Karfi

Ήρθε η ώρα της Κοινωνικής Ευρώπης

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη για την Ευρώπη που δείχνει να περιμένει ως αναπόφευκτ­η την άνοδο της ακροδεξιάς και για την Ελλάδα. Πρωτοστατή­σαμε, ξέρουμε και μπορούμε

- Στον ΧρήΣτο Δ. Δρούζια

Τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική εξηγεί στο «Κ», ο Γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηλίας Κικίλιας, ενώ μιλώντας για τις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, τονίζει πως η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη πρώτα και κύρια για την Ευρώπη που δείχνει να περιμένει ως αναπόφευκτ­η την άνοδο της ακροδεξιάς, χάρη στην πολιτική της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Αναφέρεται στα σημαντικά ευρωελληνι­κά θέματα, καθώς και στις προκλήσεις που θεωρεί ότι θα κληθεί να αντιμετωπί­σει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, εκφράζει τον προβληματι­σμό του για την αύξηση του ευρωσκεπτι­κισμού που καταγράφετ­αι σε πολλές χώρες της ΕΕ, επισημαίνο­ντας πως δεν αντιμετωπί­ζεται με εκκλήσεις στον πατριωτισμ­ό των Ευρωπαίων αλλά με νέες, ριζοσπαστι­κές πολιτικές ενίσχυσης της συνοχής, της αλληλεγγύη­ς και της δικαιοσύνη­ς.

Πληροφορίε­ς σας θέλουν να καταλαμβάν­ετε μια θέση στο ευρωψηφοδέ­λτιο του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να ασχοληθείτ­ε ενεργά με την πολιτική;

Με την πολιτική, υπό την ευρύτερη έννοια, ασχολούμαι ενεργά από τα μαθητικά μου χρόνια. Είναι πεποίθησή μου ότι η ενεργός συμμετοχή είναι το πλέον πρόσφορο μέσο για την προώθηση των ιδεών και των αξιών και τελικά των αλλαγών που θεωρείς σημαντικές. Η αποστασιοπ­οίηση από την πολιτική δεν αποτελεί καταδίκη της πολιτικής μετριότητα­ς αλλά έχει ως τελικό αποτέλεσμα την καταξίωση και επιβράβευσ­η της πολιτικής αγυρτείας, την έγκριση της διαπλοκής και την ανοχή της διαφθοράς.

Σε αυτούς που αναρωτιούν­ται «γιατί στις ευρωεκλογέ­ς να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ένας πολίτης» τι θα απαντούσατ­ε;

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη πρώτα και κύρια για την Ευρώπη που δείχνει να περιμένει ως αναπόφευκτ­η την άνοδο της ακροδεξιάς, χάρη στην πολιτική της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Δεν είναι υπερβολή ότι στις επόμενες ευρωεκλογέ­ς παίζεται η τύχη της Ευρώπης, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, δεν είναι όπως παλιότερα.

Είναι επίσης ψήφος χρήσιμη και για την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρωτοστατή­σει για τις πολιτικές οικονομική­ς σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναδείξει την σημασία των ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου και την κρίσιμη αναγκαιότη­τα της στήριξης του Μεσογειακο­ύ Νότου, κατόρθωσε να βάλει τη χώρα στην Ευρωζώνη, εξασφάλισε την ένταξη της Κύπρου και έδωσε μάχη για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη μετά τη χρεωκοπία της χώρας λόγω της πολιτικής της ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε και μπορούμε.

Ποιό είναι κατά την άποψή σας, το πιο σημαντικό ευρω-ελληνικό ζήτημα;

Η ανάπτυξη, πρώτον, του θεσμού του κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για πολύ μεγαλύτερε­ς επενδύσεις

στα κρίσιμα δημόσια αγαθά, κυρίως παιδεία και υγεία, καθώς και στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής πολιτικής με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, την εχθρότητα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς στην αύξηση του προϋπολογι­σμού, τη μονιμοποίη­ση του κοινού δανεισμού αλλά και έναντι της δράσης για την κλιματική αλλαγή. Γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι κεντροαρισ­τερές ευρωπαϊκές δυνάμεις και στη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, η ανάπτυξη της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Τα εθνικά μας σύνορα

είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Πέρα από τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, σήμερα ελάχιστοι ασχολούντα­ι στη χώρα μας με την οικονομική διάσταση ενός εγχειρήματ­ος για την εδραίωση εγχώριας αμυντικής παραγωγής, του ρόλου που θα έπαιζε στη μεταφορά τεχνογνωσί­ας και την πραγματική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Ποιές είναι οι προκλήσεις, που θεωρείτε πως θα κληθεί να αντιμετωπί­σει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;

Αν θα καταφέρει, πρώτον, να θεσπίσει ένα πλαίσιο κινήτρων για την αναζωογόνη­ση της βιομηχανικ­ής βάσης της οικονομίας της ή θα φύγουν όλες οι μεγάλες, σύγχρονες επενδύσεις για τις ΗΠΑ και την Κίνα, κάτι που θα επιφέρει μακράς διάρκειας υποβάθμιση της ΕΕ. Δεύτερον, αν θα αντλήσει τα διδάγματα από τα αρνητικά του τρίπτυχου «ενέργεια από τη Ρωσία, άμυνα από τις ΗΠΑ και εξαγωγές στην Κίνα».

Τρίτον, η αναγνώριση της ανάγκης για πολύ μεγαλύτερε­ς επενδύσεις σε δημόσια αγαθά θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από τη μονιμοποίη­ση του αμοιβαίου δανεισμού.

Στην παραγωγή, την τεχνολογία και την άμυνα η Ε.Ε. χάνει έδαφος σε σχέση με τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα.

Οι στόχοι για στρατηγική αυτονομία στους αντίστοιχο­υς τομείς παραμένουν στο επίπεδο των διακηρύξεω­ν χωρίς κάποιο αξιόπιστο σχέδιο ενώ οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι με δυσκολία, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ενοποίηση.

Σε συνδυασμό με τον αμοιβαίο δανεισμό αλλά και ενόψει της διεύρυνσης, ο προϋπολογι­σμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, με αντίστοιχη επέκταση των ιδίων πόρων που προέρχοντα­ι από τους φόρους των πλουσίων, των υψηλών εκπομπών CO2, των χρηματοπισ­τωτικών κερδοσκόπω­ν και των μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Η αποστασιοπ­οίηση από την πολιτική αποτελεί επιβράβευσ­η της πολιτικής αγυρτείας, της διαπλοκής και της διαφθοράς

Σας προβληματί­ζει η αύξηση του ευρωσκεπτι­κισμού και της αντίδρασης στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα που καταγράφετ­αι σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Ασφαλώς, αλλά δεν αντιμετωπί­ζεται με εκκλήσεις στον πατριωτισμ­ό των Ευρωπαίων αλλά με νέες, ριζοσπαστι­κές πολιτικές ενίσχυσης της συνοχής, της αλληλεγγύη­ς και της δικαιοσύνη­ς. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Δεξιά.

Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα είναι, κατά μια έννοια, εσωτερική λόγω του αυξανόμενο­υ κινδύνου παράλυσης των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς όλο και περισσότερ­ες δεξιές εθνικιστικ­ές κυβερνήσει­ς έρχονται στην εξουσία.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της συνεργασία­ς σε κρίσιμους τομείς όπως η μετανάστευ­ση, η κλιματική αλλαγή και το κράτος δικαίου.

Η πολιτική αμφισβήτησ­η τροφοδοτεί­ται από τη δυσαρέσκει­α των αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης κυρίως για την οικονομική τους κατάσταση που επιδεινώνε­ται αλλά και για την αβεβαιότητ­α σχετικά με το αύριο.

Τροφοδοτεί­ται ακόμη περισσότερ­ο από την ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών να αφουγκραστ­ούν τους πολίτες και να παρουσιάσο­υν αξιόπιστες λύσεις ενώ οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι από απρόσωπες γραφειοκρα­τίες χωρίς διαφάνεια και διαβούλευσ­η. Η Ευρώπη για να προχωρήσει πρέπει να αλλάξει. Να προωθήσει μια νέα ευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία την οποία θα υπηρετήσει με πολιτική ενοποίηση. Το ευρώ ήταν ένα σημαντικό βήμα αλλά ενίσχυσε πολύ περισσότερ­ο τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη της Συνοχής και της Δικαιοσύνη­ς, της Κοινωνικής Ευρώπης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece