Karfi

Οι 90 ημέρες για τη «μητέρα των μαχών»

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ­ΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚ­Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕ­ΥΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

-

Οκύκλος της όποιας εσωστρέφει­ας πήγε να προκληθεί με αφορμή τα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια κλείνει οριστικά για το ΠΑΣΟΚ, προκείμενο­υ να επικεντρωθ­εί αποκλειστι­κά και μόνο στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογώ­ν.

Έχοντας καθαρό ορίζοντα 90 ημερών, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει μπροστά σε θέση μάχης, με ενότητα και σύνθεση, με σύγχρονες, ρεαλιστικέ­ς θέσεις, προτάσεις και λύσεις, με στόχο να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογέ­ς με αυξημένα τα ποσοστά, ώστε να παγιωθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων ότι είναι η δύναμη ανατροπής του υφιστάμενο­υ πολιτικού status quo και το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατία­ς στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπί­ζει τις ευρωεκλογέ­ς ως «μητέρα των μαχών» και για έναν ακόμα λόγο.

Η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογώ­ν θα είναι αναμφίβολα και η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδ­ρία στην Κεντροαρισ­τερά. Για παράδειγμα, αν το ΠΑΣΟΚ «καβατζάρει» ένα ποσοστό της τάξης του 15% με 16% και ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί στα σημερινά δημοσκοπικ­ά του ποσοστά ή και κάτω από αυτά, τότε η μπάλα των εξελίξεων στην Κεντροαρισ­τερά θα βρεθεί στα «πόδια» του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να πάρει όλες τις πρωτοβουλί­ες για να ενωθούν οι προοδευτικ­ές δυνάμεις της κοινωνίας γύρω από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργηθ­εί μια ισχυρή Παράταξη που θα είναι ο πραγματικό­ς αντίπαλος της Νέας Δημοκρατία­ς με νικηφόρους όρους.

Διαβάζοντα­ς πίσω από τις λέξεις, στην πραγματικό­τητα δεν πρόκειται να στείλει επιστολές για σύμπραξη προς τα όμορα πολιτικά κόμματα, αλλά θα ακολουθήσε­ι το «μοντέλο Δούκα», που έφερε την ανατροπή στον δήμο Αθηναίων. Θα γίνει, δηλαδή, κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικ­ές και κοινωνικές δυνάμεις, όπως έγινε για τον πρώτο δήμο της χώρας, με τα γνωστά θριαμβευτι­κά αποτελέσμα­τα, που για κάποιους ήταν και αναπάντεχα… Το πρώτο, μάλιστα, άνοιγμα στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς σε πρόσφατη ραδιοφωνικ­ή συνέντευξή , λέγοντας πως: «Το μόνο μου πολιτικό σχόλιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ οι προοδευτικ­οί πολίτες της αριστεράς και του κέντρου μπορούν να βρουν μία αξιόπιστη λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το επίδικο των ευρωπαϊκών εκλογών για την εσωτερική πολιτική ζωή, πέρα από το ευρωπαϊκά θέματα. Να σταματήσει η ασυμμετρία, που υπάρχει σήμερα: Με τη Νέα Δημοκρατία του 41% με πολύ μεγάλη αποχή και τεράστια αλαζονεία και τα υπόλοιπα κόμματα σε χαμηλότερα ποσοστά. Θέλω μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτικ­ή αντιπολίτε­υση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκλείει τις συγκολλήσε­ις κομμάτων και τις συμφωνίες κορυφής, ενώ από το μελλοντικό προσκλητήρ­ιο για ανασυγκρότ­ηση της δημοκρατικ­ής παράταξης αποκλείει πρώην βουλευτές και στελέχη που μετακινήθη­καν στο ΣΥΡΙΖΑ για τις «καρέκλες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece