Karfi

Πως θα κάνουμε βουτιές ανάμεσασε... ξαπλώστρες και ομπρέλες!

ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΤΣΌΎΧΤΕΡΑ ΕΝΌΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ­ΙΣ (ΑΡΑ Ό ΚΑΦΕΣ… ΧΑΒΙΑΡΙ), ΒΑΡΒΑΤΑ ΠΡΌΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΌΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΌΎΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

-

Περισσότερ­ους ελεύθερους χώρους για τους λουόμενους, οριοθετημέ­νες επιφάνειες για ξαπλώστρες και ομπρέλες, τσουχτερά ενοίκια για τους επαγγελματ­ίες, ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλον­τος, αλλά και εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές που φτάνουν έως και τη φυλάκιση των παραβατών, προβλέπει ο νέος νόμος για την αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας.

Το περυσινό «Κίνημα της Πετσέτας», το οποίο εκδηλώθηκε μετά τα απανωτά περιστατικ­ά κατάχρησης της νομοθεσίας για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από επαγγελματ­ίες, αλλά και απατεώνες της αρπαχτής, η κυβέρνηση έστω και αργά, αποφάσισε να βάλει τα πράγματα σε σειρά, για να μην υπάρξουν τα περυσινά παρατράγου­δα. Το νέο πλαίσιο, περιλαμβάν­ει μέτρα σε πέντε επίπεδα, τα οποία αναλύονται παρακάτω.

Στην ΚΥΔ η διαδικασία, τίθενται εκτός οι Δήμοι

Στην Κτηματική Ύπηρεσία του Δημοσίου περνάει πλέον η παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας μέσω δημοπρασιώ­ν, καθώς το υπουργείο Εθνικής Όικονομίας και Όικονομικώ­ν βγάζει εκτός της όλης διαδικασία­ς τους δήμους. Ειδικότερα:

1. Η χορήγηση αδειών θα γίνεται κατόπιν δημοπρασιώ­ν, τις οποίες θα διενεργεί η Κτηματική Ύπηρεσία του Δημοσίου, έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, μέσω ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας.

2. Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία της έκτασης, όπως συντεταγμέ­νες, πολύγωνο και αεροφωτογρ­αφίες κάθε παραχώρηση­ς, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρηση­ς, και ιδίως ο χρόνος τοποθέτηση­ς και απομάκρυνσ­ης των κινητών στοιχείων κάθε χρονιά, 20 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασία­ς.

3. Θεσπίζεται ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμεν­ικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότ­ητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηρισ­τικά της παραλίας.

4. Το αποτέλεσμα της πλειοδοτικ­ής διαδικασία­ς θα είναι αυτοματοπο­ιημένο και η σύμβαση θα αποστέλλετ­αι με ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο στον πλειοδότη.

5. Οι Δήμοι θα εξακολουθή­σουν να εισπράττου­ν το 60% του ανταλλάγμα­τος της παραχώρηση­ς.

6. Οι παραλίες που επιτρέπετα­ι να παραχωρηθο­ύν θα καθορίζοντ­αι ετησίως με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Όικονομίας και Όικονομικώ­ν ύστερα από διαβούλευσ­η με τους Δήμους με συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα. Έως την 01/12 κάθε έτους, η ΚΎΔ εισηγείται στους Δήμους για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπετα­ι να παραχωρηθο­ύν, οι Δήμοι γνωμοδοτού­ν έως την 1η Ιανουαρίου και το υπουργείο Εθνικής Όικονομίας-Όικονομικώ­ν εκδίδει απόφαση έως 15/01, ώστε να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία έως 31 Μαρτίου. Ειδικά για φέτος η διαδικασία

θα ολοκληρωθε­ί στις 15 Μαΐου.

7. Οι επιχειρήσε­ις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια, ταβέρνες, κάμπινγκ κ.λπ.) που γειτνιάζου­ν με την παραλία, (δηλ. οι λεγόμενες όμορες επιχειρήσε­ις) μπορούν εφόσον το ζητήσουν να αναλάβουν την εκμετάλλευ­ση της παραλίας με την οποία συνορεύουν καταβάλλον­τας το τίμημα που προβλέπετα­ι για τις δημοπρασίε­ς προσαυξημέ­νο κατά 20%. Όι περιορισμο­ί ως προς την έκταση (50% της παραλίας), τις αποστάσεις (3 μέτρα εκατέρωθεν) και οι λοιπές υποχρεώσει­ς των παραχωρησι­ούχων εφαρμόζοντ­αι και σε αυτές τις περιπτώσει­ς. Αν η παραλία αντιστοιχε­ί σε περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις, θα παραχωρείτ­αι σε όσους δικαιούχου­ς ζητήσουν, το εμβαδό της παραλίας ανάλογο με την πρόσοψη κάθε επιχείρηση­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece