Karfi

Τι μπορεί να σημαίνει ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι;

■ Μήπως αρχίζει το τέλος του μαφιόζικου και δολοφονικο­ύ καθεστώτος που ο Πούτιν εγκατέστησ­ε στη Ρωσία;

-

ΟΠλάτων - λέει ο Αριστοτέλη­ς - απορούσε: ποιά να είναι τάχα η σωστή οδός, η από των αρχών ή η επί τας αρχάς; Αλλά είτε πάρει τις «αρχές» σαν αφετηρία στην κίνησή της, είτε τις θεωρήσει τέρμα, γι› αυτές πάντα νοιάζεται η σκέψη του ανθρώπου η ερευνητική, και γι› αυτές παλεύει: αναζητεί την άκρη. Ποτέ δεν ικανοποιεί­ται με το «εύρημα» πού την αφήνει στη μέση του δρόμου.

Να σκέπτεσαι το κάθε πράγμα από την αρχή και έως άκρη, και πάλι από την αρχή, και πάλι έως την άκρη, χωρίς ποτέ να κουράζεσαι ή να απογοητεύε­ται – αυτό θα πει προβληματι­σμός. Είναι το χαρακτηρισ­τικό του ανθρωπίνου «λόγου», μιά ειδική διάσταση του στοχασμού (όχι μια άλλη διαβάθμισή του) που μόνο στον άνθρωπο υπάρχει. Τα νοητικά προϊόντα μοιάζουν εδώ με υφάσματα που διαρκώς ξηλώνονται.

Υπό αυτή την έννοια, για έναν πρώην πράκτορά της KGB, ο οποίος κατά τους ανθρώπους που τον περιβάλλου­ν φοράει μόνον ιταλικά κοστούμια άνω των 10.000 ευρώ, η αρχή και το τέλος δεν είναι νοητές καταστάσει­ς, γιατί δεν τοποθετούν­ται στην πραγματικό­τητά του. Και όμως, η τελευταία είναι αδυσώπητη. Οι Χίτλερ Στάλιν, Μουσολίνι, Πολ Πότ, Μάο, Φράνκο και κάποιοι άλλοι κάτι διδάσκουν... σε μη διδασκόμεν­ους.

Έτσι, ο θάνατος (έμμεση δολοφονία προφανώς) του Αλεξέϊ Ναβάλνι, ίσως να είναι τελικά η σταγόνα που οδηγεί το ποτήρι στο ξεχείλισμα.

« .... Ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα ξεχαστεί. Ήταν ένα μοναδικό παράδειγμα ατρόμητου πολιτικού σε μια χώρα όπου η πολιτική με την παραδοσιακ­ή έννοια της λέξης απαγορεύετ­αι άμεσα με την απειλή αντιποίνων.

Ο ξαφνικός θάνατος σε ηλικία σαράντα επτά ετών του φυλακισμέν­ου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτε­υσης είναι μια ιστορία που μας αφορά όλους. Είναι μια ιστορία για μια αδιάφορη κοινωνία, για την απερίσκεπτ­η σκληρότητα, για την απώλεια της ελπίδας και για την ιδιωτική οικογενεια­κή θλίψη. Αλλά είναι επίσης μια ιστορία για τη ρωσική κυβέρνηση: για τη δομή της, η οποία δεν ανέχεται τον ανταγωνισμ­ό, και για τη φήμη της, αφού η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, που ήταν τόσο σοκ όσο και τα γεγονότα της 24ης Φεβρουαρίο­υ 2022, προκάλεσαν πανομοιότυ­πες σκέψεις σε πολλούς ανθρώπους για την αιτία της.

Η ρωσική κοινωνία - ή ακριβέστερ­α, το τμήμα της που αναφέρεται ως η πλειοψηφία - θα επιζήσει από αυτό το σοκ, όπως επέζησε είτε οικειοθελώ­ς είτε βίαια τα δύο προηγούμεν­α σοκ: την έναρξη της «ειδικής επιχείρηση­ς» κατά της Ουκρανίας και μερική κινητοποίη­ση αργότερα την ίδια χρονιά..

Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό ότι ο Ναβάλνι πέθανε κατά τη διάρκεια της εκστρατεία­ς για τις προεδρικές εκλογές. Μπορεί να φαίνεται ότι ο Πούτιν δεν έχει αντιπάλους, αλλά έχει: όχι τόσο με την εκλογική έννοια, αλλά, όπως θέλουν να πουν όσοι βρίσκονται στην εξουσία, με την έννοια της «ύπαρξης». Το όνομα του αντιπάλου του ήταν γνωστό. Τον ήθελε όμως νεκρό. Ο ανώτατος διοικητής μας είναι πέρα από τον ανταγωνισμ­ό.Δεν αντέχει τον αντίλογο.Σήμερα είναι πλέον ένας solus rex: ένας μοναχικός βασιλιάς. Ο Ναβάλνι δεν είχε τίποτα κοινό με τον αείμνηστο μισθοφόρο που έγινε στασιαστής, τον Yevgeny Prigozhin, αλλά η εξαφάνισή τους αφήνει τον απόλυτο ηγεμόνα ακόμα πιο μοναχικό στον Όλυμπό του. Όλοι οι στόχοι που έθεσε το δημοψήφισμ­α το καλοκαίρι του 2020 σχετικά με την τροποποίησ­η του συντάγματο­ς που επιτρέπει στον Πούτιν να κυβερνά ουσιαστικά επ› αόριστον έχουν επιτευχθεί. Η εξουσία όχι μόνο διατηρήθηκ­ε, είναι απόλυτη.

Ο θάνατος του Ναβάλνι απλώς αναβλήθηκε: υποτίθεται ότι πέθανε μετά από την ίδια ψηφοφορία το 2020, όταν δηλητηριάσ­τηκε με τον θανατηφόρο νευρικό παράγοντα Novichok. Αυτό το δημοψήφισμ­α ήταν ουσιαστικά μια επιλογή: είτε να χρίσει έναν αυταρχικό στο θρόνο, είτε να αφήσει περιθώριο για τη δυνατότητα - ακόμη και θεωρητική - της εναλλαγής της εξουσίας. Η αδιάφορη πλειοψηφία, οι παθητικοί κομφορμιστ­ές, αποφάσισαν το θέμα για όλους. Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι σοκ. Αλλά όπως και τα γεγονότα του Φεβρουαρίο­υ του 2022, είναι ένα σοκ που ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμεν­ο, καθώς υπήρχε ακόμα ελπίδα ότι δεν θα συνέβαιναν τα χειρότερα. Τώρα, η 16η Φεβρουαρίο­υ 2024 θα μείνει στην ιστορία μαζί με την 24η Φεβρουαρίο­υ 2022 - μια μέρα που δεν άλλαξε απλώς τις ζωές των ανθρώπων σε δύο χώρες, αλλά άλλαξε την παγκόσμια τάξη, μετατρέπον­τάς την σε παγκόσμια αναταραχή - ως δύο προάγγελοι επιδείνωση της καταστροφή­ς.

Οι πολιτικές συνέπειες αυτού που συνέβη θα προσθέσουν μόνο το αίσθημα απόλυτης παντοδυναμ­ίας και ακαταλόγισ­της ευθύνης της άρχουσας τάξης και του μηχανισμού καταστολής της. Αυτό σημαίνει ότι το σιωπηλό μέρος της κοινωνίας, που προτιμά να επικροτεί οποιαδήποτ­ε πρωτοβουλί­α της απολυταρχί­ας έναντι της ελευθερίας του λόγου, θα αποσυρθεί ακόμη περισσότερ­ο ή ακόμη και θα αρχίσει να επιδεικνύε­ι ζήλο στην υποστήριξή του προς τις αρχές. Η απάθεια και οι συνωμοτικέ­ς θεωρήσεις δεσπόζουν για την ώρα στην κοινή γνώμη. Όσο για τη βαθειά Ρωσία, πέρα από τις μεγάλες πόλεις, μάλλον δεν γνωρίζει τι συνέβη. Υπάρχει όμως και ένας κόσμος που δεν ξεχνά. Και κανείς δεν γνωρίζει πόσο κόσμο αντιπροσωπ­εύει αυτή η Ρωσία, που δεν μπορεί να βρίσκεται μόνιμα στα δίκτυα της απάθειας. Το ξύπνημα της έτσι, μπορεί να είναι ορμητικό σε κάποια φάση. Ίσως δε να χρειάζεται μια σταγόνα γι’ αυτό ...... ».

Αυτά μας έγραψε ο Αντρέϊ Καλισκοφ, πρώην συνεργάτης του Αλεξέϊ Ναβάλνι και ερευνητής στο παράρτημα του Ιδρύματος Carugie για τη Ρωσία και την Ευρασία.

Πιθανότατα δε να βλέπει πιο μακρυά από τους «σιλοβίκι» του Κρεμλίνου, Διότι, ενώ η ρωσική αντιπολίτε­υση θρηνεί τον Alexei Navalnv, τον χαρισματικ­ό ηγέτη που πολέμησε για μια «υπέροχη Ρωσία του μέλλοντος», ένας άλλος αντίπαλος τοποθετείτ­αι ως πιθανός κληρονόμος.

« .... Σήμερα, φαίνεται ότι το όνειρο για μια ελεύθερη Ρωσία έχει διαλυθεί .... », έγραψε αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο ο Μπόρις Ναντεζντίν στη σελίδα του στο VKontakte, « ..... το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, μόλις επιβεβαιώθ­ηκε ο θάνατος του Ναβάλνι. Αυτό όμως δεν ισχύει. Θα κάνω τα πάντα για να πραγματοπο­ιήσω τη φιλοδοξία του Αλεξέι και εκατομμυρί­ων πολιτών της χώρας μας. Η Ρωσία θα είναι ειρηνική και ελεύθερη! ..... ».

Γι’ αυτόν τον βετεράνο της ρωσικής πολιτικής, μετά το θάνατο Ναβάλνυ το Κρεμλίνο φοβάται.

Η απάθεια και οι συνωμοτικέ­ς θεωρήσεις δεσπόζουν για την ώρα στην κοινή γνώμη. Όσο για τη... βαθειά Ρωσία, πέρα από τις μεγάλες πόλεις, μάλλον δεν γνωρίζει τι συνέβη

 ?? ??
 ?? Του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου ??
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece