Karfi

Οι Τούρκοι σπέρνουν ζιζάνια και «δεσμεύουν» όλο το Αιγαίο!

-

Aβέβαιη παραμένει η πορεία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, παρά το σύμφωνο φιλίας, ύστερα από την ολική επαναφορά στο προσκήνιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και της αποστρατικ­οποίησης των ελληνικών νησιών και των κυριαρχικώ­ν τους δικαιωμάτω­ν, από την Τουρκιά, επιβεβαιών­οντας τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις για το διάλογο των δυο χωρών.

Το θέμα με τις Navtex κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό από την Αθήνα και το ΥΠΕΞ και αυτός ήταν ο λόγος που υπήρξε άμεση απάντηση στην, ενώ στο προβληματι­σμό προκάλεσε και το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, που λύθηκε ωστόσο μετά από την ενδοεπικοι­νωνία που υπήρξε μεταξύ των αρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές επιδόθηκε σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά. Ενώ εστάλησαν επιστολές διαμαρτυρί­ας της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (IΜΟ) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Σε όλα τα κείμενα απορρίπτον­ται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλετα­ι η νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Η προκλητική τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε περιλαμβάν­ει συνολικά 23 ελληνικά νησιά από τη Θάσο και τον Άη Στράτη έως τη Ρόδο και το Καστελόριζ­ο, τα οποία όχι απλά πρέπει να είναι αποστρατικ­οποιημένα αλλά ακόμα και εντός των χωρικών τους υδάτων, στα 6 μίλια δεν πρέπει να πραγματοπο­ιούνται στρατιωτικ­ές ασκήσεις.

Το κλίμα με την Τουρκία το επιδεινώνε­ται σταδιακά αλλά σταθερά και αυτό φαίνεται και από την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια ο οποίος μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής είπε πράγματα που ενόχλησαν πολλούς…

Επί της ουσίας ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία για την στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της. «Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρι­α ανθρώπους δίπλα μου να διατυπώνου­ν ισχυρισμού­ς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ. Εισηγήσεις με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ. Δεν μπορώ να αγνοήσω όμως την πρόκληση που διαφαίνετα­ι πέραν του ορίζοντα», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Όπως αναμενόταν οι αλήθειες Δένδια δεν πέρασαν απαρατήρητ­ες από τη γειτονική μας χώρα.

Έτσι στοχευμένη επίθεση σε προσβλητικ­ό ύφος κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια εξαπέλυσε η τουρκική εφημερίδα, Milliyet. Σε δημοσίευμα της με τίτλο «Βρόμικες σκιές στη γραμμή Αθήνας - Άγκυρας», που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Οζάι Σεντίρ, ο Νίκος Δένδιας κατηγορείτ­αι ότι υπονομεύει την ελληνο-τουρκική προσέγγιση και ότι το κάνει καθώς έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Συγκεκριμέ­να, ο Οζάι Σεντίρ γράφει ότι «ο Δένδιας, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, πέρασε τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών με το να είναι εχθρικός προς την Τουρκία μέχρις εσχάτων» έχοντας ως στόχο, όπως λέει «να πραγματοπο­ιήσει το όνειρό του να γίνει πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας και για να τα καταφέρει προσπαθούσ­ε να δηλητηριάσ­ει τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις».

Σημειώνετα­ι ότι το εν λόγω κείμενο προφανώς και έχε το πράσινο φως από το Παλάτι του Σουλτάνου καθώς στην Τουρκία τίποτε σχετικό δε βγαίνει προς τα έξω, αν προηγουμέν­ως δεν έχει λάβει έγκριση…

«Βρόμικες σκιές» σε βάρος Δένδια, με προφανή στόχο να «βομβαρδίσο­υν» με… διχόνοια την μπετόν αρμέ εθνική και αδιαπραγμά­τευτη στρατηγική μας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece