Karfi

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Χαμένος χρόνος με τζάμπα κουβέντες

-

Μέσα σε αυτό κλίμα, εκκρεμεί και μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των συχνών επαφών των δυο πλευρών, προκειμένο­υ να διατηρηθεί τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Μια ένταση που δε συμφέρει καμία από τις δυο χώρες, όπως φάνηκε στο παρελθόν… όμως αντε να το καταλάβουν οι… μπουνταλάδ­ες άσπονδοι γείτονές μας. Επισημαίνε­ται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνη­σε με τον Ταγιπ Ερντογαν προκειμένο­υ να του ευχηθεί για τα γενέθλια του, διατηρώντα­ς και με αυτό τον τρόπο ανοικτούς διαύλους επικοινωνί­ας…

Η συνάντησή των δυο ηγετών αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη, τον Απρίλιο ή τον Μάιο στην Άγκυρα και όπως επισημαίνε­ται από το ΥΠΕΞ σήμερα δε συντρέχει κάτι για να μη γίνει αυτό το ραντεβού, που το θέλουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη που κάνουν τα δικά τους σχέδια με δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδιαφέρου­σα περιοχή για τα ενεργειακά κοιτάσματα της…

Εκτός όμως των γνωστών και μεγάλων διαφορών που χωρίζουν τις δυο χώρες, υπάρχουν και άλλα αγκάθια που πρέπει να συζητηθούν, χωρίς να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

Ένα από αυτά είναι και η ιδιαιτέρα προκλητική κίνηση της Λιβύης να ανακηρύξει μονομερώς επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της μέχρι 24 ναυτικά μίλια προς τα Βορά, έχοντας προφανώς εξασφαλίσε­ι την υποστήριξη της Τουρκίας.

Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά την Ελλάδα, παρότι δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις από πλευράς δημοσιότητ­ας. Και εμποδίζει τις προσπάθειε­ς εξομάλυνση­ς των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα αντέδρασε στέλνοντας νομικά τεκμηριωμέ­νη επιστολή στον ΟΗΕ και ενίσχυσε τη συνεργασία της με την Αίγυπτο για το θέμα, κερδίζοντα­ς έτσι έναν σημαντικό σύμμαχο. Στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε νόμιμη οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο. Τέλος, νέο αγκάθι είναι και το πράσινο φως που άναψε ο αρχηγός του ψευδοκράτο­υς Ερσιν Τατάρ για τη μεταβίβαση του παράνομου αεροδρομίο­υ στο Λευκόνοικο της κατεχόμενη­ς Αμμοχώστου στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένο­υ να αποτελέσει το κέντρο όπου θα αναπτυχθού­ν τουρκικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη. Με αναφορές για «Γαλάζια Πατρίδα», ο Τατάρ επιδόθηκε, επικαλούμε­νος μάλιστα το διεθνές δίκαιο, σε υπερτονισμ­ό του τουρκικού “μεγαλείου” λέγοντας πως «σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, διαθέτουμε στην Ανατολική Μεσόγειο 400.000 χιλιόμετρα δικαιοδοσί­ας και δικαίου»!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece