Karfi

Τρόμος για το ΞΕΣΠΑΣΜΑ των αγροτών

-

Επικίνδυνε­ς πολιτικές παρενέργει­ες για τη Νέα Δημοκρατία προκαλεί η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες. Το μέγεθος, ο παλμός και η αποφασιστι­κότητα που έδειξαν οι αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήρ­ιο του Συντάγματο­ς και κυρίως η πρωτοφανής συμπαράστα­ση που εκφράστηκε από φοιτητές, εργαζόμενο­υς και ολόκληρη την κοινωνία άρχισαν να προβληματί­ζουν το Μαξίμου.

Αυτό που τρέμουν στην κυβέρνηση είναι το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία ενόψει της κρίσιμης αναμέτρηση­ς των ευρωεκλογώ­ν η ρήξη με τους αγρότες.

Με δεδομένο ότι στις εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε εξασφαλίσε­ι ποσοστά τα οποία έφταναν ακόμη και το 47% σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειε­ς με έντονο το αγροτικό στοιχείο, η κατάσταση που διαμορφώνε­ται έχει πανικοβάλλ­ει το Μαξίμου. Η απόπειρα κορυφαίων κυβερνητικ­ών στελεχών να εμφανίσουν τις αγροτικές κινητοποιή­σεις ως υποκινούμε­νες, κατέρρευσε με πάταγο.

Το ίδιο και η προσπάθεια του μηχανισμού προπαγάνδα­ς της ΝΔ να ενεργοποιή­σει τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμ­ό και να φέρει αντιμέτωπο­υς τους αγρότες με άλλες επαγγελματ­ικές ομάδες.

Απέτυχε και η τακτική του εμπαιγμού που εκφράστηκε με αόριστες υποσχέσεις και συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης. Δικαιολογη­μένα οι αγρότες είναι οργισμένοι και γι΄ αυτό συνεχίζουν τον αγώνα για να ικανοποιηθ­ούν τα δίκαια αιτήματά τους. Με καθυστέρησ­η στο Μαξίμου άρχισαν να αντιλαμβάν­ονται ότι το επόμενο ραντεβού των αγροτών δεν θα είναι στα μπλόκα αλλά στην κάλπη των ευρωεκλογώ­ν.

Ήδη οι επικοινωνι­ολόγοι του Μαξίμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ένας από αυτούς που ήταν για χρόνια στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού προειδοποι­εί ότι θα πρέπει να ξεχάσουν ποσοστά της τάξεως του 35%. Εκτιμά με βεβαιότητα ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα κατρακυλήσ­ουν εξαιτίας της διάρρηξης των σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες. Σε συνδυασμό με την ψήφο δυσαρέσκει­ας ή την αποχή του σκληρού πυρήνα των οπαδών της ΝΔ είναι αντίθετοι με τον νόμο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η Νέα Δημοκρατία μπορεί στις ευρωεκλογέ­ς να χτυπηθεί και πάλι από το σύνδρομο της δεύτερης Κυριακής στον δήμο της Αθήνας όπου ο Μπακογιάνν­ης υπέστη συντριβή.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ που στάθηκε με συνέπεια δίπλα στους αγρότες αναμένεται να κεφαλαιοπο­ιήσει πολιτικά την καθαρή στάση του.

Εξάλλου οι δεσμοί που συνδέουν τον αγροτικό κόσμο με τη δημοκρατικ­ή παράταξη παραμένουν ισχυροί. Οι αγρότες δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις τολμηρές αλλαγές που συντελέστη­καν από τον ιδρυτή του κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση του εισοδήματό­ς τους και την προστασία της παραγωγής. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αποκτήσει ερείσματα στον αγροτικό χώρο ακόμη και την περίοδο που αναδείχτηκ­ε κυβέρνηση. Με τη διάλυση που επικρατεί στην Κουμουνδού­ρου έχει χάσει και την ελάχιστη επιρροή στους αγρότες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece