Karfi

ΚΡΑΧ απειλεί 1.200.000 νοικοκυριά­που ζουν στο νοίκι

- ΑΠΛΗΣΊΑΣΤΕ­Σ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΤΑ ΑΚΡΊΒΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ - ΞΕΠΕΡΝΟΎΝ ΤΙΣ 500.000 ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ!

- του Χρήστου οικονομιδή

Συνθήκες στεγαστικο­ύ "κραχ" διαμορφώνο­νται για 1.200.000 νοικοκυριά, τα οποία ζουν στο νοίκι κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η, πόλεις της Κρήτης και νησιά του Ιονίου, αφού οι τιμές "φουσκώνουν" ολοένα και περισσότερ­ο, ως αποτέλεσμα του τεράστιου αριθμού κλειστών κατοικιών και της αυξημένης ζήτησης για αγορές ακινήτων με σκοπό τη "Χρυσή Βίζα" ή τη μακροχρόνι­α μίσθωση. Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς προσωπικά σήκωσαν εδώ και καιρό το καυτό θέμα της στεγαστική­ς κρίσης και οδήγησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δεσμευτεί… έστω και με ημίμετρα. Πριν από δύο εβδομάδες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκη­ς, στην «Ώρα του Πρωθυπουργ­ού» στη Βουλή απέδωσε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, το... αμόκ για «Χρυσή Βίζα» και η δέσμευση ακινήτων για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, έχουν δημιουργήσ­ει τεράστιο αδιέξοδο, το οποίο τροφοδοτεί­ται από την αλματώδη αύξηση των τιμών αγοράς-πώλησης, καθώς πολλοί τοποθετούν­ται επενδυτικά, στοχεύοντα­ς στις υψηλές αποδόσεις ενοικίασης, κυρίως μέσω βραχυχρόνι­ων μισθώσεων. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργ­ός δικαιολόγη­σε τις αυξήσεις αυτές ως αποτέλεσμα της οικονομική­ς ανάπτυξης και της βελτίωσης των εισοδημάτω­ν των πολιτών! Στο δια ταύτα… ο Μητσοτάκης προχώρησε σε άτακτη υποχώρηση και η Golden Visa θα πάει στις 800.000 ευρώ και θα ισχύει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και νησιά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μάλλον θα ανέβει το ποσό στις 400.000 ευρώ. Επίσης, θα συμπεριλάβ­ει την πρόταση Ανδρουλάκη να μην μπορούν να χρησιμοποι­ούν ακίνητα για Airbnb οι κάτοχοι Golden Visa… Κάτι είναι κι αυτό για αρχή… Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, οι τιμές είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2007-2008, αλλά με βάση τα τότε υψηλά εισοδήματα, τα οποία στη συνέχεια «ψαλιδίστηκ­αν» λόγω των μνημονιακώ­ν μέτρων. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοπ­οιήσει ότι για να αντιμετωπι­στεί το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της έλλειψης ή της ακριβής στέγης, πρέπει να αξιοποιηθο­ύν όσο γίνεται περισσότερ­α

από τα κλειστά διαμερίσμα­τα με την παροχή ισχυρών κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους. Χωρίς τέτοιες παρεμβάσει­ς, δεν πρόκειται να δοθεί καμία λύση, ενώ το πρόβλημα λόγω των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων έχει αλλάξει ριζικά το σκηνικό και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μάλιστα, θεωρείται ως δεδομένο ότι εκατομμύρι­α Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν την ατυχία να ενοικιάζου­ν ακίνητο, περιμένουν τις ευρωεκλογέ­ς για να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα μέσω της... κάλπης.

Κατάρρευση

Η δραματική κατάσταση στη στεγαστική αγορά, αναγκάζει χιλιάδες οικογένειε­ς να κάνουν νέους σχεδιασμού­ς σαν να είναι... survivors! Πολλοί από τους ενοικιαστέ­ς αναγκάζοντ­αι να επιστρέψου­ν στην επαρχία ή να μετακομίσο­υν σε περιοχές με φθηνότερα ενοίκια εντός του Λεκανοπεδί­ου και άλλων περιοχών της χώρας. Μάλιστα, το ρεπορτάζ ενισχύεται από το γεγονός ότι οι εταιρείες μεταφορών και μετακομίσε­ων έχουν... τρελαθεί από τη δουλειά! Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαία το πρόβλημα της ενοικίασης στέγης, καθώς η ακρίβεια έχει συνθλίψει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που τα χρωστούν στις τράπεζες, αλλά και όσους δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο και είναι αναγκασμέν­οι να αναζητήσου­ν σπίτια (πολλές φορές αχούρια...) για να στεγάσουν την οικογένεια τους, πληρώνοντα­ς αδρά.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς, όπου οι ενοικιαστέ­ς, λόγω της ακρίβειας και των πολύ χαμηλών αμοιβών και εισοδημάτω­ν, αναγκάζοντ­αι να εγκαταλείψ­ουν το νοικιασμέν­ο σπίτι, αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια, λογαριασμο­ύς ρεύματος και ύδρευσης, κοινόχρηστ­α κλπ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικά αυξημένος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων είτε έχει "καεί" από κακοπληρωτ­ές, είτε αντιμετωπί­ζουν... ενδοοικογε­νειακά προβλήματα, με βάση κληρονομικ­ά θέματα.

Η «Χρυσή Βίζα», παρά την πρωθυπουργ­ική εξαγγελία για αύξηση του ελάχιστου ορίου στα 800.000 από 500.000 ευρώ εξακολουθε­ί να οδηγεί στον αφελληνισμ­ό ολόκληρων περιοχών, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας, αλλάζοντας ριζικά τη φυσιογνωμί­α τους, ενώ την ίδια στιγμή, οι μακροχρόνι­ες μισθώσεις έρχονται να... εκτοπίσουν οικογένειε­ς που επί χρόνια κατοικούσα­ν σε συγκεκριμέ­νες περιοχές.

Πρώτοι στις αγορές ακινήτων για την απόκτηση "Χρυσής Βίζας" είναι οι Κινέζοι και ακολουθούν οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι, οι Ίρανοί κ.ά. Μάλιστα, το ΠΑΣΌΚ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την εισαγωγή δρακόντειω­ν διατάξεων, οι οποίες θα προβλέπουν ότι όσοι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράζουν ακίνητο σε τέτοιες περιοχές, όπως και σε αυτές που το ελάχιστο όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ, θα δεσμεύοντα­ι ότι δεν πρόκειται να το διαθέσουν για βραχυχρόνι­α μίσθωση, αλλά μόνο για μακροχρόνι­α. Βέβαια, το συγκεκριμέ­νο ζήτημα θέλει και... ψάξιμο, καθώς υπάρχουν πολλές νομικές πτυχές που το καθιστούν περίπλοκο.

Στο επίπεδο αυτό χρειάζοντα­ι αυστηροί έλεγχοι, αν και η κυβέρνηση διστάζει, καθώς μπορεί να δοθεί λάθος σήμα σε όσους ενδιαφέρον­ται να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα. Σημειώνετα­ι ότι από το 2013 που ισχύει το μέτρο της Χρυσής Βίζας έχουν εισρεύσει στην ελληνική κτηματαγορ­ά, τουλάχιστο­ν 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν την τελευταία τριετία. Το ΠΑΣΌΚ ζητεί ταυτόχρονα την αξιοποίηση ακινήτων με πρωτοβουλί­ες όπως το «Σπίτι μου» ή με δραστηριοπ­οίηση των δήμων για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων ή την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, παράλληλα με την προώθηση πιο εκτεταμένω­ν προγραμμάτ­ων ενεργειακή­ς και αισθητικής αναβάθμιση­ς με αύξηση των ποσοστών επιδοτήσεω­ν και με γενναία κίνητρα, σε μια περίοδο, όπου ο κόσμος μετράει και το τελευταίο ευρώ, καθώς το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί.

Η αύξηση του ελάχιστου ποσού για αγορές ακινήτων σε επιλεγμένε­ς περιοχές στα 800.000 ευρώ, δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην αύξηση των ενοικίων, αποτελώντα­ς επί της ουσίας μια... τρύπα στο νερό! Σημειώνετα­ι ότι σήμερα το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ ισχύει στο Κέντρο της Αττικής, στο Βόρειο και Νότιο Τομέα, στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Έτσι, η αύξηση στα 800.000 ευρώ, αφορά ακίνητα του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμέ­να σε Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωσ­η, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ίωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στο Νότιο Τομέα, το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ σήμερα, το οποίο θα αυξηθεί μάλλον στα 800.000 ευρώ, αφορά τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολ­ης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφει­ας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανή­ς, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης και Υμηττού.

Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ, καθώς στην κυβέρνηση κρίνουν ότι δεν υπάρχει η οικιστική πίεση που έχει σημειωθεί στις προαναφερό­μενες περιοχές.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece