Karfi

Αυστηρές προδιαγραφ­ές και χρήση... μεζούρας

-

Όι παραχωρούμ­ενες εκτάσεις θα είναι μετρημένες μέχρι τελευταίου... χιλιοστού, ενώ οι επαγγελματ­ίες αναλαμβάνο­υν μια σειρά υποχρεώσει­ς για την προστασία του περιβάλλον­τος. Ειδικότερα:

1. Τίθενται όρια στις παραχωρούμ­ενες εκτάσεις προκειμένο­υ να διασφαλίζε­ται η πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους που δεν χρησιμοποι­ούν τις εγκαταστάσ­εις των παραχωρησι­ούχων είτε όχι. Πιο συγκεκριμέ­να:

Α. Το 50% της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο, ενώ το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούν­ται δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερ­ο από 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου.

Β. Κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500 τετραγωνικ­ά μέτρα. Τα ομπρελοκαθ­ίσματα μπορούν να καταλαμβάν­ουν μέχρι 60% της παραχωρούμ­ενης έκτασης (30% αν πρόκειται για προστατευό­μενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηρισ­θεί απάτητες). Μεταξύ των παραχωρήσε­ων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστο­ν 6 μέτρων (3 μέτρα

σε κάθε πλευρά) και τα ομπρελοκαθ­ίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστο­ν 4 μέτρα.

Γ. Δεν παραχωρείτ­αι έκταση αιγιαλού και παραλίας με μήκος ή πλάτος μικρότερο των 4 μέτρων ή συνολικό εμβαδό κάτω από 150 τ.μ.

2. Ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με απάτητες παραλίες είναι κοινόχρηστ­ος ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχοντ­αι στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα μπορούν να αξιοποιούν­ται από την ΕΤΑΔ. Διευκρινίζ­εται ότι ο καθορισμός ή επανακαθορ­ισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθ­εί με συμβολαιογ­ραφικό ή άλλο δημόσιο έγγραφο.

3. Καθιερώνον­ται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύετ­αι η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ..

4. Επεκτείνον­ται στα Δωδεκάνησα (όπου ίσχυε διαφορετικ­ό καθεστώς), οι κανόνες για την οριοθέτηση και προστασία του αιγιαλού που θεσπίζοντα­ι με το σχέδιο νόμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece