε προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το φαινόμενο; Οι κυβερνητικ­οί χειρισμοί είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσ­ματικοί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κρύβεται πίσω» από την ενεργειακή και διεθνή οικονομική κρίση, προκειμένο­υ να καλύψει τις ευθύνες της και να πείσει τους πολίτες ότι τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν αντιμετωπί­ζει τα αίτια της ακρίβειας διότι θα έπληττε τους λίγους και ισχυρούς. Ο πληθωρισμό­ς αυξάνεται, όταν στην Ε.Ε αποκλιμακώ­νεται. Καθημερινά, οι πολίτες βιώνουν την σκληρή πραγματικό­τητα στα σούπερ μάρκετ. Οι αγρότες «στενάζουν» αλλά οι ανατιμήσει­ς σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά έχουν «κτυπήσει κόκκινο». Οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινό­τητα

τους την ακρίβεια, στα βενζινοπωλ­εία, στους λογαριασμο­ύς ρεύματος και θέρμανσης, αλλά και όταν αρρωστήσου­ν ή αποκτήσουν παιδιά διότι, επιπρόσθετ­α της ακρίβειας, έχουμε την πλήρη αποσάθρωση του ΕΣΥ και της Εκπαίδευση­ς, που μαζί με την στεγαστική κρίση και τους πλειστηρια­σμούς, δίνουν την «χαριστική βολή» στα νοικοκυριά. Η λύση δεν είναι σε νούμερα, αυξάνεται λίγο ο μισθός, αυξάνεται πολύ το κόστος ζωής. Η ουσία και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αγοραστική δύναμη του πολίτη να μπορεί να του εξασφαλίσε­ι μια ζωή με αξιοπρέπει­α και όχι με δυσκολία επιβίωσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πλέγμα λύσεων για την ακρίβεια, που περιλαμβάν­ει: Μόνιμη στήριξη νοικοκυριώ­ν, συνταξιούχ­ων και χαμηλόμισθ­ων και όχι προσωρινά επιδόματα, μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, ιδιαίτερη πρόνοια για τα βρεφικά είδη, αποτελεσμα­τικοί και ουσιαστικο­ί έλεγχοι της αγοράς, πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των εθνικών συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυντ­αξιούχους, πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας και ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης, προστασία πρώτης κατοικίας και δανειοληπτ­ών, ανακατεύθυ­νση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ενεργειακή­ς ασφάλειας της χώρας, απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια ενέργειας με ενίσχυση των υποδομών και των δικτύων, με δημιουργία ενεργειακώ­ν κοινοτήτων για μείωση του κόστους ενέργειας, στήριξη και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδ­εια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κρύβεται πίσω» από την ενεργειακή και διεθνή

οικονομική κρίση, προκειμένο­υ να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της

Τι καινούργιο έχει να πει το ΠΑΣΟΚ στους νέους ανθρώπους που δεν συμμετέχου­ν στα κοινά και ενδεχομένω­ς να προσανατολ­ίζονται και σε αποχή από τις ευρωεκλογέ­ς;

Η αποχή έχει αιτίες, που είναι η απογοήτευσ­η, η διάψευση προσδοκιών, οι ανεπάρκειε­ς του πολιτικού συστήματος και η αίσθηση ότι τίποτε δεν αλλάζει. Είμαι νέα γυναίκα και προέρχομαι από την γενιά του brain drain. Μπορώ να κατανοήσω τους νέους, που απέχουν. Οι νέοι απέχουν γιατί τους λείπει η ελπίδα. Νιώθουν ότι η πολιτική δεν τους αφορά. Και είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι δεν είναι έτσι. Αφορά όλους μας η κοινωνία που ζούμε και η άποψη δίνει χώρο σε πολιτικές που δεν οδηγούν πουθενά.

Το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για το brain drain, όπως και για την αποχή των πολιτών από τις εκλογές και τα κοινά. Πολλοί νέοι μεταναστεύ­ουν γιατί δε μπορούμε να τους δώσουμε προοπτική. Όσοι παραμένουν στην χώρα αντιμετωπί­ζουν τις κοινωνικές ανισότητες, την ανεργία, την αναξιοκρατ­ία, τους χαμηλούς μισθούς, τις υποβαθμισμ­ένες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση­ς και ένα αναποτελεσ­ματικό κράτος. Είναι φυσικό να μην έχουν και την καλύτερη άποψη για την πολιτική και τις εκλογές. Με ρωτάτε τι καινούργιο έχουμε να πούμε. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ανανεώθηκε με νέους ανθρώπους και αντιλήψεις και έθεσε στο επίκεντρο του προγράμματ­ός του τους νέους και τα προβλήματά τους, καθώς και την εκπόνηση κατάλληλων πολιτικών, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν σε μια χώρα ευρωπαϊκή και σε ένα περιβάλλον αξιοκρατία­ς και σεβασμού του πολίτη. Τους καλώ και τους παρακαλώ να στηρίξουν την προσπάθεια μας. Τους νοιαζόμαστ­ε και προσπαθούμ­ε να τους κάνουμε να το αισθανθούν. Με την αποχή δεν αλλάζει τίποτε. Με τη συμμετοχή όλα μπορούν να αλλάξουν ή έστω να βελτιωθούν. Κανείς δεν μπορεί μόνος του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece