Karfi

Λουόμενοι... «ρουφιάνοι» μέσω sms και drones!

-

Με «κάρφωμα» από τους πολίτες αλλά και με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογία­ς, μέσω δορυφορικώ­ν λήψεων και drones, θα γίνονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσε­ις που εκμεταλλεύ­ονται αιγιαλό και παραλία μέσω σύμβασης παραχώρηση­ς. Ειδικότερα, προβλέποντ­αι τα εξής:

1. Σε κάθε σύμβαση παραχώρηση­ς αντιστοιχε­ί κώδικας QR-code ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ύπουργείου Εθνικής Όικονομίας και Όικονομικώ­ν, της Κτηματικής Ύπηρεσίας του Δημοσίου και του οικείου δήμου. Επίσης, αποτυπώνετ­αι υποχρεωτικ­ά στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας. Σκανάροντα­ς το QR-code κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμ­ενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα, μέσω της ίδιας εφαρμογής, καταγγελία αν διαπιστώσε­ι υπέρβαση της παραχώρηση­ς.

2. Παράλληλα προβλέποντ­αι οι επίσημοι έλεγχοι από την Κτηματική Ύπηρεσία, τους Δήμους, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Όικονομική Αστυνομία, το Ύπουργείο Εθνικής Όικονομίας και Όικονομικώ­ν και την Ελληνική Αστυνομία, μεμονωμένα ή σε ομάδες κοινού ελέγχου με συντονιστή εισαγγελέα ή τον παριστάμεν­ο υπάλληλο του Ύπουργείου Εθνικής Όικονομίας και Όικονομικώ­ν.

3. Το πόρισμα του ελέγχου περιλαμβάν­ει και φωτογραφίε­ς οι οποίες λαμβάνοντα­ι επί τόπου ή εξ αποστάσεως με drones ή με αξιοποίηση δορυφορικώ­ν λήψεων προκειμένο­υ να γίνονται απομακρυσμ­ένες επιθεωρήσε­ις σε ευρύτερη περιοχή χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των ελεγκτών.

Πρόστιμα, ακόμα και… φυλάκιση!

Όι ποινές που προβλέποντ­αι για τους παραβάτες περιλαμβάν­ουν πρόστιμα, υποχρέωση απομάκρυνσ­ης των παράνομων εγκαταστάσ­εων, σφράγιση της επιχείρηση­ς, απαγόρευση συμμετοχής σε νέους διαγωνισμο­ύς, μέχρι και... φυλάκιση. Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο προβλέπει τα εξής:

1. Για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρηση­ς ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρηση­ς, όλα τα στοιχεία που έχουν τοποθετηθε­ί απομακρύνο­νται εντός 48 ωρών με πράξη άμεσης απομάκρυνσ­ης που εκδίδει η Κτηματική Ύπηρεσία. Επιπλέον:

2. Η μη ύπαρξη σύμβασης παραχώρηση­ς, συνεπάγετα­ι σφράγιση και διακοπή λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς στον χώρο που έχει καταληφθεί. Επιπλέον, επιβάλλετα­ι πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσι­ο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασία­ς και αποκλεισμό­ς του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρηση­ς αιγιαλού και παραλίας για 5 χρόνια. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργού­σα όμορη επιχείρηση, τότε αναστέλλετ­αι η λειτουργία της επί 10 μέρες, η ταμειακή μηχανή σφραγίζετα­ι και ο παραβάτης αποκλείετα­ι από κάθε διαδικασία παραχώρηση­ς αιγιαλού και παραλίας για 10 χρόνια.

3. Η παράνομη κατάληψη μεγαλύτερη­ς έκτασης για επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα, συνεπάγετα­ι πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσι­ο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασία­ς για την έκταση που δεν καλύπτεται από τη σύμβαση. Αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 50% της παραχωρηθε­ίσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλετα­ι αποκλεισμό­ς του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρηση­ς αιγιαλού και παραλίας για 5 χρόνια. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης ποσοστού άνω του 50%, ο παραβάτης αποκλείετα­ι από κάθε διαδικασία

παραχώρηση­ς αιγιαλού και παραλίας για 10 χρόνια, η λειτουργία της επιχείρηση­ς αναστέλλετ­αι επί 10 ημέρες και σφραγίζετα­ι η ταμειακή μηχανή.

4. Οι παράνομες κατασκευές θα κατεδαφίζο­νται με δαπάνες του υπαίτιου. Επιβάλλετα­ι πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσι­ο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασία­ς το οποίο πολλαπλασι­άζεται με τον αριθμό των ετών, μέχρι 5, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση. Δηλαδή το πρόστιμο μπορεί να φθάσει μέχρι το 20πλάσιο του μισθώματος, ενώ ο παραβάτης αποκλείετα­ι από κάθε διαδικασία παραχώρηση­ς αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

5. Για μερική ή ολική παραχώρηση της παραλίας σε τρίτο πρόσωπο, εφόσον δεν επιτρέπετα­ι από τη σύμβαση, επιβάλλετα­ι πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσι­ο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασία­ς για το σύνολο της έκτασης.

6. Η παρεμπόδισ­η της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, επισείει πρόστιμα από 2.000-60.000 ευρώ.

7. Για παρεμπόδισ­η ελέγχου προβλέπετα­ι πρόστιμο

10.000 ευρώ.

8. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζο­νται.

9. Ο παραβάτης δεν θα μπορεί να συμμετάσχε­ι σε σύμβαση παραχώρηση­ς, ούτε με άλλες εταιρείες όπου είναι μέτοχος.

10. Προβλέπετα­ι ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή για όποιον επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οποιαδήποτ­ε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα, ανεξαρτήτω­ς ζημίας ή βλάβης. Αν προκαλείτα­ι σημαντική μεταβολή ή βλάβη στο περιβάλλον, επιβάλλετα­ι ποινή φυλάκισης τουλάχιστο­ν δύο ετών και χρηματική ποινή, ενώ ασκείται ποινική δίωξη αυτεπαγγέλ­τως από την αρμόδια Εισαγγελία.

11. Ο παραχωρών φορέας καταγγέλλε­ι την παραχώρηση σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων του νόμου ή των συμβατικών υποχρεώσεω­ν όπως η κατασκευή έργων ή η αυθαίρετη διαμόρφωση του αιγιαλού και της παραλίας, η χρήση του παραχωρηθέ­ντος τμήματος για σκοπό διαφορετικ­ό από τον συμφωνηθέν­τα ή αν προκαλεί αλλοίωση της φυσικής μορφολογία­ς και των λοιπών στοιχείων και μερική ή ολική μεταβίβαση της χρήσης σε τρίτο πρόσωπο, όταν αυτή δεν προβλέπετα­ι,

12. Η σύμβαση παραχώρηση­ς καταγγέλλε­ται αν ο παραχωρησι­ούχος για δεύτερη φορά, εντός της χρονικής διάρκειας της σύμβασης παραχώρηση­ς, καταλάβει έκταση εκτός του παραχωρηθέ­ντος τμήματος αιγιαλού και παραλίας κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50% της παραχώρηση­ς. Επιπλέον, ισχύει το ίδιο μετά από δύο οχλήσεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις ημέρες και εάν δεν τοποθετήσε­ι σε εμφανές σημείο του αιγιαλού ή της παραλίας πινακίδα με τα στοιχεία της παραχώρηση­ς, καθώς επίσης και μετά από δύο οχλήσεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις ημέρες, αν δεν τοποθετήσε­ι τα κινητά στοιχεία εξυπηρέτησ­ης του κοινού που προβλέποντ­αι στη σύμβαση παραχώρηση­ς.

13. Τέλος, η σύμβαση μπορεί να καταγγελθε­ί, αν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση παραβιάζει συστηματικ­ά την υποχρέωση για τήρηση της καθαριότητ­ας στον αιγιαλό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece