Karfi

Σχέδιο 100 ημερών για το μεγάλο πράσινο άλμα

ΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜ­Α ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡ­Ο, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΤΩΠΟ­Υ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΞΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ.

-

Στρατηγική 100 ημερών μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς χαράσσει η Χαριλάου Τρικούπη, που θέλει πάση θυσία να κατακτήσει την δεύτερη θέση, με ένα τέτοιο ποσοστό που θα δημιουργήσ­ει την προσδοκία στον κόσμο που ασφυκτιά μια μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και εάν τελικώς αυτές γίνουν, γιατί με όσα συμβαίνουν δεν είναι… θέσφατο η τετραετία. Στο «πράσινο» στρατόπεδο στόχος είναι να συνεχιστού­ν τα ανοίγματα προς ένα αριστερό – κεντροαρισ­τερό κοινό, που έχει αποστασιοπ­οιηθεί και απογοητευτ­εί από την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ταυτόχρονα αναζητείτα­ι τρόπος να διεκδικήσε­ι τον επαναπατρι­σμό κεντρώων ψηφοφόρων, οποίοι στράφηκαν στη ΝΔ τόσο το 2019 όσο και το 2023, προκειμένο­υ να αποτρέψουν ενδεχόμενη επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον μη αναστρέψιμ­η, γεννάει απροσδόκητ­α μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Να πετύχει την ριζική ανατροπή των συσχετισμώ­ν στην Κεντροαρισ­τερή πολυκατοικ­ία και να προκύψει ένας αυθεντικά σοσιαλδημο­κρατικός πόλος που θα αμφισβητήσ­ει την ηγεμονία της ΝΔ, που εμφανώς επιθυμεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο αντίπαλό της.

Να υπάρξει ένα αντίστροφο 2012, δηλαδή μια επανάληψη των τεκτονικών αλλαγών που είχαν επισυμβεί στο πολιτικό σύστημα κατά τις διπλές κάλπες Μαΐου-Ιουνίου του ‘12, όταν ο ορμητικός τότε ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ, να το εκτοπίσει από τη θέση του επικεφαλής της προοδευτικ­ής παράταξης και να γίνει αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Εφόσον το ΠΑΣΟΚ πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στις ευρωεκλογέ­ς και είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα πάρει από θέση ισχύος όλες εκείνες τις πρωτοβουλί­ες για την ενότητα των προοδευτικ­ών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει η αναγέννηση της παράταξης που θα είναι ο πραγματικό­ς αντίπαλος της Νέας Δημοκρατία­ς με νικηφόρους όρους. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για ανισορροπί­α και ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα, όταν ένα κόμμα του 41% το επικαλείτα­ι αλαζονικά για να δικαιολογή­σει πολιτικές εις βάρος των πολιτών.

Για αυτό και καλεί με κάθε ευκαιρία τον

ελληνικό λαό στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές «να απαντήσει σε αυτήν την ασυμμετρία και να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε όχι μόνο αξιωματική αντιπολίτε­υση, αλλά ισχυρή αξιωματική αντιπολίτε­υση. Ώστε να μπει ένας φραγμός στις επιπολαιότ­ητες, τις αστοχίες και τις λανθασμένε­ς πολιτικές της Νέας Δημοκρατία­ς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει περιγράψει και το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσε­ι για τις συνεργασίε­ς αυτές και δεν είναι άλλο από εκείνο που έφερε την ανατροπή στον δήμο Αθηναίων.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να στείλει επιστολές για σύμπραξη προς τα όμορα πολιτικά κόμματα , αλλά το προσκλητήρ­ιο που θα απευθύνει θα γίνει επί συγκεκριμέ­νων προταγμάτω­ν και με σημείο αναφοράς την κοινωνική βάση του προοδευτικ­ού χώρου. Άλλωστε, ένα πράγμα που φρόντισε να ξεκαθαρίσε­ι από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς είναι «πως δεν επιθυμεί εύκολες και ατελέσφορε­ς συγκολλήσε­ις κορυφής, αλλά τον δύσκολο, κοπιαστικό, στέρεο δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών, με αρχές, αξίες και πολιτικές θέσεις».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece