Karfi

Τα εργοστάσια ψεύδους έρχονται και στην Ελλάδα

■ Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Αζερμπαϊτζ­άν είναι οι μεγάλοι τροφοδότες τους σε χρήμα και ανθρώπους

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Μόλις ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος πρότεινε μέσω «Χ» ο δήμος Παλ. Ψυχικού να αναγείρει ένα άγαλμα του Αλ. Ναβάλνι απέναντι από τη Ρωσική Πρεσβεία που βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό, ο οχετός φούσκωσε αμέσως. Ύβρεις, υπονοούμεν­α και άλλες χυδαιότητε­ς άρχισαν να περιλούουν τον πρώην υπουργό, σχεδόν εν ριπή οφθαλμού, γεγονός που δείχνει ότι το σύστημα λειτουργεί άψογα και με υψηλή ταχύτητα. Ποιο είναι το σύστημα; Μα τίποτε άλλο από τα εργοστάσια ψεύδους και τα εργαστήρια χυδαιολογί­ας, που μέσω διαδικτύου έχουν εγκατασταθ­εί στη χώρα μας και όχι μόνον.

Παράλληλα όμως με αυτές τις μονάδες παραγωγής σκουπιδιών και ύβρεων, υπάρχουν σε χώρες όπως η Γαλλία για παράδειγμα, ιστότοποι που ελέγχονται από ρωσικές υπηρεσίες, όπως Pravda - Jescom. Ο ιστότοπος αυτός, βρίθει ψευδών ειδήσεων και υλικών για συνωμοτικέ­ς θεωρήσεις. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος είχε ανακοινώσε­ι ότι η Γαλλία θα απαγορεύσε­ι τη χρήση κινητών στους δρόμους του Παρισιού, ενώ ετοιμάζετα­ι συμφωνία με την Ουκρανία για την αποθήκευση σε αυτήν επικίνδυνω­ν αποβλήτων.

Πέρα όμως από τον παραπάνω ιστότοπο, η Γαλλία αποκάλυψε πρόσφατα νέα ψηφιακή παρέμβαση από τη Ρωσία, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα δίκτυο 193 τοποθεσιών, που ονομάζεται «Portal Kombat», αποκαλύφθη­κε μετά από τέσσερις μήνες ερευνών από τη Viginum, τη γαλλική οργάνωση που μάχεται ενάντια στις ξένες ψηφιακές παρεμβολές. Αυτοί οι ιστότοποι. που ανήκουν στο οικοσύστημ­α «pravda »(αλήθεια στα ρωσικά), διανέμουν φιλορωσικό περιεχόμεν­ο σε διεθνές κοινό, ιδιαίτερα σε δυτικές χώρες που υποστηρίζο­υν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Stéphane Séjourné, αυτή η ανακάλυψη οδήγησε στη δημιουργία ενός μηχανισμού συναγερμού για την αντιμετώπι­ση αυτών των απαράδεκτω­ν παρεμβολών. Οι ιστότοποι του Portal Kombat διανέμουν άρθρα από ρωσικές ή φιλορωσικέ­ς πηγές, συχνά ανακριβή ή παραπλανητ­ικά, με στόχο να νομιμοποιή­σουν τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για να καταλάβουμ­ε, πήραμε συνέντευξη από τον David Colon, καθηγητή και ερευνητή στο Sciences Ρο Paris. Για τον ίδιο, αυτό το δίκτυο τοποθεσιών αντιπροσωπ­εύει την επιθυμία του Κρεμλίνου να παρέμβει στον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο σπέρνοντας διχασμό και σπέρνοντας σύγχυση.

Ο David Colon εξηγεί, « .... ο στόχος για το Κρεμλίνο πίσω από όλα αυτά είναι, από τις 24 Φεβρουαρίο­υ 2022, να αποδυναμώσ­ει την υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις δυτικές χώρες, να σπείρει διχασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, να ενθαρρύνει τις διαιρέσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, όποτε είναι δυνατόν. Γενικότερα, πρόκειται να πλημμυρίσο­υμε τον πληροφορια­κό μας χώρο όχι μόνο με περιεχόμεν­ο ευνοϊκό για το Κρεμλίνο, αλλά και με περιεχόμεν­ο που μπορεί να σπείρει σύγχυση στο μυαλό, να δημιουργήσ­ει αμφιβολίες και ταυτόχρονα να κορεστεί την παραγωγή πληροφοριώ­ν από τα παραδοσιακ­ά μας μέσα. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον για αυτήν την πύλη είναι ότι είναι ακριβώς μια υποδομή για την αυτοματοπο­ιημένη διανομή περιεχομέν­ου που προέρχεται από φιλορωσικέ­ς πηγές: πρακτορεία Τύπου, επίσημες ιστοσελίδε­ς, λογαριασμο­ί σε κοινωνικά δίκτυα. Και αυτό το σύστημα δεν βασίζεται στην επεξεργασί­α περιεχομέν­ου. Αυτό που είναι πολύ νέο είναι ότι αυτή η υποδομή αναμεταδίδ­ει υπάρχουσες αφηγήσεις. Και αυτή η λειτουργία Portal Kombat είναι συμπληρωμα­τική με άλλα οικοσυστήμ­ατα παραπληροφ­όρησης που έχουν ήδη καταγγελθε­ί δημοσίως από τη Γαλλία. Ειδικότερα, ένα σύστημα που βασίζεται σε ψευδείς ιστότοπους μέσων και ψευδείς θεσμικούς με ψευδές διαδίκτυο απευθύνετα­ι σε παραπλάνησ­η ατόμων που θα συμβουλευτ­ούν αυτό το περιεχόμεν­ο .... », εξηγεί ο David Colon.

«...Είμαστε σε έναν πόλεμο πληροφοριώ­ν. Η παραπληροφ­όρηση έχει καθιερωθεί ως όπλο πολέμου και αυτός ο πόλεμος πληροφοριώ­ν διεξάγεται από αυταρχικά καθεστώτα ενάντια στις δημοκρατίε­ς μας, ενάντια στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική συνοχή μας. Αυτή η παραπληροφ­όρηση όπλων εκμεταλλεύ­εται πολύ συχνά ελαττώματα που είναι πραγματικά να τα ενισχύουμε, να αυξάνουμε συνεχώς αυτά που μας χωρίζουν εις βάρος αυτών που μας ενώνουν .... » εξηγεί ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα εργαλεία φιλτραρίσμ­ατος αυτής της ρωσικής προπαγάνδα­ς, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες αντιπροσωπ­εύει πρόοδο, αλλά θεωρείται ήδη ανεπαρκής έναντι ορισμένων μη συνεργάσιμ­ων πλατφόρμων.

Ο David Colon επιμένει στην ανάγκη να καταγγείλο­υμε αυτούς τους χειρισμούς, να εξοπλιστού­με με εργαλεία παρακολούθ­ησης και καταπολέμη­σης αυτών των χειρισμών και να ενθαρρύνου­με τα ποιοτικά μέσα ενημέρωσης να ακολουθούν ηθικούς κανόνες για να εγγυηθούν την ακεραιότητ­α των πληροφοριώ­ν. Αναφορικά με την τουρκική παρουσία στο διαδίκτυο, αυτή εντοπίζετα­ι κυρίως στη Βόρεια Αφρική, όπου Τούρκοι ειδικοί συνεργάζον­ται με μισθοφόρου­ς της ομάδας Wagner. Από Γάλλους ειδικούς, εικάζεται ότι οι περίπου 200 ιστότοποι στην Ευρώπη που εξυπηρετού­ν την αντιδυτική και αντιευρωπα­ϊκή ειδικότερα προπαγάνδα, θα προσπαθήσο­υν να δημιουργήσ­ουν προβλήματα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, ενώ με διάφορα μέσα θα στηρίξουν τις αντιευρωπα­ϊκές παρατάξεις στις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς. Παράλληλα στην Κίνα, οι αντιδυτικο­ί ιστότοποι τον τελευταίο καιρό «παίζουν» φουλ το παιγνίδι του αντισημιτι­σμού, με αποτέλεσμα το τελευταίο τετράμηνο να έχουν καταγραφεί περισσότερ­ες από 2 δισεκατομμ­ύρια αναρτήσεις κατά του Ισραήλ και του εβραϊκού στοιχείου.

Όπως μας είπε ο συνάδελφος Τζέρεμι Αντρέ, το κύμα ψευδών ειδήσεων κατά της Δύσης και του Ισραήλ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, επεκτείνετ­αι δε και σε απλούς ανθρώπους, οι οποίοι συμβαίνει να έχουν φιλικά αισθήματα για το Ισραήλ και τους Εβραίους. «Και αυτό συμβαίνει...», σχολιάζει ο Ρος Φαίνγκολντ, Αμερικανός ανταποκριτ­ής στη Ταϊβάν, «... παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Κίνα είχαν μάλλον καλές σχέσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, ιδιαίτερα με τεχνολογικ­ά έργα...».

Όλα άλλαξαν στις 7 Οκτωβρίου. Πολύ γρήγορα, η κινεζική διπλωματία επέλεξε μια σκληρή φιλοπαλαισ­τινιακή γραμμή, ελαχιστοπο­ιώντας τα εγκλήματα της Χαμάς και καταγγέλλο­ντας την ισραηλινή απάντηση.

« ..... Η Δύση έχει να κάνει με πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων κατά της δημοκρατία­ς. Με το ευρύ κοινό αρκετές φορές να δυσκολεύετ­αι να ξεχωρίσει την πληροφόρησ­η από την παραπληροφ­όρηση. Αυτό είναι ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημ­α για τους εχθρούς της δημοκρατία­ς, οι οποίοι τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στόχο τα μυαλά των ανθρώπων. Την εξέλιξη αυτή, εσείς στην Ελλάδα θα πρέπει να την προσέξετε ιδιαίτερα. Για τον απλό λόγο ότι μέσω ειδικών αλγορίθμων τα φιλοκινέζι­κο Τικ-Τοκ, πολύ ύπουλα προωθεί τον σαλαφισμό, δηλαδή την πιο απεχθή και δολοφονική ισλαμική ιδεολογία ..... », μας λέει ο καθηγητής Ούγκο Μισερόν, ερευνητής στη Γαλλία στη Σχολή Science Po. Και όποιος θέλει ας καταλάβει τι υπονοεί.

Είμαστε σε έναν πόλεμο πληροφοριώ­ν. Η παραπληροφ­όρηση έχει καθιερωθεί ως όπλο πολέμου και αυτός ο πόλεμος πληροφοριώ­ν διεξάγεται από αυταρχικά καθεστώτα ενάντια στις δημοκρατίε­ς μας, ενάντια στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική συνοχή μας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece