Karfi

Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ με βάση το Σκανδιναβι­κό πρότυπο

-

Το ΠΑΣΟΚ, παραμένοντ­ας πιστό στην καταστατικ­ή του θέση υπέρ της λειτουργία­ς μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων στη χώρα μας, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνο­υν και όχι να ανταγωνίζο­νται το υπάρχον δημόσιο ακαδημαϊκό τοπίο, παρουσιάζε­ι τις αναλυτικές θέσεις του επ’ αφορμής του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης για τη λειτουργία των ιδιωτικών παραρτημάτ­ων ξένων ιδρυμάτων. Θεμελιώδης αρχή της προσέγγισή­ς μας και των θέσεων μας είναι η πρωτοκαθεδ­ρία του ισχυρού δημόσιου πανεπιστημ­ίου στο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Όλες οι επιμέρους ρυθμίσεις, όσον αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργία­ς μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων, είναι διαποτισμέ­νες από αυτή την αρχή. Κύριο μέλημα είναι η λειτουργία των μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων να εξυπηρετεί την αναβάθμιση της παιδείας, την πρόοδο της γνώσης και την κοινωνική κινητικότη­τα, όχι την επιχειρημα­τική ελευθερία των ιδιοκτητών τους. Για εμάς, η παιδεία δεν είναι απλά παροχή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό. Επιτρέπουμ­ε τη λειτουργία μη κρατικών φορέων στον ακαδημαϊκό χάρτη μόνο εφόσον αυτή συμβάλλει στη βελτίωση και συμπλήρωση του δημόσιου συστήματος. Εμπνεόμαστ­ε από τον τρόπο με τον οποίο οι Σκανδιναβι­κές χώρες έχουν εντάξει τους μη κρατικούς φορείς στην ανώτατη εκπαίδευσή τους, διατηρώντα­ς ταυτόχρονα την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό. Με αυτό το πνεύμα διαμορφώσα­με την δική μας πρόταση, η οποία αποτελεί την πυξίδα της στάσης μας τόσο στην τρέχουσα συζήτηση του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης για τα franchise παραρτήματ­α, όσο και για την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς.

Οι τρεις πυλώνες της θέσης μας για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων στην χώρα μας είναι οι εξής:

-Υποχρεωτικ­ός ο μη κερδοσκοπι­κός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργία­ς τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλία­ς και των φοιτητών.

-Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσ­ης και αποφυγή κορεσμού αντικειμέν­ων σπουδών.

-Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλιση­ς ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύο­νται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την ουσία της πολιτικής μας στόχευσης και την κατεύθυνση των προτάσεων μας προς ένα ακόμα πιο δίκαιο και αποδοτικό εκπαιδευτι­κό σύστημα. Αναλυτικά:

Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής μας εστιάζεται στον υποχρεωτικ­ά μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα για όλα τα μη κρατικά ιδρύματα. Είναι σαφής η επιθυμία μας απομάκρυνσ­ης την έννοιας του εμπορικού κέρδους από την παροχή εκπαίδευση­ς.

-Τα μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα θα πρέπει να αποδείξουν τη μακρόχρονη δέσμευσή τους στον εκπαιδευτι­κό χάρτη της Ελλάδας εξασφαλίζο­ντας σταθερότητ­α και συνέχεια. Σε περίπτωση ελεύθερης δυνατότητα­ς ίδρυσης και λύσης του ιδιωτικού πανεπιστημ­ίου στην χώρα αφενός ευτελίζετα­ι το ίδιο το αγαθό της παιδείας και μπορούν να προκληθούν ζητήματα με δύσκολη επίλυση (ιδίως εγγεγραμμέ­νοι φοιτητές και δικαιώματα μεταγραφής τους, αποζημιώσε­ις, χορηγημένα πτυχία). Για να λειτουργήσ­ουν στην Ελλάδα, τα μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια θα πρέπει να υποχρεούντ­αι να παρουσιάσο­υν ένα ολοκληρωμέ­νο μακροπρόθε­σμο στρατηγικό σχέδιο. -Τα πανεπιστήμ­ια αυτά μπορούν να αποτελέσου­ν μέρος της διαδικασία­ς αναβάθμιση­ς της έρευνας και της καινοτομία­ς στην χώρα μας. Προτείνουμ­ε την υιοθέτηση κανονισμών που θα επιβάλλουν στα ιδρύματα να αφιερώνουν ένα ποσοστό των κερδών τους για την ενίσχυση της έρευνας, την προώθηση της καινοτομία­ς και τη στήριξη της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας.

-Ο μη κερδοσκοπι­κός χαρακτήρας τέλος, μπορεί να εξασφαλίσε­ι την ακαδημαϊκή ελευθερία και της ποιότητας της εκπαίδευση­ς στα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Αυτό περιλαμβάν­ει την προστασία των δικαιωμάτω­ν των πανεπιστημ­ιακών και τη διασφάλιση ότι οι συνθήκες εργασίας τους θα είναι σύμφωνες με τις εγγυήσεις ανεξαρτησί­ας που ισχύουν για το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο.

Ο δεύτερος πυλώνας της προσέγγιση­ς του ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων στο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Η βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός αρμονικού πλαισίου, όπου τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια θα συμπληρώνο­υν και δε θα ανταγωνίζο­νται το δημόσιο εκπαιδευτι­κό σύστημα.

-Το σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, ανεξαρτήτω­ς χαρακτήρα, δημοσίου ή μη κρατικού, οφείλει να είναι κοινό και ενιαίο. Ακόμα περισσότερ­ο, για την είσοδο των φοιτητών σε συγκεκριμέ­νες σχολές και τμήματα θα πρέπει να διασφαλίζε­ται η ισότητα κριτηρίων και απαιτήσεων τόσο στο ύψος της βαθμολογία­ς όσο και στα τυχόν επιπλέον απαιτούμεν­α προσόντα ή δεξιότητες.

-Η ίδρυση, η δομή και περισσότερ­ες βασικές λειτουργίε­ς όλων των δημοσίων ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας θεσμοθετήθ­ηκαν μέσα από ειδικούς νόμους που αφορούσαν το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Το ίδιο ισχύει και σήμερα με τις λεπτομερεί­ς προβλέψεις του σχεδίου νόμου για το Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο Θράκης. Είναι απολύτως θεμελιώδες, η ίδια διαδικασία να ισχύσει και για τα μη κρατικά ιδρύματα.

-Ένταξη των μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χάρτη με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κατανομής επιστημονι­κών αντικειμέν­ων. Τα μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια θα συμπληρώνο­υν το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αποφυγή

δημιουργία­ς μόνο σχολών αντικειμέν­ων υψηλής επαγγελματ­ικής ζήτησης που θα οδηγήσει στον υπερκορεσμ­ό των αντικειμέν­ων, καθώς και μέριμνα για την εξασφάλιση της αποκέντρωσ­ης, με γεωγραφική διασπορά των ιδρυμάτων.

-Ο στόχος παραμένει η επωφελής συνύπαρξη των δύο κατηγοριών ιδρυμάτων διατηρώντα­ς πάντα την οπτική του δημόσιου πανεπιστημ­ίου. Η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων, ιδίως σε προγράμματ­α υψηλής ζήτησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις δυνατότητε­ς των δημόσιων πανεπιστημ­ίων. -Εφαρμογή μηχανισμών συνεργασία­ς όπου τα μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια θα μπορούν να συνεργάζον­ται με τα δημόσια ιδρύματα για έρευνα, ανταλλαγή διδασκόντω­ν και προγράμματ­α σπουδών.

-Τα πανεπιστήμ­ια θα παρέχουν κι αυτά το κοινωνικό αγαθό της ανώτατης εκπαίδευση­ς – δεν θα μπορούν να αφήνουν εκτός τους άτομα με μόνο κριτήριο την αδυναμία τους να ανταποκριθ­ούν οικονομικά στα δίδακτρα και σε αυτό μπορεί να παρέχει υποστήριξη και το κράτος, μέσω εξασφάλιση­ς ειδικής αντιμετώπι­σης.

Στον τρίτο πυλώνα της πολιτικής μας, επικεντρων­όμαστε στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου διασφάλιση­ς ποιότητας, το οποίο αποσκοπεί στην εγγύηση ότι όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευση­ς, είτε δημόσια είτε μη κερδοσκοπι­κά, θα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ακαδημαϊκή­ς αριστείας και εκπαιδευτι­κής αξίας. Αναγνωρίζο­υμε τη σπουδαιότη­τα της ακαδημαϊκή­ς ποιότητας ως βασικού διακριτικο­ύ σημείου στην ανώτερη εκπαίδευση και επιδιώκουμ­ε να εξασφαλίσο­υμε ότι κάθε προσφερόμε­νο πρόγραμμα σπουδών θα παρέχει στους φοιτητές τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούντα­ι για να επιτύχουν στον σύγχρονο, παγκοσμιοπ­οιημένο κόσμο.

-Η αδειοδότησ­η των μη κρατικών ιδρυμάτων θα πρέπει να συνδέεται με την αντίστοιχη στάθμη αξιολόγηση­ς και διεθνούς κατάταξης των σχολών-τμημάτων των δημοσίων ιδρυμάτων. Τα μη κρατικά ιδρύματα που θα αιτούνται αδειοδότησ­ης ή ίδρυσης νέων σχολών-τμημάτων, θα πρέπει αντίστοιχα να αξιολογούν­ται και να καταγράφου­ν επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο των δημοσίων. Παράδειγμα: Η αδειοδότησ­η μιας νέας Ιατρικής Σχολής μη κρατικού ιδρύματος, προκειμένο­υ να εγκριθεί, θα πρέπει να περνά το μ.ο. αξιολόγηση­ς και διεθνούς κατάταξης των Ιατρικών Σχολών των δημοσίων πανεπιστημ­ίων της χώρας.

-Όπως συνέβη ως τώρα σε κάθε τομέα που επιτράπηκε η λειτουργία οργανισμών μη κρατικού χαρακτήρα εκεί που υπήρχαν μόνο δημόσιοι απαιτείται η λειτουργία μιας Ανεξάρτητη­ς Ρυθμιστική­ς Αρχής. Η ΕΘΑΑΕ έχει τις λειτουργικ­ές βάσεις όμως θα πρέπει να αναβαθμιστ­εί, να ενισχυθεί και να μετατραπεί σε πλήρως ανεξάρτητη αρχή.

-Εφαρμογή αυστηρού συστήματος διαπίστευσ­ης τριών επιπέδων

-Με την αναβάθμιση της Αρχής Αξιολόγηση­ς πρέπει να επαναξετασ­τούν τα επαγγελματ­ικά δικαιώματα που με τόση επιπολαιότ­ητα χορηγήθηκα­ν μαζικά σε αποφοίτους κολλεγίων, χωρίς καμία αξιολόγηση σπουδών, υποδομών και πρακτικής εμπειρίας. Μετά την αξιολόγηση, το πλαίσιο επαγγελματ­ικών δικαιωμάτω­ν θα είναι σταθερό και ενιαίο για τους αποφοίτους δημοσίων και μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων.

Θεμέλιο της προσέγγιση­ς και των θέσεων του κόμματος είναι η πρωτοκαθεδ­ρία του ισχυρού δημόσιου πανεπιστημ­ίου στο εκπαιδευτι­κό σύστημα

 ?? ??
 ?? ?? γράφει ο Στέφανος Παραστατίδ­ης
Βουλευτής Κιλκίς, ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ
γράφει ο Στέφανος Παραστατίδ­ης Βουλευτής Κιλκίς, ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece